Vineri este ziua de naştere a lui Gică Hagi. Imagini rare, din tinereţea fotbalistică a „Regelui“!

  • Gică Hagi s-a născut pe 5 februarie 1965, la Săcele, în judeţul Constanţa.
  • Hagi a susţinut primul meci în Divizia A în tricoul FC Constanţa pe 11 septembrie 1982, pe când avea numai 17 ani, şapte luni şi şapte zile.
  • La formaţia de pe litoral, tânărul Hagi a susţinut 17 partide, marcând şapte goluri, multe dintre ele de kinogramă.

Gică Hagi, cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc şi cel care a creat proiectele de mare succes Academia Hagi şi FC Viitorul, îşi serbează vineri, 5 februarie, ziua de naştere, „Regele“ împlinind 56 de ani.

Născut la Săcele, în judeţul Constanţa, Gică Hagi a avut o carieră extraordinară, atât la echipele de club, cât şi la formaţia reprezentativă a României, fiind liderul „Generaţiei de Aur“ şi deţinător al recordului de goluri sub tricolor, 35, la egalitate cu Adrian Mutu. Format şi lansat în fotbalul mare de FC Farul Constanţa, Hagi a debutat în Divizia A sub culorile „marinarilor“, ulterior mai evoluând la Sportul Studenţesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, FC Barcelona şi Galatasaray Istanbul. Pagina oficială de Facebook a „Regelui“ ascunde o adevărată comoară din tinereţea fotbalistică a acestuia, imagini rare, din care am făcut o selecţie, la ceas aniversar, cu Gică Hagi în tricoul Farului, dar şi al altora dintre formaţiile la care a evoluat, ori alături de prieteni buni din fotbal.
 

„Aştept cu nerăbdare acea zi“

Fotografiile cu Hagi farist, realizate de Dumitru Vioreanu, surprind bucuria golului pe stadionul din Constanţa, cu tânărul Gică în rol principal şi cu numele său trecut pe lista marcatorilor. Hagi a susţinut primul meci în Divizia A în tricoul formaţiei constănţene pe 11 septembrie 1982, pe când avea numai 17 ani, şapte luni şi şapte zile. FC Constanţa a jucat pe terenul lui SC Bacău şi a pierdut cu 0-3, iar Hagi a fost titular, rămânând pe teren toate minutele. În acel campionat, 1982/1983, la capătul căruia „marinarii“ au retrogradat, tânărul Hagi a susţinut 17 partide, marcând şapte goluri, multe dintre ele de kinogramă. În acea perioadă, tânărul fotbalist juca, pe lângă seniorii lui FC Constanţa, şi la „Luceafărul“. „Farul Constanţa, prima echipă la care am jucat în cariera mea“, a fost mesajul lui Hagi. „Pozele de la Farul sunt atât de rare! Aştept cu nerăbdare ziua când o să apară tricoul lui Hagi de la Farul... Aşa cum este cel din perioada în care juca la Steaua... Să sperăm că se va face...“, a comentat cineva.
 

„Nu te voi uita niciodată!”.

Gică Hagi a fost format şi şlefuit ca fotbalist de Iosif Bukossi, iar „Regele“ îi poartă un respect deosebit regretatului antrenor. Printre amintirile lui Hagi din colecţia foto a paginii sale de Facebook se regăseşte şi o imagine cu tânărul Gică (în tricoul Sportului Studenţesc) alături de Bukossi, cu mesajul „Nu te voi uita niciodată!”. Bukossi s-a stins din viaţă în 2006, la vârsta de 70 de ani.
 

Trei goluri într-un meci cu Neuchatel Xamax

Hagi a jucat la Sportul Studenţesc timp de patru ani (1983 - 1987), disputând 108 meciuri şi înscriind 58 de goluri. Pe Facebook sunt şi imagini cu „Regele“ în tricoul „studenţilor“ în confruntări europene: „3 octombrie 1985. Reuşeam să înscriu primele goluri în cupele europene. Am reuşit un hattrick, într-un meci cu Neuchatel Xamax, care s-a terminat 4-4. Am deschis scorul în minutul 3 şi am reuşit să mai înscriu 2 goluri din penalty, în minutele 41 şi 44“ sau „Acum 32 de ani, pe fostul «23 August»: Sportul Studenţesc - Inter Milano 1-0, cea mai mare victorie din istoria clubului“.
 

