La 16 ani, participă pentru prima oară la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia Eveniment important în viața unui fost antrenor de la Vocea României (video)

  • Loredana Groza, cântăreaţă şi actriţă, s-a născut la 10 iunie 1970, la Oneşti, judeţul Bacău și împlinește astăzi frumoasa vârstă de 50 de ani.
  • A început să cânte din copilărie, a studiat vioara timp de opt ani şi a urmat cursuri de balet.
  • La 14 ani a participat la o preselecţie în Focşani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroşanu şi de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti pentru a participa la concursul ''Steaua fără nume'' (al cărui trofeu l-a şi câştigat).
Loredana Groza Boncea s-a născut la data de10 iunie 1970, Onești, județul Bacău și este o cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autoare, dansatoare, antrenoare în show-ul muzical Vocea României în primele 7 sezoane, precum și imaginea unor produse cosmetice.

Și-a început cariera la Onești. Albumul său de debut Bună seara, iubito, a fost lansat în 1988, piesa cu același nume fiind una din cele mai cunoscute piese ale ei.

În 2002, inspirată de succesul albumului Agurida, Loredana decide să reinterpreteze melodii din perioada interbelică, care fac parte din albumul live Zaraza–vânzătoarea de plăceri lansat în decembrie 2002.

Este căsătorită cu Andrei Boncea și are o fiică.

La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia (27 - 31 august), unde câștigă „Marele Premiu", fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria Festivalului.  A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: „Mă întreb ce să fac?” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) și „Despre dragoste” (Dan Beizadea/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu).


În următoarea perioadă (1986-87), Marius Țeicu îi va încredința spre interpretare melodiile „Când iubești”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre.

Aparițiile la emisiunile la Radio și Televiziunea Română sunt tot mai frecvente. Apare într-o populară emisiune de varietăți realizată de Titus Munteanu. Începe seria înregistrărilor la Radio și Electrecord. Până în 1990 va imprima aproximativ 100 de piese care aparțin unor compozitori precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Dani Constantin, Alexandru Simu, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Mihai Grigoriu, Octav Firulescu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a. La numai 16 ani câștigă (cu 10 pe linie) trofeul popularei emisiuni TV „Steaua fără nume”, fiind cea mai tânără laureată a trofeului. În această perioadă (1986-89), popularitatea Loredanei crește, în special datorită concertelor și turneelor la care a participat.

În acest sens, a avut a avut lungi turnee prin țară (de ordinul lunilor), în fiecare zi concertând în cel puțin trei spectacole, uneori și mai multe, iar vara susținând epuizante concerte-maraton (câte opt concerte pe seară) în diferite locații și localități. Tot în perioada 1986-89, este prezentă pe un număr mare de compilații apărute la Casa de discuri „Electrecord”. De asemenea, participă la ediții ale Festivalul anual al melodiilor de la București și la Concursul cântecului politic pentru tineret. Are și o apariție remarcabilă în programul de Revelion.


La concursul „Melodii ’86” participă cu melodiile „Mă întreb ce să fac?” și „Despre dragoste”. În ultima seară a concursului, Loredana este prezentă cu un recital. În acest an, Loredana lansează șlagărele: „Alege drumul” (Dani Constantin//Eugen Dumitru) „Pentru iubirea ta” (Jolt Kerestely /Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) și „De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely/).

Seria turneelor externe a început în 1987, în Israel, unde a avut alături de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, cu peste 20 de concerte în săli de peste cinci mii de locuri. În perioada 10-12 iulie, la cea de-a doua ediție a Concursul bianual de Muzică de dans pentru tineret de la Costinești, unde a avut un succes neașteptat cu piesa „Nu pot să cred” (Alexandru Simu / Eugen Dumitru), care se clasează pe locul III, este remarcată de celebrul compozitor Adrian Enescu (membru al juriului), care-i încredințează compoziția „O inimă de 16 ani”. Aceasta piesă devine, în scurt timp, un șlagăr.

Vocea Loredanei apare pe coloana sonoră a filmului “Zâmbet de soare” (regia: Elisabeta Bostan), pe muzica lui Marius Țeicu. Participă la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia’87 (26 - 30 august), cu melodiile „Cu tinerețea în suflet” (Dan Beizadea/Viorela Filip) și „Hai vorbește!” (Aurel Manolache/Sașa Georgescu). Într-una din serile Festivalului, Loredana este prezentă cu un recital. Loredana afișează un ruj de buze de o culoare stridentă „nedemnă pentru niște tinere comuniste”.

În 2000 Loredana a colaborat cu formația Șuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul „Urban”. În toamna aceluiași an, Loredana pozează în numărul aniversar al revistei Playboy, care s-a vândut în peste 150.000 de exemplare. Ședința foto a avut loc în Grecia, pe insula Santorini.

