Analiză Mirela Matichescu Despre ce înseamnă responsabilitatea unui lider de județ

Ieri seară, Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului Constanţa, a realizat, pe pagina sa de Facebook, o analiză, la rece, în acest context tulbure din punct de vedere social, politic şi mai ales al crizei generate de epidemia de coronavirus, a ceea ce înseamnă responsabilitatea ununi lider de judeţ.
 
Redăm, integral, postarea aşa cum apare pe pagina sa de Facebook:
 
Da, suntem toți români! Da, suntem toți implicați, într-un fel sau altul, în lupta asta cu Coronavirusul! Da, trebuie să trecem cu bine prin această încercare ÎMPREUNĂ! Toate aceste lucruri sunt de la sine înțelese și nu cred că este cineva de bună credință în România care să poată să creadă că există soluții individuale de ieșire.

Acestea fiind spuse, cred că trebuie să rediscutăm ce înseamnă responsabilitatea unui lider de județ în aceste moment. Pentru că responsabilitate primară a unui Președinte de Consiliu Județean, a unui Administrator Public de Județ, sau chiar a unui primar, este față de locuitorii săi.

Pentru că acei oameni au acordat votul și încrederea unui lider pentru ca el să le apere interesele, mai ales în condiții de criză. Nu înseamnă că ceilalți români trebuie abandonați, dar grija și atenția se îndreaptă, cu precădere, spre locuitorii județului. Imaginați-vă un județ ca o familie foarte mare. Membrii respectivei familii se uită spre îndrumare și protecție de la capul familiei, în cazul acesta Președintele Consiliului Județean. Față de aceștia un Președinte de Consiliu Județean are obligații și datorii în primul rând, din simplul motiv că în fața lor răspunde. Așa cum un părinte răspunde de sănătatea copiilor săi, spre exemplu.

Și acum, să revenim la cazul concret al Consiliului Județean Constanța și la poziția avută de Președintele CJC, Horia Țuțuianu. El nu a spus că dorește izolarea județului sau că românii care provin din zone roșii nu sunt bineveniți. Horia Țuțuianu nu a spus decât că există o capacitate limitată de tratament în spitalele județului, ceea ce este corect. Și a mai spus că de această capacitate limitată de tratament ar trebui să beneficieze, în principal, locuitorii județului Constanța, ceea ce iarăși este corect. În plus, a mai spus că dacă vor veni pacienți suplimentari în județul Constanța, aceștia trebuie să fie însoțiți și de finanțarea necesară, ceea ce este la fel de corect. Este deja clar pentru toată lumea că îngrijirea unui pacient are costuri. Iar un județ se află și așa într-un echilibru precar cu acoperirea costurilor deja existente pentru pacienții săi.

Deci, nu este vorba despre ură. Nu este nici vorba despre lipsă de empatie. Este vorba despre o bună gospodărire. Iar locuitorii județului Constanța asta așteaptă de la Președintele Consiliului Județean – să gospodărească bine județul.

Eu înțeleg că oameni politici sunt dispuși să speculeze această situație în avantajul lor. Înțeleg că să arăți cu degetul în vremuri de criză te poate face să crezi că vei câștiga puncte electorale. Dar cine face asta, mai poate oare să vorbească despre unitate și solidaritate în vreme de criză? Nu este loc pentru ipocrizie în timp de criză.

Nu este județ care să fie mai obișnuit să primeacă români din toate colțurile țării, decât județul Contanța. În fiecare vară suntem obișnuiți să primim millioane de români la malul mării. Anul 2020 nu va face excepție. CJ Constanța a început deja să dezinfecteze drumurile județene. A luat deja măsurile necesare prevenirii și combaterii epidemiei COVID-19. Facem aceste lucruri pe cheltuiala noastră. Și pentru că acum se vorbește despre nevoia de unitate și de solidaritate, aceeași pretenție o avem și noi, la Constanța. Să avem și noi parte de această unitate și solidaritate. Orice ajutor financiar ne va permite să facem mai mult și mai bine. Orice fonduri care vin în județ ne vor permite să ne luptăm mai eficient cu această pandemie. Nu doar pentru locuitorii județului Constanța, deși față de ei suntem răspunzători în primul rând, ci pentru toți românii care ne vor trece granița județului în acest an.

Și pentru că am atins acest subiect, vreau să spun pe nume câtorva lucruri: Nu există județ în care industria HORECA să fie mai importantă decât în județul Constanța. Faptul că această criză lovește în plus această ramură industrială înseamnă că județul Constanța va fi lovit în mod suplimentar. Peste pandemie se adaugă o criză economică. Județul Constanța are nevoie de ajutor economic real ACUM, ca toate județele României și va avea nevoie de ajutor economic în continuare, dacă anul turistic va avea de suferit. Nu este momentul să ne ascundem în jurul degetului: Dacă anul 2020 va fi complicat din punct de vedere economic, această complicație se va resimți mult mai acut în Constanța. Și atunci, cum să fie acuzat Președintele Consiliului Județean când se îngrijește de soarta județului său? Dacă fiecare dintre români ar fi în locul lui, oare nu ar face la fel?


În aceste condiții, nu este deloc anormal ca Președintele Consiliului Județean Constanța să ceară fonduri suplimentare pentru pacienții suplimentari care vor intra în județ. Despre asta este vorba. Despre curajul de a-ți asuma poziții nepopulare din punct de vedere politic, dar corecte din punct de vedere administrativ. Suntem cu toții în asta împreună, dar nu toți vom fi afectați la fel. Iar așa cum acum ne gândim să-i protejăm pe românii cei mai vulnerabili, ar trebui să ne gândim cum să protejăm județele mai vulnerabile. Și dacă nu facem ceva concret înspre a le ajuta, măcar să nu le criticăm atunci când încearcă să se ajute singure.
 
Sursa text si foto: Facebook.com/MirelaMatichescu
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.