Alianța USR PLUS se angajează să inițieze și să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituției

  • În ultimii aproape 20 de ani au avut loc mai multe tentative de revizuire a Constituției
  • Alianța USR PLUS se angajează să inițieze și să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituției, atrăgând în jurul acestui proiect un consens
  • USR PLUS își asumă drept principală misiune întărirea rolului Justiției de putere independentă în stat, prin reglarea mecanismului de echilibru între puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justiției dinspre politic și prin asigurarea resurselor necesare
  • Deputatul USR, Stelian Ion a avut avut nenumărate intervenții, amendamente, inițiative legislative și a contribuit la redactarea sesizărilor la Curtea Constituțională care, într-un final, a fost nevoită să declare neconstituționale modificările aduse legislației penale promovate de PSD
  • Ion candidează din partea USR PLUS pentru funcția de deputat în Parlamentul României  pentru legislatura 2020-2024

În ultimii aproape 20 de ani au avut loc mai multe tentative de revizuire a Constituției,dar niciuna nu a reușit să genereze un acord la nivelul societății pentru a fi dusă la bun sfârșit.

Numeroasele crize constituționale din ultimii ani evidențiază însă  necesitatea stringentă a rearanjării raporturilor dintre cele mai importante instituții ale  statului, a competențelor acestora, precum și a întăririi principiilor de funcționare ale statului român.
Alianța USR PLUS se angajează să inițieze și să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituției, atrăgând în jurul acestui proiect un consens.
Statul de drept este unul dintre principiile fundamentale ale oricărei democrații funcționale, bazate pe separația puterilor statului în: legislativă, executivă și judecătorească.

În spiritul acestei realități incontestabile,USR-PLUS va promova  o justiție independentă, eficientă și accesibilă, care să apere drepturile fundamentale ale persoanelor, interesele generale ale societății și democrația prin drept.
Perioada 2017–2019 a presupus un atac fără precedent la adresa independenței Justiției, încercându-se readucerea sistemului judiciar la starea anterioară aderării la Uniunea Europeană. Modificările aduse Legilor Justiției, Codului penal și Codului de procedură penală au inversat sensul progreselor în ceea ce privește independența instituțiilor judiciare și lupta împotriva corupției la nivel înalt, redeschizând totodată dezbaterile cu partenerii europeni  asupra unor probleme considerate ca  fiind rezolvate.
Din păcate, nici după plecarea de la guvernare a PSD nu a avut loc o corectare a modificărilor realizate, astfel încât astăzi suntem în aceeași situație. USR PLUS își asumă drept principală misiune întărirea rolului Justiției de putere independentă în stat, prin reglarea mecanismului de echilibru între puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justiției dinspre politic și prin asigurarea resurselor necesare.
 
În mod egal, USR PLUS își asumă îmbunătățirea calității Justiției ca serviciu public, garantând o justiție accesibilă, imparțială și eficientă pentru toți cetățenii. Avem nevoie de măsuri care să reducă termene de soluționare a litigiilor și să asigure un acces cât mai facil la actul de justiție. Dorim redefinirea hărții judiciare, examinarea competențelor instanțelor pentru reechilibrarea volumului de dosare, informatizarea actului  de justiției și promovarea mijloacelor alternative de soluționare a litigiilor pentru degrevarea instanțelor și reducerea termenelor de soluționare.
 
Cum acest lucru a fost în mod constant  ignorat în ultimii ani, USR PLUS va asigura  armonizarea legislației privind organizarea și funcționarea Justiției cu principiile  din instrumentele internaționale ratificate  de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene (MCV, GRECO și Comisia de la Veneția).
Modificările privind legislația penală vor avea ca obiectiv asigurarea siguranței cetățeanului și combaterea eficientă a infracționalității, inclusiv prin mijloace de prevenție.
 

Justiția trebuie să ocupe un loc central în programul următorului Guvern, deoarece stagnarea și regresele ultimilor ani reclamă o reformă profundă, care să răspundă atât necesității de optimizare a activității tuturor entităților implicate, ce nu mai poate fi amânată, cât și urgenței de garantare a independenței sistemului judiciar și de relansare a luptei anticorupție, până în punctul în care alinierea la standardele europene va deveni ireversibilă.
 
Unul dintre cei mai mari combatanți ai modului în care PSD a încercat mutilarea legilor justiției a fost actualul deputat USR de Constanța și candidat din partea USR PLUS pentru funcția de deputat în Parlamentul României  pentru legislatura 2020-2024.

 
Stelian Ion a avut avut nenumărate intervenții, amendamente, inițiative legislative și a contribuit la redactarea sesizărilor la Curtea Constituțională care, într-un final, a fost nevoită să declare neconstituționale modificările aduse legislației penale promovate de PSD. De asemenea, a contribuit și la redactarea textului care a stat la baza proiectului Fără penali în funcții publice. A redactat și inițiat, alături de alți colegi, mai multe propuneri legislative de corectare a legilor justiției precum și la proiectul de înființare a DNA-ului pădurilor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Alegeri parlamentare în Republica Moldova 515 persoane au votat, până la ora 13.30, la Constanța (galerie foto)

11 Jul 2021 3250

Tu știi, constănțeanule, ce face parlamentarul tău?

11 Feb 2021 4020

Retrospectivă 2020. Două rânduri de alegeri în pandemia de COVID-19. Constănțenii, vot în carantină, mască obligatorie, strângerea de mână între candidați și alegători a devenit istorie

04 Jan 2021 3941

Constanța Începe plata indemnizațiilor aferente participării la alegerile parlamentare

22 Dec 2020 2642

A fost publicată în Monitorul Oficial Lista senatorilor și deputaților de Constanța. Avem o premieră în politica românească

18 Dec 2020 4199

#alegeriparlamentare2020 Ei sunt viitorii deputați și senatori. Cum s-a votat în municipiile și orașele din județul Constanța?

08 Dec 2020 4650

Cum se împart mandatele de parlamentar la Constanța, înainte de redistribuire

07 Dec 2020 5171

Rezultate oficiale parțiale după numărarea voturilor din 98,44% din secții

07 Dec 2020 4750

Anunțul nopții în politica românească. Retragere șoc după eșecul de la parlamentare

07 Dec 2020 3297

#alegeriparlamentare2020 Au lipsit și alegătorii, și incidentele - tabloul scrutinului de duminică în județul Constanța

07 Dec 2020 2725

#alegeriparlamentare PSD Constanța, declarații după anunţarea exit poll-ului

06 Dec 2020 3562

#alegeriparlamentare USR PLUS Constanța, declarații după anunţarea exit poll-ului

06 Dec 2020 3781

#alegeriparlamentare 2020 PNL Constanța, declarații după anunțarea exit poll-ului

06 Dec 2020 3246

#alegeriparlamentare 2020 Exit poll- Rezultatele alegerilor parlamentare 2020

06 Dec 2020 2802

#alegeriparlamentare 2020 Ultimele 30 de minute, până la închiderea urnelor. Situația la nivel național

06 Dec 2020 1749