Clubul Artelor "Solteris" - unicul promotor al culturii locale din Mangalia

1224439184.jpg

Putina, prigonita, eclipsata de manifestari de un indoielnic gust artistic, aceasta este cultura in Mangalia anului 2008. In centrul valului de evenimente cu gust de manea, din timpul verii, de la Mangalia, se afla cel mai longeviv club de arta din sudul litoralului: "Solteris".

Ajuns la cel de-al saptelea an de viata, Clubul Artelor "Solteris" isi datoreaza existenta, dar si incapatanarea supravietuirii, unui cerc de oameni inimosi, iubitori ai vietii literar-artistice de valoare, avand ca nucleu un om ce isi sacrifica fiecare minut culturii: Emilia Dabu. Clubul Artelor "Solteris" s-a infiintat in 2001, la initiativa scriitoarei Emilia Dabu, vicepresedinte al filialei dobrogene a Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al Consiliului National al USR. Obiectivul clubului este promovarea talentelor culturale din Mangalia. Si acestea nu au fost putine. In paginile revistei lansate in 2002 si care poarta acelasi nume, "Solteris", au aparut poezii, eseuri, fragmente din carti ale membrilor clubului, picturi, gravuri ale unor autori precum Emilia Dabu, Ana Ardeleanu, Adina Lozinschi, Indira Abdulvoap, Ioana Terente, Dora Alina Romanescu, Mihaela Burlacu, Simona Iordache, Karl Robert Perko, Luiza Cala, Marcela Dabu, E. Atanasiu. In cei sapte ani de existenta, "Solteris" a publicat, in total, peste 70 de titluri de carte ale membrilor clubului, a organizat zeci de expozitii, de lansari de carte, recitaluri de muzica si poezie, conferinte. Printre invitatii clubului s-au numarat, de-a lungul timpului, prof. univ. dr. Nicolae Rotund, membru al Academiei Romano-Germane, Ovidiu Dunareanu, presedintele filialei Dobrogea a USR, pr. prof. dr. Cezar Vasiliu, din Montreal, scriitorul si fostul consul al Republicii China la Constanta Gao-Xing Suo (ultimii doi fiind membrii de onoare ai clubului), scriitorii Arthur Porumboiu, Ion Rosioru, Amelia Stanescu, Iulia Pan, Melfior-Ra etc.

"Vrem sa atragem tinerii catre cultura"

" se mai poate lauda si cu primele antologii de cultura si arta, in care au fost prezentati toti cei care duc mai departe lumina spirituala a Mangaliei, membrii clubului si prietenii colaboratori ai acestuia, care cred in destinul cultural al orasului. Speram ca, pe viitor, sa ne continuam menirea de a sprijini si promova cultura si arta locala si de a atrage cat mai multi tineri talentati spre partea de spiritualitate", ne-a declarat Emilia Dabu, presedintele Clubului "Solteris". Printre proiectele imediate ale clubului se mai numara continuarea manifestarii "Mari destine culturale romanesti", "Sa ne cunoastem scriitorii locali" (portrete literare, avand drept invitati elevi ai liceelor din localitate), promovarea Teatrului pentru Tineret "Magic", care va prezenta piesa "Soarele de la miezul noptii" (de Emilia Dabu), expozitii de pictura si grafica, expeditii culturale in Dobrogea. Membrii Clubului se reunesc, incepand cu luna aprilie, la Cercul Militar Mangalia, devenit cel mai activ centru cultural al orasului.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Iulian

10 Jan, 2011 13:32

"Obiectivul clubului este promovarea talentelor culturale din Mangalia". Nu stiu daca am talent dar ce am scris de la 20 ani(acum am 36) am scris din suflet pt suflete si scriu evident din placere. Desi am orientare catre mate-informatica; as vrea sa iau legatura cu dvs pentru detalii. Multumesc. Adresa e-mail, tel, adresa fizica!

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 489

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 486

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 517

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 722

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 548

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 654

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 711

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 519

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 578

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 555

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 774

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3404

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14147

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 934

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 937