1984. Tăiere de moţ în cantonament! Atletele Corina Gârbea şi Corina Ţifrea, „nănaşe“ pentru fiul Coculenei şi al lui Ioan Oltean

  • Pe când erau sportivi, soţii Coculeana şi Ioan Oltean l-au luat mulţi ani cu ei în cantonamentele de la atletism pe fiul lor cel mare.
  • Episodul „tăierii moţului“ s-a petrecut în 1984, într-un stagiu de pregătire la Poiana Braşov. 
  • Alexandru Oltean şi-a moştenit părinţii şi a practicat şi el sportul, ca şi fratele său, de altfel.  
 
Lungile perioade de cantonament îi apropie şi îi fac buni prieteni pe sportivi. Aşa a fost de când lumea, iar un episod din anul 1984, din albumul de amintiri dragi al familia Oltean (Coculeana şi Ioan, în prezent profesori-antrenori la CSS1 Constanţa), vorbeşte de la sine despre cât de strânse sunt relaţiile dintre sportivi.
 
În 1984, Coculeana şi Ioan Oltean erau sportivi, la atletism. De trei ani, deveniseră soţ şi soţie, iar pe 17 martie 1983 li se născuse Alexandru, primul dintre cei doi băieţi ai lor. Fiind în plină carieră, îl luau pe cel mic mereu după ei, inclusiv în cantonamente. „A fost cu noi de la nouă luni până la cinci ani. L-am luat în cantonamentele de la Bacău, Poiana Braşov sau 23 August. Aveam noroc că era foarte cuminte şi ne puteam desfăşura în voie pregătirea. De altfel, în martie 1983 am născut, iar în februarie 1984 am ieşit campioană naţională la 60 m garduri. Iar la acel campionat şi la aceeaşi probă a luat aurul şi soţul meu“, povesteşte Coculeana Oltean. În 1984, când a venit timpul „tăierii moţului“, băieţelul era tot în cantonament cu părinţii, la Poiana Braşov. Cum naşul său de botez (un fost coleg de armată al lui Ioan Oltean) nu a putut fi prezent, „nănaşe“ pentru micul Alexandu au fost două atlete, bune prietene cu Coculeana, Corina Gârbea şi Corina Ţifrea, prezente şi ele în acel stagiu centralizat de pregătire. 
 

Ce a luat de pe tavă

 
La aproape 37 de ani de la acel eveniment, Coculeana Oltean a postat pe Facebook două imagini cu „nănaşele“ din 1984 şi Alexandru, însoţite de mesajul: „Cantonament, Poiana Brasov 1984. Tăiere de moț, «nanaşe» Corinele: Gârbea (Ivan) și Ţifrea. Multumim! Alex, fiul nostru“. „A fost un ceremonial complet, cu tort şi cu tava cu obiecte din care cel mic să aleagă. Din ce îmi aduc aminte, nu a apucat nici banii, nici cheia, ci un pix, care i-a atras atenţia, fiind mai colorat“, spune Coculeana Oltean.
 

„Sunteţi o familie frumoasă şi unită!“

 
„Acum 37 de ani! Ce amintire, ce vremuri, sunteţi o familie frumoasă şi unită, să fiţi sănătoşi şi fericiţi!“, a comentat Corina Ţifrea pe marginea celor două imagini. „Am prins vremuri frumoase. Mulţumim asemenea!”, a fost răspunsul Coculenei Oltean. „Ce frumoos, Coca, să fiţi sănătoşi şi fericiţi mereu toţi, în frunte cu sărbătoritul!”, a spus şi o altă fostă atletă, prietenă apropiată de-a Coculenei Oltean, Cleopatra Walder Grigore. Soţii Oltean au doi băieţi, Alexandru şi Ionuţ Andrei, primul fiind mai mare cu şase ani decât celălalt. Ambii au practicat şi ei atletismul şi au fost campioni. Alexandru a luat aurul cu ştafeta de 4X100 m a LPS „Nicolae Rotaru“, a concurat şi la Naţionalele Unversitare, dar a obţinut rezultate frumoae şi la bob, şi la triatlon. Absolvent a două facultăţi, Educaşie Fizică şi Drept, Alex Oltean este în prezent kinetoterapeut la echipa de baschet Athletic Neptun Constanţa. 
 

