Monden

Atacul de vis Marin Tufan, golgeterul all-time al FC Farul Constanța, a împlinit 78 de ani

  • Marin Tufan a înscris 62 de goluri pentru FC Farul, echipă la care a jucat zece ani.
  • Atacantul a făcut parte dintr-o linia ofensivă de temut a „marinarilor”: Sasu - Iancu - Tufan - Kallo.
  • În 2008, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Marin Tufan pentru evoluţiile sub tricolor.
 

Atacantul care a înscris cele mai multe goluri din istoria FC Farul Constanța, Marin Tufan, și-a serbat ziua de naștere, fostul mare fotbalist ajungând la 78 de ani.

Legendă a clubului constănțean, Marin Tufan a jucat zece ani la Farul, susţinând 230 de meciuri, numai în Divizia A (în ediţia 1966/1967 s-a clasat pe locul patru), şi a marcat un număr record de 62 de goluri. De la Farul a ajuns şi la echipa naţională. Golgeterul all-time al Farului a jucat mereu atacant central. A fost nouarul Farului, iar linia ofensivă a „marinarilor” din acele vremuri era una de temut: Sasu - Iancu - Tufan - Kallo. Băga spaima în adversari. Nu conta că se numeau Steaua sau Dinamo. La Constanţa pierdeau toate echipele.

 

A început fotbalul la Medgidia

Marin Tufan este fiu al pământurilor constănţene. S-a născut la Istria, dar a copilărit la Sinoe. Fotbalul l-a început relativ târziu, la 18 ani, la Medgidia, unde mersese la şcoala profesională de mecanici auto. Atacantul a ajuns la Farul în sezonul 1963/1964, iar meciul senzaţional făcut la selecţia sa fusese doar preambulul unei perioade de vis în tricoul „marinarilor”, care s-a întins până în stagiunea 1972/1973.

 

Jucător la Delta Tulcea, antrenor la Granitul Babadag

După ce a plecat de la Farul, atacantul a ajuns la Delta Tulcea, în Divizia B. Îl curtase şi o echipă de prima ligă, Corvinul Hunedoara, însă Delta a fost mai convingătoare şi l-a transferat. A jucat pentru Delta 62 de meciuri şi a înscris 17 goluri. După episodul Delta, jucătorul a încheiat activitatea de jucător, la 35 de ani, şi a început antrenoratul, debutând în branşă la Granitul Babadag, care evolua în campionatul judeţean Tulcea, iar apoi, cu Tufan pe bancă, a promovat în Divizia C. Granitul Babadag a fost singura echipă antrenată de Marin Tufan.

 

Așchia nu sare departe de trunchi

Marin Tufan are doi băieţi, Sorin şi Claudiu. Primul a jucat şi el fotbal, fiind fundaş dreapta la Farul şi la Steaua, dar cariera sa în fotbalul mare şi la echipa naţională i-a fost barată de o accidentare gravă (fractură de peroneu). În 2008, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Marin Tufan pentru evoluţiile sub tricolor. În 2016, Suporter Spirit Club Farul Constanţa, echipa înfiinţată de suporteri constănțeni după falimentul FC Farul, l-a invitat pe golgeterul all-time al clubului să dea lovitura de start a meciului de pe teren propriu cu Avântul Comana, din Liga a 4-a.

Sursa foto: ZIUA de ConstanțaCitește și:

Poveşti şi dezvăluiri ale golgeterului all-time al „marinarilor” Marin Tufan a înscris şase goluri în meciul care l-a adus la Farul

Victorie clară şi cu Avântul Comana Marin Tufan, simbol al FC Farul, le-a predat ştafeta „lupilor tineri“ de la SSC Farul (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gigi Neamțiu, amintiri de neprețuit Acum 51 de ani, a fost copil de mingi la meciul în care FC Farul a învins FC Sao Paulo

12 Aug 2020 2843

Tombolă la meciurile de pe terenul ITC Dumitru Nistor va da lovitura de start a meciului SSC Farul - Portul Constanţa

17 Mar 2017 2036

Fostul fotbalist Constantin Bîrboră va da startul meciului Farul Tuzla - SSC Farul Constanţa

13 Oct 2016 5229

Victorie clară şi cu Avântul Comana Marin Tufan, simbol al FC Farul, le-a predat ştafeta „lupilor tineri“ de la SSC Farul (galerie foto)

31 Aug 2016 9001

UPDATE. Golgeterul all-time al FC Farul, Marin Tufan, a dat lovitura de start la meciul SSC Farul - Avântul Comana (galerie foto)

30 Aug 2016 3593

Golgeterul all-time al FC Farul Marin Tufan va da lovitura de start la meciul SSC Farul - Avântul Comana

24 Aug 2016 6233

Joi, un nou amical Fostul fotbalist Sorin Tufan, director de imagine la SSC Farul Constanţa

16 Aug 2016 6746

A jucat în Liga Campionilor Sorin Tufan - „Când am intrat în vestiarul Farului, m-am trezit cu o gheată în cap!“ (galerie foto)

12 Sep 2015 6816

CS Dinamic Karate Constanţa, 26 de medalii Nepoata fostului fotbalist Marin Tufan, campioană naţională

10 Mar 2015 2893

Poveşti şi dezvăluiri ale golgeterului all-time al „marinarilor” Marin Tufan a înscris şase goluri în meciul care l-a adus la Farul

08 Mar 2014 8360

Gemene ale sportului constănţean şi un simbol al FC Farul îşi sărbătoresc zilele de naştere

01 Nov 2013 4956