Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

  • Judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că, la data de 31 mai 2021 vor pronunța hotărârea în procesul privind cererea de revocare a donației reprezentând cele peste 200 de oprere de artă.
  • De hotărârea de la Galați atârnă soarta întregii Colecții de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, dar și a muzeului din Topalu – cel mai important muzeu de artă din mediul rural din România.
  • Completul care va pronunța hotărârea este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședinte Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
  • Decizia Curții de Apel Galați va putea fi atacată în recurs, la Curtea Supremă.
Momente pline de emoție, nerăbdare, dar și teamă, în legătură cu soarta Colecției de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, a muzeului cu același nume, din Topalu.
 
Judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că, la data de 31 mai 2021 vor pronunța hotărârea în procesul privind cererea de revocare a donației reprezentând cele peste 200 de oprere de artă.
 
De hotărârea de la Galați atârnă soarta întregii Colecții de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, dar și a muzeului din Topalu – cel mai important muzeu de artă din mediul rural din România.
 
În situația în care judecătorii se vor pronunța pentru revocarea donației, așa cum a solicitat Mario Vintilă, atunci lucrările de artă, donate în anul 1960 de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei constănțene Topalu, în amintirea părinților săi, Dinu și Sevasta, își vor schimba proprietarul.
 
În situația în care instanța apreciază că nu se impune revocarea donației, tablourile vor rămâne în patrimoniul cultural județean Constanța.
 
În ambele situații, părțile care se declară nemulțumite de hotărârea Curții de Apel Galați se vor putea adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Completul care va pronunța în procesul privind tablourile Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședintele Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
 
Astfel, în dosarul civil cu numărul 17324/118/2010**, Mario Vintilă are ca adversari Comuna Topalu prin Primar, Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu și, respectiv, Muzeul de Artă Constanța.
 

Mario Vintilă este reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L.,iar Muzeul de Artă Constanța și Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu sunt reprezentate de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
 

Lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu

 
Facem aici precizarea că, așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul operelor de artă de la Topalu a reprezentat, de-a lungul a peste zece ani, lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța, plecată într-o lume mai bună la finele lunii decembrie 2020.

 
Până în ultimul moment al vieții, managerul Muzeului de Artă din Constanța, în subordinea căruia se află Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu, s-a luptat în instanță ca operele de artă să rămână ale muzeului rural, astfel cum și-a exprimat dorința doctorul Gheorghe Vintilă.
 
După decesul Doinei Păuleanu, manager interimar al instituției de cultură din Constanța este Lelia Rus Pîrvan, apropiat colaborator al regretatului director.
 
Actualul manager și-a asumat astfel nu numai misiunea de a conduce Muzeul de Artă Constanța, dar și rolul de veghea la patrimoniul dobrogean, în procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă.
 
„Litigiul nu s-a finalizat încă, dar avem încredere în actul de justiție și suntem optimiști cu privire la soarta lucrărilor întrucât, până la această dată, instanțele de judecată ne-au dat dreptate și au respins cererea moștenitorului Mario Vintilă. Colecția este bine conservată și considerăm că nu sunt elemente care să conducă la revocarea donației“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, managerul Lelia Rus Pîrvan.
 
Amintim, în cererile privind revocarea donației, Mario Vintilă a susținut, prin avocații săi, că nu s-ar fi respectat condițiile impuse de doctorul Gheorghe Vintilă, prin actul de donație, ceea ce ar conduce la revocarea acestuia.
 

Cazul, strămutat la Galați

 
De-a lungul timpului, procesul s-a judecat la Constanța, acțiunea lui Mario Vintilă fiind respinsă, însă, în cele din urmă, Curtea Supremă a dat curs cererii acestuia de strămutare a cauzei, hotărând ca aceasta să fie judecată la Galați.
 
De asemenea, instanța supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, cu realizarea unor expertize care să stabilească starea în care se află operele de artă, dar și condițiile de depozitare și expunere a acestora.
 
Așa cum precizam anterior, judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că vor pronunța hotărârea în acest caz la data de 31 mai 2021.
 
Indiferent care va fi hotărârea luată la Galați, părțile nemulțumite o pot ataca în recurs, situație în care procesul va continua la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dunărea Power SRL, investiție nouă la Topalu. Proiectul privind stocarea energiei electrice în baterii a fost depus la APM Constanța

27 Mar 2024 331

Cu acordul APM Constanța Un teren arabil din extravilanul comunei Topalu va fi împădurit

17 Mar 2024 367

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două expoziții de anvergură din București

11 Mar 2024 416

UAT Comuna Topalu, în proces cu o firmă din județul Ilfov. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

10 Mar 2024 450

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 5192

Constanța Expoziție cu lucrări de grafică la Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu

12 Feb 2024 627

Dosar pe rolul Tribunalului Constanța privind litigiul achizițiilor publice. Vizat primarul de la Topalu

22 Jan 2024 617

Expoziția „Muzeul secret” a Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, județul Constanța, selectată la Art Safari

17 Jan 2024 731

Situație actualizată! Lista drumurilor județene închise în județul Constanța. Care sunt drumurile pe care s-a reluat circulația

27 Nov 2023 2042

Prinși cu droguri de jandarmi, în Constanța! Unul din cei depistați avea o cagulă pe cap

20 Nov 2023 937

Monsson Operation SRL împarte, mai nou, controlul în Wind Power Energy SRL cu trei persoane fizice

16 Nov 2023 1032

Stanciu Valentin anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța

09 Nov 2023 608

Stanciu Valentin solicită acord de mediu pentru proiectul „Împădurirea suprafeței de 3,5 ha situată în extravilanul localității Topalu, județ Constanța“

25 Oct 2023 639

Insolvențe Constanța Design Wood House SRL și Mymateoo Star SRL cer să intre în insolvență!

08 Oct 2023 904

Lucrări programate E-Distribuție Dobrogea Mai mulți consumatori din Constanța, Costinești, Năvodari, Horia, Tichilești și Topalu, fără curent electric azi

26 Sep 2023 884