Lovitură liberă şi Inter e învinsă

Meciul Sportul Studenţesc - Inter Milano 1-0 (Mircea Sandu 84) s-a jucat pe 20 septembrie 1984, în prima manşă a turului 1 din Cupa UEFA, iar cele două echipe au fost: Sportul (antrenor, Constantin Ardeleanu): Speriatu - M. Marian, Cazan, Iorgulescu, I. Munteanu - Terheş (88 A. Munteanu), C. Pană, Bozeşan - Coraş (83 Şerbănică), M. Sandu, Hagi; Inter (antrenor, Ilario Castagner): Zenga - Bergomi, Collovati, Bini, G. Baresi - Mandorlini, Brady, Marini - Causio, Altobelli, Muraro (78 Pasinato). Golul s-a marcat în urma unei lovituri libere executate de Hagi, iar Mircea Sandu, pe fază, a înscris din apropiere.
 

„Patru ani importanţi din carieră“

Din perioada Sportul este postată pe reţeaua de socializare şi legitimaţia de jucător a lui Hagi: „Este anul centenarului pentru Sportul Studenţesc şi mereu îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioada. Am găsit legitimaţia mea din 1983, an în care am semnat cu echipa la care am petrecut 4 ani importanţi din carieră“.
 

2.456 de zile de invincibilitate în Ghencea

Gică Hagi a fost jucător la Steaua între 1987 şi 1990, susţinând 97 de partide şi marcând de 76 de ori. Cu echipa din Ghencea a cucerit trei titluri în România (1987, 1988, 1989), trei Cupe ale României (în aceiaşi ani) şi Supercupa Europei, în 1987 (decisă prin golul său). De asemenea, a disputat cu Steaua semifinala Cupei Campionilor Europeni (în 1988) şi finala CCE (în 1989). Printre imaginile de pe Facebook cu Hagi stelist se găseşte şi una de la o partidă din Divizia A cu U Craiova: „29 noiembrie 1989. Steaua - Universitatea Craiova 1-2. După acest meci, Steaua nu a mai pierdut în Ghencea 2.456 de zile“.
 

Grigoraş, din minutul 80 pe teren la Steaua

Au marcat Balint (47), respectiv Şt. Stoica (70) şi Bica (75), iar cele două echipe au fost: Steaua (antrenor, Anghel Iordănescu): Lung - Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu (80, Grigoraş), Ungureanu - Musznai, Ilie Dumitrescu, Rotariu - Negrău, Balint, Hagi; Universitatea (antrenor, Sorin Cîrţu): Crişan - Mănăilă, Săndoi, Gh. Popescu, Zamfir, Ad. Popescu - Ciurea (90, Neagoe), Olaru, Bica, Badea - Şt. Stoica (86, Pigulea).
 

„Viaţa pe drumuri“

De la Steaua, Gică Hagi s-a transferat, în 1990, la Real Madrid, pe Facebook fiind postate câteva imagini de la acel moment, cu Hagi alături de preşedintele din acea perioadă al clubului din capitala Spaniei, Ramon Mendoza, dar şi de antrenorul Emeric Ienei. „Înapoi la zilele când am jucat pentru Brescia“, sună şi explicaţia de la imaginile din perioada în care „Regele“ a evoluat în Italia, sub comanda lui Mircea Lucescu (1992 - 1994, 61 de meciuri, 14 goluri). La Real Madrid a fost jucător în perioada 1990 - 1992, jucând 64 de meciuri şi marcând de 16 ori. „Viaţa pe drumuri“, stă scris pe marginea unei alte imagini, în care Hagi apare cu geanta în mână, într-o deplasare în străinătate.
 

Zoltan Iaşko lucrează alături de Hagi la Viitorul

Fostul portar Zoltan Iaşko este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Gică Hagi din fotbal, cei doi fiind legaţi de o lungă prietenie. Imagini cu cei doi fotbalişti în anii tinereţii nu lipsesc de pe pagina de Facebook a „Regelui“. „Zoly Iaszko... un portar foarte talentat, dar care a fost stopat de o carierã strãlucitoare printr-un fault brutal a unui rapidist la Cluj... Ce tristeţe pe stadion... Cei mai buni prieteni, Gicã si Zoly!“, a fost un mesaj al unui fan. În prezent, Zoltan Iaşko activează ca director sportiv la FC Viitorul şi este acţionar, alături de Hagi, în FC Viitorul Constanţa SA.
 

