Tort „alb-vişiniu“ la botezul Alessiei Teodora Carmen şi Cristian Proca, din Tuzla, au purtat la nuntă tricoul Rapidului (galerie foto)

În familia Proca, din localitatea constănţeană Tuzla, dragostea pentru echipa de fotbal Rapid Bucureşti este a doua religie. Carmen şi Cristian sunt suporteri dedicaţi şi inclusiv la nunta lor, iar apoi, la botezul fetiţei, au arătat cât de mult iubesc gruparea giuleşteană.
 

Cristian are 35 de ani, iar soţia sa, 25. „Suntem împreună de o viaţă“, spune Carmen, fixând anul 2006 ca punct de pornire al unei relaţii care s-a menţinut de atunci plină de fericire. Tânăra este chiar din Tuzla, în vreme ce Cristian s-a născut la Câmpulung, în judeţul Argeş, venind pe litoral în urmă cu vreo zece ani, la Eforie, cu serviciul. Cei doi s-au cunoscut pe Internet. „Avem un prieten comun şi am început să dialogăm pe net. Apoi am prins curaj şi ne-am întâlnit“, dezvăluie Carmen. Pe lângă dragostea sa, Cristian i-a transmis lui Carmen şi sentimentele alese faţă de Rapid. Bărbatul, care era şi fotbalist, iubea nebuneşte gruparea din Grant şi aşa a devenit şi Carmen. Un fan înfocat. De unde, până să-l cunoască pe Cristi, nu avea treabă cu fotbalul, iar cu Rapidul nici atât, după aceea, inima a început să-i bată după ritmul tobelor galeriei giuleştene.

„Nu e peşte ca guvidul şi echipă ca Rapidul!“

Cristian şi Carmen sunt atât de ataşaţi de culorile Rapidului, încât şi nunţii lor, şi botezului fiicei, Alessia Teodora, le-au dat tuşe „alb-vişinii“. Cunoscându-le pasiunea sportivă care le-a crescut inimile, un văr de-al lui Cristi, Mihnea Răducu, le-a adus, ca dar de nuntă, câte un tricou alb-vişiniu, cu numele lor şi cu numărul 8 (data când a avut loc evenimentul, 8 octombrie). „A fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea“, precizează Carmen. Soţii Proca au şi îmbrăcat tricourile, peste costumul de ginerică şi rochia de mireasă, şi s-au pozat mândri în acest echipament inedit. Iar demonstraţia de fidelitate pentru culorile Rapidului nu s-a oprit aici.

Naşii, Teodor şi Oana Butacu (şi ei din Tuzla, dar care sunt actualmente în Suedia), le-au adus tinerilor însurăţei, la local (Complexul Crişana din Eforie Sud), steaguri ale Rapidului. De asemenea, alţi doi fani constănţeni ai Rapidului au venit cu fumigene, ei şi soţii Proca aprinzându-le afară şi cântând. La poze, Cristian şi Carmen au mers şi la mare, la stabilopozi, unde au dat simbolic la peşte, cu o lansetă. Fotograful profesionist Marius Grosu a surprins aceste instantanee, lui aparţinându-i şi mai multe dintre imaginile ataşate articolului de faţă. Mirii s-au fotografiat la pescuit nu întâmplător, explicaţia lor fiind: „Nu e peşte ca guvidul şi echipă ca Rapidul!“

„Granata Girls“. Cenuşăreasa, Minnie şi Albă-ca-Zăpada sunt rapidiste

La botezul fetiţei cuplului Proca, scenariul rapidist i-a aparţinut în întregime mamei: un tort pe care bombonica Alessia Teodora şi-a legat numele de echipa din Grant. Pe delicatesa alb-vişinie au apărut doi botoşei, o minge de fotbal, sigla Rapidului, pe care erau înscrise numele micii prinţese şi mesajul „M-am născut rapidistă, iar de azi sunt şi creştină“. De asemenea, pe un steag al Rapidului, părinţii au scris: „La Mulţi Ani, Alessia Teodora! Cea mai nouă rapidistă!“ „Nu a ştiut nimeni de tort. Ideea mi-a venit aşa, din senin. Când ţii cu Rapid, te caracterizează şi spontaneitatea. Fiica noastră va îngroşa cu siguranţă rândurile fanilor rapidişti. Sângele apă nu se face.

