BC Athletic Neptun Constanța Amintiri cu pionieri, cravata roșie și defilări. Ciorba de perișoare a ajuns în Bulgaria! (GALERIE FOTO)


 
  • Antrenorul secund Bogdan Ivanovici își amintește cu zâmbetul pe buze de acele vremuri.
  • De pe băncile școlii, până la Naționala României de juniori, imnul și steagul au avut și au o însemnătate aparte pentru antrenorul principal Alexandru Olteanu.
  • Vlad Corpodean, căpitanul BC Athletic Neptun, nu va renunța niciodată la Clujul natal și la dulcele grai ardelenesc.
 
Ziua Națională a României, sărbătorită acum pe 1 Decembrie, le-a prilejuit membrilor echipei masculine de baschet Athletic Neptun Constanța care au prins și evenimentele festive de dinainte de decembrie 1989 să-și aducă aminte de acele momente. 
 
Oricum, foarte puțini din club au trăit, copii fiind, perioada de pionier sau șoim al patriei, iar unul dintre ei este antrenorul secund Bogdan Ivanovici, care-și amintește cu zâmbetul pe buze de acele vremuri. „Am avut „norocul“ să prind până în clasa a 4-a clasicul toată lumea în picioare, «Trei culori cunosc pe lume», salutat portretul cu tovarășul Nicolae Ceaușescu, plus festivitățile de rigoare, costumul de pionier, cravata, inelușul, defilările etc.“, a spus Bogdan Ivanovici, care are amintiri de neuitat, pe când era mic, și de la bunici, în satul Frățilești, comuna Săveni, județul Ialomița, locuri care i-au rămas aproape de suflet. Bogdan spune că primul lucru pe care l-ar lua cu el peste tot este steagul României!
 
„Un moment de mândrie“
 
Și antrenorul principal Alexandru Olteanu are amintiri din „Epoca de Aur“ și de la sărbătorile vremii. „Chiar mă gândeam acum ceva timp la școala generală și la chestiile care se întâmplau atunci, pe vremuri. Mulți tineri din echipă nu știu despre ce vorbim când le povestim. Erau și chestii bune. Imnul Național a fost mereu pentru mine ceva aparte și cred că datorită acestui fapt învățam în școala generală să iubim imnul și steagul“, a spus principalul BC Athletic Neptun. „De pe băncile Școlii Generale Nr. 38, până la naționala României de juniori, imnul și steagul pentru coach Olteanu au avut și au o însemnătate aparte!“, se arată pe pagina de Facebook a clubului de pe litoral. „E un sentiment aparte când se cântă imnul înaintea unui meci oficial și reprezinți echipa națională. Un moment de mândrie, pe care orice sportiv și antrenor își doresc să-l trăiască. Un steag al României va fi tot timpul cu mine“, a mai spus tehnicianul, care e născut în anul 1982.
 
Clujul natal și dulcele grai ardelenesc
 
Pentru Vlad Corpodean, căpitanul BC Athletic Neptun Constanța, clujean de origine, Ziua Națională este una specială, sărbătorită alături de prieteni la parada națională din centrul municipiului de la poalele Feleacului sau la statuia lui Avram Iancu, dar era și un prilej să întârzie acasă! Vlad e născut în 1991 și nu a prins vremurile dinaintea Revoluției din 1989.
 
„În generală și în liceu tot timpul ne organizam, ne strângeam o gașcă destul de mare și mergeam la artificii în centru, la statuia lui Avram Iancu. După artificii, făceam chestii specifice adolescenților, poate mai beam o bere, poate mai întârziam pe acasă, dar era o chestie faină, un prilej de sărbătoare, să ne întâlnim cu prietenii și să plecăm de acasă“, a spus baschetbalistul, care nu va renunța niciodată la Clujul natal și la dulcele grai ardelenesc. „Avem o țară frumoasă, deși suntem tentați să o denigrăm non-stop. Românii să creadă în ei, pentru că tot timpul suntem țara lui «lasă că merge așa», țara lui «oricum nu facem nimic». Hai să încercăm să schimbăm lucrurile și să le facem corect. Suntem un popor special. La Clujul natal și la dulcele grai ardelenesc nu voi renunța niciodată, oriunde mă va duce viața“, a punctat Vlad Corpodean. 
 

