Zi importantă pentru Mazăre! Primul termen în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă” (rechizitorii)



 Într-un alt dosar, afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost trimis în judecată pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro.

Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, dar şi omul de afaceri Avraham Morgenstern sunt aşteptaţi azi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Astăzi va avea loc primul termen de judecată în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă”, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.

Ce spun procurorii

„Inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa. „Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“, conform DNA.
 
Procurorii DNA mai arată că „din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel“.
 
„Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpaţii Mazăre Radu Ștefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri“, conform rechizitoriului.


 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre este judecat în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii DNA, denumite generic:
 
1) „Retrocedările din Constanţa“ - 37 de inculpaţi, prejudiciu calculat de procurori - aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). În dosar, municipiul Constanţa, prin Consiliul Local Constanţa, are calitatea de parte vătămată, nu de parte civilă.
 

2) „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei, în aprilie 2015, alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - prejudiciu, conform DNA, de 2.971.420 de euro. La momentul trimiterii în judecată, aprilie 2015, Primăria municipiului Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a cerut acest lucru. În prezent, conform portalului instanţelor de judecată, Primăria municipiului Constanţa are calitatea de parte vătămată.
 
3) Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Prejudiciul este în sumă de 200.213.248,91 de lei. Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă.

 
4) Dosarul Campusului Social „Henri Coandă”, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (1 aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. În cauză nu există prejudiciu.
 
Într-un alt dosar, afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost trimis în judecată pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro. În cauză, Morgenstern este suspectat că, „în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. DNA a calculat un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro.
 
Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 550

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 628

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 502

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 697

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1184

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 957

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 836

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1350

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1483

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1188

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6885

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1325

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 970

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 831

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1450