„Şi Turnul din Pisa se înclină în faţa Regelui!”

Într-o altă imagine a lui din tinereţe, Gică Hagi lansează întrebarea: „Ce amintiri! Ştiti cu cine sunt în poza asta?“ (e vorba de o fotografie cu trei fotbalişti: Dănuţ Bica - cel care, peste ani, avea să marcheze golul victoriei U Craiova în Ghencea, în 1989 - vezi mai sus, Dorin Mateuţ şi Gică Hagi). O imagine îl arată pe Gică Hagi la un turneu de pregătire în Italia, la Pisa, la care cineva, inspirat, a comentat: „Mă, şi Turnul din Pisa se înclină în faţa Regelui!”. O imagine cu tânărul Hagi alături de câţiva prieteni pe fostul stadion „23 August“ a trezit nostalgie în rândul suporterilor: „Ce destin extraordinar! Când te gândeşti că pe 24 aprilie 2001, în spatele lui, 70.000 de oameni vor veni la retragerea Regelui Hagi...“.

Imaginile au fost preluate de pagina de Facebook „Gheorghe Hagi“.


Citeşte şi:

S-au scurs 38 de ani de la primul gol al lui Gică Hagi în Divizia A. Reușită de poveste, contra Stelei!


Gică Hagi, amintiri din copilărie. Primul cadou, carnetul de note și meditațiile la matematică

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viitorul stadion de la Constanța Ministrul Adrian - Ioan Veștea - „Am trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare“

02 Apr 2024 1708

Eveniment fastuos de Crăciun Ianis Hagi și Elena Tănase s-au cununat! Ce vestimentație a ales socrul mare, Gică Hagi (VIDEO)

25 Dec 2023 3233

Gică Hagi, concluzii după înfrângerea cu 1-3 în fața lui CFR Cluj - „Trebuie să schimbăm ceva”

01 Nov 2023 884

Gică Popescu a debutat la Națională pe stadionul din Constanța „Țin minte și acum emoțiile care m-au încercat“

11 Jul 2023 1422

Ovidiu „Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023, ziua a doua. Rezultate

27 Jun 2023 1747

„Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023 Academia Hagi, trei victorii, cu golaveraj 31-1, în primele trei meciuri (VIDEO)

26 Jun 2023 2126

Gică Popescu, președinte Farul Constanța „Să câștig un nou trofeu alături de Gică Hagi e cel mai frumos sentiment“ (GALERIE FOTO)

24 May 2023 2379

Farul Constanța Gică Hagi, despre achizițiile „marinarilor“. „Cu el, suntem mai puternici în apărare“ (GALERIE FOTO)

12 Jan 2023 6182

Imagine inedită Gică Hagi și Gabi Balint, în costume populare! „Wow, ce vă prinde portul! La mulți ani, domnilor!“

03 Jan 2023 2279

Farul Constanța Gică Popescu și povestea unui transfer stelar. „Îmi lua mâna și-mi spunea - «Semnează, unde vrei să te duci, pe lună?»“

17 Dec 2022 2964

Gică Hagi, nemulțumit înaintea meciului cu Rapid „Pentru unul e odihnă, iar pentru altul să facă 400 de kilometri“ (GALERIE FOTO)

20 Oct 2022 2689

De neoprit! Farul Constanța, lider în Superligă Gică Hagi - „Să nu credeți că unde suntem e întâmplător. E o muncă bine făcută“ (GALERIE FOTO)

17 Oct 2022 11217

Gică Popescu, președintele Farului Constanța, devine „căpitanul” Football Museum Bucharest

20 Sep 2022 2187

Superliga Trei fotbaliști de la Farul Constanța, incluși în echipa ideală a etapei a șaptea. Gică Hagi, antrenorul rundei

30 Aug 2022 1797

Neînvinși Farul Constanța, pe primul loc în Superligă. Intră „marinarii“ în lupta pentru titlu? Ce a răspuns Gică Hagi (GALERIE FOTO)

30 Aug 2022 2162