Adrian Stan devine apolitic Noul statut PNL îl scoate în afara partidului pe senatorul Gigi Chiru (documente)



Volens nolens, în PNL Constanţa se face o „triere“. Şi asta ca urmare a intrării în vigoare a noului statut PNL. Deocamdată, cel puţin temporar, Organizaţia Judeţeană PNL Constanţa a pierdut doi membri, cândva, cu funcţii importante în partid: senatorul Christian Gigi Chiru şi liderul Ligii aleşilor locali PNL Constanţa şi primar al oraşului Techirghiol, Adrian Stan.
 
Copreşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a anunţat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că „noul statut al partidului este foarte clar în cazul colegilor care sunt membri PNL şi au funcţii de conducere“. Documentul, depus de un an, a intrat în vigoare şi produce efecte având în vedere că, săptămâna trecută, a primit „girul“ instanţei şi a fost publicat.
 
Conform noului statut al PNL, în şedinţa de săptămâna viitoare a Consiliului Executiv Judeţean al PNL Constanţa, se va lua act de suspendarea din calitatea de membru al Partidului Naţional Liberal a senatorului Christian Gigi Chiru. „Statutul stipulează faptul că, dacă apare o condamnare definitivă a instanţei, atunci se aplică excluderea definitivă din partid. Eşti condamnat la o primă instanţă, operează suspendarea temporară, până la clarificarea situaţiei. Este o prevedere a statutului de care forul de conducere doar ia act. Statutul se respectă, nu se aplică“, a menţionat Gheorghe Dragomir.
 
Altfel spus, validarea de către Tribunal a noului statut PNL îl aduce pe senatorul Christian Gigi Chiru în faţa unei suspendări iminente din PNL. Asta după ce, în prealabil, Chiru s-a autosuspendat din funcţiile de conducere deţinute în partid. 
 
La rândul său, senatorul liberal Puiu Haşotti a precizat că senatorul Christian Gigi Chiru va rămâne parlamentar independent şi va putea activa ca senator afiliat în cadrul Grupului Parlamentar PNL de la Senat. „Sunt convins că va rămâne în Grupul Parlamentar PNL de la Senat. Nu are niciun motiv să nu candideze, în continuare, şi trebuie să activeze în Grupul Parlamentar PNL ca parlamentar afiliat“, a adăugat Haşotti.
 
Cât priveşte menţinerea sa în sondajele PNL pentru Primăria Constanţa, Gheorghe Dragomir a precizat că va rămâne, pentru a fi măsurat. „În sondaj poţi prinde pe oricine. Rămâne, pentru că dumnealui s-ar putea să aibă probleme doar pentru un timp, până când instanţa se va decide definitiv şi irevocabil. Abia atunci se va clarifica statutul său politic. Suspendarea nu înseamnă că a plecat din partid definitiv“.

Luat pe nepregătite

Se pare că senatorul Chiru a uitat de modificările aduse statutului PNL, iar vestea că nu mai este liberal l-a luat prin surprindere. „O să văd despre ce este vorba, nu ştiu la ce prevedere statutară se referă Puiu Haşotti, atâta vreme cât eu am ales deja să mă suspend din funcţiile de conducere ale PNL. Dacă noul statut prevede suspendarea mea din calitatea de membru de partid, nu am nicio problemă să respect statutul. Dacă prevederile noului statut sunt aplicabile după înregistrarea la Tribunal a acestora, vorbim despre o posibilă incompatibilitate a calităţii de membru. Dacă însă Puiu Haşotti s-a trezit vorbind, va trebui să explice ce ascunde această declaraţie a sa“, a spus senatorul Christian Gigi Chiru.
 
Temporar, Adrian Stan nu mai este membru PNL
 

În statutul PNL, la capitolul sancţiuni, articolul 26, punctul d), se precizează: „Suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru în cazul arestării preventive se aplică de drept“.
 
Deputatul Gheorghe Dragomir a precizat că, în prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean sau în Comitetul Executiv Judeţean, ia act de suspendarea calităţii de membru PNL a unei persoane. „În cazul nostru, este vorba despre primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan. Îmi pare rău nu doar de persoana în cauză, ci şi de faptele care probabil s-au întâmplat sau nu. Prezumţia de nevinovăţie este, dar, până la lămurirea situaţiei, dumnealui este suspendat din calitatea de membru PNL şi, implicit, din funcţiile politice deţinute la nivel local sau judeţean“, a menţionat liderul PNL Constanţa.

Alte sancţiuni din noul statut PNL

Sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una dintre următoarele situaţii: a încălcat grav şi în mod repetat prevederile Statutului şi ale Codului Etic, aducând atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului; a încălcat deciziile şi hotărârile organismelor de conducere ale partidului şi, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante.

 
Retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii PNL care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancţiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcţia ocupată de către membrul PNL în cauză.
 
În cazul membrilor care ocupă funcţii de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcţie se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum şi în cazul trimiterii în judecată a acestora. Această sancţiune se aplică şi membrilor care se află în situaţia descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi. Biroul Permanent al organizaţiei din care face parte persoana suspendată va constata acest lucru, conform aceleiaşi surse.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul primar al orașului Techirghiol va candida din partea PSD la alegerile din 2024

04 Mar 2024 618

Techirghiol Farma Cosmetics SRL, controlată de fostul primar Adrian Stan, undă verde de la APM Constanța pentru laboratorul de săpunuri naturale

20 Feb 2024 729

Consilierul local de la Techirghiol, Laurențiu Papu rămâne cu decizia de excludere din PMP

18 Jan 2024 471

Cei trei PMP-iști excluși pentru „coabitare” cu PSD au atacat la Tribunal deciziile Consiliului Executiv Județean al formațiunii politice

17 Dec 2023 929

Fostul primar al orașului Techirghiol, exclus din PMP după ce ar fi bătut palma cu PSD pentru alegerile din 2024

10 Dec 2023 1975

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 octombrie 2023

10 Oct 2023 1303

Ioana Chereji, în a treia zi de Neversea "Ne așteptăm să vină cei mai mulți participanți" (VIDEO)

08 Jul 2023 2241

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 mai 2023

10 May 2023 1502

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 06 aprilie 2023

10 Apr 2023 1639

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 decembrie 2022

22 Dec 2022 1892

Fostul primar din Techirghiol dorește să ridice o vilă turistică în localitate

06 Oct 2022 1721

Acționarii Plasty Prod SA au desemnat comisia de cenzori ai societății

03 Aug 2022 1796

Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, are cazierul curat! I s-a admis cererea de reabilitare judecătorească (MINUTĂ)

12 Jul 2022 3002

Un fost primar din județul Constanța, condamnat pentru mită, cere să fie reabilitat

08 Jun 2022 2323

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 mai 2022

18 May 2022 2092