După 10 ani, Loredana a reînnoit colaborarea cu Adrian Enescu, care semnează partea de creație a noului album al Loredanei, „Diva Inamorata”, care este lansat pe 14 februarie 2001. Albumul conține patru cântece noi (care sunt redate folosind teme muzicale clasice: opera „Turandot” de Puccini, Simfonia a 9-a de Dvořák, „Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski, respectiv lucrarea „Variațiuni pe o temă de Paganini”, semnată de Rahmaninov) și câteva remixuri ale unor șlagăre mai vechi ale Loredanei („Joc matematic”, „Scrisoare simplă”, „Tu și eu” și „Bună seara, iubito!”). Pentru „Bună seara, iubito!” s-a pus pe acest album nu mai puțin de patru remixuri, pentru „a preciza mai exact ce a însemnat această fantastică piesă pentru cariera mea, piesă compusă de Adrian Enescu”, a declarat Loredana.[necesită citare] Prima piesă promovată de pe acest album este „Diva Inamorata”, care beneficiază de un videoclip, produs de Media Pro Music, în regia lui Ducu Darie. A doua piesă promovată de pe acest album este un remix al șlagărului “Bună seara, iubito!”, realizat de Vlad Cernea.

Au urmat două albume de inspirație folclorică:Agurida în 2002 și Zaraza. În 2003 a lansat Fata cu șosete de diamant urmat de Extravaganza (2005) și Jamparalele (2006).

În 2006, a fost gazda MTV Romania Awards.

În 2007 a cântat în deschiderea concertului lui George Michael de la București. 

În 2008 joacă rolul Rodiei în „Inimă de țigan” și „Regina” și realizează piesa „Tzuki”, în al cărei videoclip o imită pe Madonna din videoclipul Hung Up. În 2009 lansează albumul Sundance, înregistrat în Statele Unite, care abordează genurile o fuziune intre pop, electro, dance si rock și care este primul album al Loredanei în limba engleză.

În 2010 lansează piesa brit-pop „Rain, Rain” La sfârșitul anului lansează Iubi Land, compus din 12 cântece de inspirație folclorică, concertul de promovare al acestui album fiind filmat în 3D.

În 2012 lansează piesa "Apa" alături de Cabron care are un mare succes, fiind multe luni cea mai difuzată piesă la radio. În toamna aceluiași an susține la Sala Palatului concertul intitulat "Dragoste" În 2013 câștigă premiul Radio România pentru Artistul Anului. Susține la Sala Palatului concertul sold out "Magic". În 2014 urmează un nou mare concert la Sala palatului "Reveria".

Apoi un turneu național în cele mai importante orașe ale țării. În 2015 concertul la sala palatului pentru a 4-a oară consecutiv "Imaginarium" și încă un turneu național. Tot în 2015 lansează albumul "Imaginarium" pe care include piese noi precum "A ta mireasă", "Venus și marte", "Miroși a dragoste". În 2016, pentru a 5-a dată consecutiv, susține la Sala Palatului concertul "Sentimente" și lansează în premieră piesa "Ziua de azi". În 2017 susține concertul "Ador" la Sala Palatului, fiind sold out. În 2018 și 2019 joacă în musical-urile "Mamma Mia" și "We will rock you", susținute prin toată țara, interpretând rolurile Dona Sheridan (în "Mamma Mia") și Killer Queen (în "We will rock you").

A fost jurată la Vocea României în primele sezoane.

Sursa video: Youtube/ Andreea Andronescu, MediaPro Music
Sursa foto: protv


Citește și: Loredana Groza revine pe scena Casei de cultură din Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Trupa de dans All In One, deplasări unice. În Congo, la Jocurile Francofoniei, și în SUA, la finala World of Dance

01 Jul 2023 3173

Ziua de 10 iunie în istorie Celebră cântăreață, la ceas aniversar. A participat și la Festivalul de la Mamaia

10 Jun 2023 1094

10 iunie - Astăzi cântăreața Loredana Groza împlinește 52 de ani

10 Jun 2022 1469

Fotografia cu Loredana Groza în brațele lui Adrian Minune, de la o petrecere din Dubai, face ocolul internetului

13 Feb 2022 4592

A murit poetul Lucian Avramescu. Inima lui a cedat la 73 de ani

12 Dec 2021 1895

Loredana Groza a avut nevoie de îngrijiri medicale. Ce mesaj a transmis fanilor

19 Sep 2021 2653

Simona Halep și Toni Iuruc, dansul mirilor pe melodia „Dragostea mea“, cântată de Dan Bittman (video)

16 Sep 2021 6835

Constanța Până la ce oră s-au distrat invitații la petrecerea de nuntă a Simonei Halep (video)

16 Sep 2021 3512

Loredana Groza, la nunta Simonei Halep „Să fie fericită, sănătoasă şi să ne încânte în continuare cu talentul ei“ (video)

15 Sep 2021 3798

Premiu câștigat la 16 ani Câștigătoarea marelui premiu- „Trofeul Festivalului Mamaia pentru interpretare", la ceas aniversar

10 Jun 2021 2801

Știați că….? La această dată s-a născut cântărețul Tudor Chirilă, fondatorul formației Vama

28 May 2021 1751

Loredana Groza revine pe scena Casei de cultură din Constanța

26 Oct 2019 5048

Unul dintre juraţii emisiunii Vocea României împlineşte 44 de ani

28 May 2018 2568

Au trecut 39 de ani de la înființarea cenaclului care i-au lansat pe Loredana Groza, Florian Pittiș și mulți alții

17 Sep 2016 3590

Loredana Groza, mesaj după moartea compozitorului Adrian Enescu

19 Aug 2016 3544