E o trăsătură de familie. Dragostea pentru alb-vişiniu este ereditară“, a arătat Carmen Proca, cea care se mândreşte şi cu tatuajele din familie legate de Rapid. Bineînţeles că şi în locuinţa tinerei familii, Rapidul este peste tot şi în toate (şepci, pălării, tricouri - personale şi de la fotbaliştii giuleşteni, mingi, ceasuri). Însemne ale clubului din Grant se întâlnesc chiar şi în camera micuţei Alessia Teodora. Astfel, pe un perete, între Cenuşăreasa, Mickey, Minnie, Albă-ca-Zăpada şi pitici, tronează un fular al Rapidului, cu mesajul „Granata Girls Rullez“. De asemenea, în pătuţ, fetiţa are o pernuţă roşie cu poza părinţilor, în care mama poartă o geacă alb-vişinie a Rapidului.

„Constanţa vişinie“ e mereu la datorie

„Cristian a fost cel care m-a convertit la «religia» rapidistă. «Hai să te duc şi pe tine pe stadion», mi-a spus odată. Mi-a plăcut enorm spectacolul din arenă, iar de atunci sunt şi eu nebună după Rapid. Am fost la multe meciuri, atât în Giuleşti, cât şi pe diferite stadioane din ţară, unde a jucat Rapidul. Soţul meu a ajuns şi în Polonia“, povesteşte Carmen Proca. Mai mulţi suporteri ai Rapidului s-au constituit şi într-un grup, «Legione Eforie 2008», pus pe roate de un băiat din Eforie, Marian Mihai. Acesta a deschis şi un bar, care se numea tot aşa, iar în incintă, spiritul rapidist era la loc de cinste.

Marian a plecat însă apoi în străinătate. „Suntem mulţi suporteri ai Rapidului, atât în judeţ (Eforie, Tuzla, Mangalia, Ovidiu, Dorobanţu), cât şi în municipiul Constanţa, dar nu prea ne strângem în număr mare la deplasări. Mulţi merg pe cont propriu sau în grupuri restrânse“, a mai spus Carmen Proca. În Giuleşti sau în deplasări, în sectorul galeriei Rapidului se poate observa un al doilea banner venit de pe litoral, „Constanţa vişinie, mereu la datorie“.

Cristian Proca a jucat contra lui Mutu şi Raţ

Cristian Proca a jucat fotbal în oraşul natal, fiind junior la CSS „Dinicu Golescu“ Câmpulung Muscel, iar apoi jucând şi la echipe precum Fulgerul Lereşti, Gloria Berevoieşti, iar în Constanţa, la Farul Tuzla şi Aurora 23 August. „La juniori, i-am avut adversari printre alţii, pe Adrian Mutu şi pe Răzvan Raţ, care jucau la FC Argeş sau la Şcoala de Fotbal «Nicolae Dobrin». Mutu e mai mic cu o lună decât mine. De asemenea, m-am confruntat pe teren şi cu Ionuţ Bădescu, cel care avea să ajungă la FC Farul, dar care juca atunci la ARO Câmpulung“, spune capul familiei Proca.

Cristian a devenit fan al Rapidului de la un meci ARO - Rapid, din „16“-imile Cupei României, câştigat, în 1993, de echipa din Câmpulung la penalty-uri, scor 5-3. Tânărul Proca a rămas vrăjit de galeria giuleşteană, iar de atunci a devenit suporter rapidist. Fidelitate a dovedit însă (şi dovedeşte şi în continuare) şi pentru echipa Farul Tuzla. „Am jucat două - trei meciuri din acest sezon, apoi am zis să le las locul celor mai tineri. Oricum, noi, cei din garda veche, ne-am făcut datoria. Am ţinut echipa pe banii noştri trei - patru ani. Acum, cu ajutorul Primăriei Tuzla şi al Consiliului Local, sperăm să promovăm în Liga a IV-a constănţeană“, a mai spus Cristian Proca.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Mihnea

24 Oct, 2014 11:03

Varul lui Cristian sunt :) . Eu , unul nu am nici o treaba cu fotbalul, insa atunci cand intalnesti asemenea nebunii frumoase, trebuie respectate! Rapid nu moare niciodata!

Cristian

24 Oct, 2014 07:01

Multumim frumos pentru reportaj ! FZR

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.