Profesori, dar continuă să concureze la veterani

 
În tinereţe, Coculeana concura de regulă la 100 m garduri, la pentatlon şi heptatlon, fiind campioană naţională, campioană balcanică şi deţinătoare de recorduri. A ocupat locul trei la Cupa Europei, locul şase la Campionatul Mondial Universitar şi a participat la Campionatul European de juniori. Pe numele de fată Bucătaru, Coculeana, de loc din Piatra Neamţ, a venit la Constanţa în anul 1978, pentru studiile universitare. La facultate l-a cunoscut pe Ioan Oltean, viitorul soţ. Acesta este din Târnăveni (judeţul Mureş) şi a avut şi el o carieră bogată ca atlet. Concura la 110 m garduri sau 50 m garduri şi e de 14 ori campion naţional, recordman naţional, campion balcanic, participant la Europene şi Mondiale. Coculeana pregăteşte sportivi la CSS1 Constanţa de şapte ani, după ce nouă ani a activat la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanţa, iar apoi a fost profesor de educaţie fizică la mai multe licee teoretice din municipiu. Ioan Oltean este la CSS1 Constanţa din 2000, până atunci antrenând la CSS Medgidia. Soţii Oltean sunt profesori, dar continuă să concureze şi în întrecerile veteranilor.
 

O mare campioană la heptatlon

 
Corina Țifrea a practicat heptatlonul și a fost multipă campioană națională și balcanică. Este maestru al sportului şi antrenor emerit. La Jocurile Mondiale Universitare din 1981 (desfăşurate la București), a obţinut medalia de bronz, iar în 1989, la Viena, a câștigat Cupa Europei la heptatlon (pe echipe). A stabilit 16 recorduri naţionale şi unul balcanic la heptatlon. Este triplă campioană balcanică (Bucureşti 1982, Izmir 1983, Atena 1984), iar la veterani a cucerit aurul naţional şi balcanic, la aruncări / sărituri, în 2004, 2005, 2007, 2008 şi 2009. Ca antrenor, Corina Țifrea a pregătit-o, printre alţii, pe Ella Kovacs (800 m), sportivă medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale din 1993 (de la Stuttgart), cu argint la Campionatele Europene din 1994 (de la Paris) şi cu aur la Jocurile Balcanice de la Atena (1984). Corina Țifrea este și profesor universitar la UNEFS.
 

Numeroase medalii la aruncarea suliţei

 
Maestru emerit al sportului, Corina Gârbea - Ivan este campioană naţională şi balcanică la aruncarea suliţei. Deţine multe medalii la Jocurile Balcanice şi la Campionatele Naţionale Universitare. În confruntarea Ungaria - România, de la Debrecen, din anul 1982, a realizat, cu 67 metri, a doua performanţă a sezonului. La concursul Grand Prix de la Budapesta, din acelaşi an, s-a impus la aruncarea suliţei, cu 66,58 m, iar în 1987, la Bodo, în Norvegia, a obţinut aurul la Cupa Europei, cu 61,40 m.
 
Sursa foto: Facebook (Coculeana Oltean)

    
Citeşte şi:
 

Eroic! Vicențiu Culea și Coculeana Oltean
Au concurat la Naționale cu un braț imobilizat și au cucerit aurul!


Păpușa „Nadia“, păstrată zeci de ani de antrenoarea Coculeana Oltean, în memoria mamei sale (galerie foto)

Constanța. Moment special pentru soții Coculeana și Ioan Oltean, profesori de atletism
„Ce frumos au trecut cei 39 de ani!“ (galerie foto)


Actriţa Daniela Bucătaru, „Dochia“ din „Bocitoarele vesele“, este sora antrenoarei de atletism Coculeana Oltean

Coculeana Oltean şi Cleopatra Walder Grigore. Acum şi atunci
Campioane în atletism. Fotografie repetată după 45 de ani! (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.