„Sunt dependent de mare“
 
În vârstă de 21 de ani, baschetbalistul Sergiu Ursu a trăit alte vremuri. Constănțean, tânărul sportiv recunoaște că e dependent de Marea Neagră, iar imnul României, auzit și cântat atunci când a fost la echipa națională de juniori, se numără printre cele mai frumoase amintiri. „Crescând la mare, oriunde aș merge, aș lua-o cu mine. Sunt dependent de mare. La plajă îmi place cel mai mult. E o chestie foarte frumoasă pentru mine să aud valurile. Ziua Națională este un eveniment în care mă simt mult mai român. La echipa națională Under-16 am trăit cel mai frumos sentiment din viața mea. Am prins și un amical contra Portugaliei, în care am jucat. O amintire de neuitat din cariera mea“, a punctat Sergiu Ursu.

 
Adoră papanașii
 
Venit la BC Athletic în acest sezon, bulgarul Pavel Marinov este impresionat de cum este tratat. „Românii sunt foarte primitori și calzi, ca și bulgarii, de altfel. Sunt deschiși față de străini. Avem și cuvinte în comun. Mă simt foarte bine la Constanța. Îmi place ciorba de perișoare, am dus și în Bulgaria, la familia mea, iar de la desert ador papanașii“, a maneționat baschetbalistul de 33 de ani. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (BC Athletic Neptun, Alexandru Olteanu)

 
Citește și:
 
Întâlnirea memorabilă cu Nicu Ceaușescu
Sorin Bașturea, de la micul atlet la directorul CS Farul Constanța. Amintiri cu ”Daciada” și ”Cutezătorii”

 
Astăzi e ziua de naştere a fostului mare atlet
Ilie Floroiu s-a pregătit trei zile pentru o întâlnire cu Ceauşescu (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet Athletic Neptun Constanţa, eşec în disputa cu liderul Ligii Naţionale (GALERIE FOTO)

14 Jan 2022 876

BC Athletic Neptun primește la Constanța vizita liderului neînvins al Ligii Naționale. „Publicul nostru merită o asemenea partidă“

14 Jan 2022 879

Baschetbaliştii de la Athletic Neptun Constanţa, victorie în primul meci din noul an (GALERIE FOTO)

04 Jan 2022 1025

Cu ce sume a premiat municipalitatea performanțele CS Marina Constanța și ale BC Athletic Neptun și Phoenix CSU Simona Halep (DOCUMENTE)

31 Dec 2021 1593

BC Athletic Neptun Constanţa s-a oprit în sferturile Cupei României

30 Dec 2021 1471

BC Athletic Neptun Constanța dispută returul din sferturile Cupei României (GALERIE FOTO)

30 Dec 2021 938

Noi jucători străini la BC Athletic Neptun Constanța. Accidentat grav, un alt baschetbalist ratează restul sezonului (GALERIE FOTO)

28 Dec 2021 1047

BC Athletic Neptun Constanţa a câştigat primul duel cu CSM Galaţi din Cupa României (GALERIE FOTO)

27 Dec 2021 1880

BC Athletic Neptun joacă astăzi la Constanța în Cupa României

27 Dec 2021 1491

Okan Mustafa, de la BC Athletic Neptun Constanța, participant la VMBA X Athletic Individual Skills Basketball Camp 2021

16 Dec 2021 1329

Vlad Corpodean, MVP Athletic Neptun Constanţa a câştigat din nou Cupa României la baschet 3X3 (GALERIE FOTO)

28 Nov 2021 1041

BC Athletic Neptun Constanţa cedează cu CSA Steaua Bucureşti după prelungiri (GALERIE FOTO)

20 Nov 2021 1463

BC Athletic Neptun Constanţa Tatiana Gallova, prima femeie antrenor principal din istoria Ligii Naţionale de baschet masculin!

15 Nov 2021 1949

Două tinere baschetbaliste de la Athletic - Laguna Constanţa, convocate în premieră la echipa naţională (galerie foto)

25 Oct 2021 2103

BC Athletic Neptun Constanţa Americanul Devante Wallace, omul meciului. Energie de la fani pentru Gladiatorii din Tomis (galerie foto)

21 Oct 2021 1518