Zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța ar fi fost vândute în condiții aparent ilegale. Ce s-a decis ieri în instanță

 
  • Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  • Marcela Enache (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa) este bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  • Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, și Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, s-au aflat ieri, 24 august 2021, în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, unde a avut loc primul termen în faza apelului camerei preliminare a dosarului în care cei doi au fost trimiși în judecată de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
 
Dosarul se află în atenția judecătorilor Ciprian Coadă și Marius Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Instanța a amânat pronunțarea pentru azi, 25 august 2021. 
 
Cauza a fost instrumentată de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța.  
 
În dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Asta în timp ce Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
În rechizitoriu, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că „în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.
 
 „De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective“, se mai arată în ancheta șefului DNA Constanța.
 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cele două cauze.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, președintele completului desemnat cu soluționarea cauzei, a respins, în ședința din data de 10 mai 2021, ca nefondate cererile și excepțiile formulate de Radu Stefan Mazăre și de Marcela Enache.
 
„Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, legalitatea rechizitoriului nr. 115/P/2018 din 21.12.2020 al Serviciului Teritorial Constanta, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție prin care au fost trimiși în judecată inculpatii: Mazăre Radu Stefan, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu, (nouă acte materiale), și Enache Marcela, pentru săvârsirea infractiunii de complicitate la abuz în serviciu, (sapte acte materiale). Dispune începerea judecătii“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Retrocedări suprapuse în inima Constanței!
Încurcăturile primelor terenuri retrocedate și „amestecate“ de echipa Mazăre, greu de rezolvat chiar și după 18 ani!

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor! Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța pentru pretențiile de milioane de euro! Se poate face apel

21 Oct 2021 758

Oficial! Ideea Contrast SRL a intrat în insolvență! Printre asociați, Radu Mazăre, Constantinescu Nicuşor și Sorin Strutinsky

21 Oct 2021 1209

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 3076

Decizie de ultim moment a judecătorilor! Este vizată Syntax Media Consulting SRL, vehiculată într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre (documente)

15 Oct 2021 689

Familia Gardef, la judecată cu primarul Constanței, pentru un teren din retrocedări. Ce a decis Curtea Supremă

14 Oct 2021 908

„Războiul“ de pe Plaja Modern! Cinci dosare pentru o parcare

09 Oct 2021 1312

Zece milioane de euro, de la Mazăre, pentru Constanța - cere Chițac! Ce se întâmplă cu dosarul

09 Oct 2021 925

Tribunalul Constanța, hotărâre de maximă importanță pentru toți actualii proprietari ai terenurilor retrocedate pe vremea lui Radu Mazăre! (documente)

08 Oct 2021 5598

Ce s-a întâmplat în procesul pentru casa lui Mazăre

07 Oct 2021 2043

„Pretențiile“ lui Chițac față de Mazăre, în dolari și euro! Decizia Tribunalului Constanța!

06 Oct 2021 1462

Tribunalul Constanța judecă azi procesul în care este vizată casa lui Radu Mazăre!

06 Oct 2021 1513

S-a terminat procesul în dosarul Polaris! Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, în așteptarea deciziei finale

05 Oct 2021 2341

Primul magistrat s-a abținut! Judecător nou pentru Radu Mazăre, în dosarul de la Constanța!

28 Sep 2021 1409

Compania fondată de Mazăre, Nicușor și antreprenorul Secărea a pus bazele unei noi firme pe piața imobiliară

25 Sep 2021 1311

Chițac vs. Mazăre Toamna „pretențiilor“. În euro și dolari. Cine și când dă verdictul!

24 Sep 2021 783