Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

  • În a doua lună a anului, Dacian Cioloş demisionează din funcţia de preşedinte al USR și alături de echipa sa anunță înființarea REPER
  • Pe 24 februarie, armata rusă invadează Ucraina, fapt care schimbă din nou paradigma politică în România
  • În aceeași lună, George Simion este ales preşedinte AUR, în cadrul unui Congres extraordinar
  • În luna aprilie, Florin Cîţu este practic forțat să demisioneze de la conducerea PNL, după ce anterior pierduse și șefia Guvernului
  • Pe 10 aprilie, Nicolae Ciucă devine preşedinte al PNL, fără contracandidat în cadrul unui Congres organizat la Palatul Parlamentului
  • În iunie, PSD îl nominalizează pe Petre Daea care redevine astfel ministru al Agriculturii
  • În luna septembrie, la puțin timp după începerea noului an școlar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, demisionează din guvern și este numită în funcţia de ministru al Educaţiei, constănțeanca Ligia Deca
  • Luna următoare, Vasile Dîncu demisionează din funcţia de ministru al Apărării
  • Finalul de an vine la pachet cu neprimirea României în spaţiul Schengen
 
 
Trei miniștri de la PNL şi doi de la PSD au părăsit Guvernul anul trecut. Nici opoziţia nu s-a simțit mai bine, după ce USR-PLUS s-a destrămat.
Anul politic 2022 a început cu decizia Guvernului de plafonare a preţului la energie electrică şi gaze, până la 1 aprilie. Ulterior măsura a fost prelungită până la finalul anului trecut.

La începutul anului Marcel Boloş e numit ministru al Cercetării şi Digitalizării în locul demisionarului Florin Roman. 

În februarie, Dacian Cioloş demisionează din funcţia de preşedinte al USR și alături de echipa sa anunță că va înființa formațiunea REPER.

Pe 24 februarie, armata rusă invadează Ucraina, fapt care schimbă din nou paradigma politică în România.

În aceeași lună, George Simion este ales preşedinte AUR, în cadrul unui Congres extraordinar.

Deputatul Ludovic anunța că pe 16 martie 2022, partidul Forţa Dreptei a fost oficial înscris în registrul partidelor politice.

În luna aprilie, Florin Cîţu este practic forțat să demisioneze de la conducerea PNL, după ce anterior pierduse și șefia Guvernului. O dată cu el pleacă din funcție de secretar general al partidului și din cabinetul Ciucă și Dan Vîlceanu(n.r.ministru al Fondurilor Europene.


Pe 10 aprilie, Nicolae Ciucă devine preşedinte al PNL, fără contracandidat în cadrul unui Congres organizat la Palatul Parlamentului.

În luna mai, Marcel Boloş preia Ministerul Fondurilor Europene iar Sebastian Burduja, Ministerul Digitalizării.

În luna iunie, ministrul Agriculturii de la PSD Adrian Chesnoiu demisionează din guvern, acuzat fiind de procurorii DNA de abuz în serviciu.

PSD îl nominalizează pe Petre Daea care redevine astfel ministru al Agriculturii.În luna iulie, Guvernul introduce subvenţia la carburant de 50 de bani pe litru, care a fost păstrată până la finalul anului 2022.

Și tot în luna iulie, Cătălin Drulă devine liderul opoziției, fiind validat președinte al USR.

În luna septembrie, la puțin timp după începerea noului an școlar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, demisionează din guvern.

Este numită în funcţia de ministru al Educaţiei, constănțeanca Ligia Deca, consiliera preşedintelui Klaus Iohannis.

În octombrie este rândul lui Vasile Dîncu să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării invocând ”imposibilitatea colaborării cu preşedintele Klaus Iohannis”.

O lună mai târziu, Guvernul adoptă o nouă ordonanţă de urgenţă prin care plafonează preţurile la energie, valabilă până în martie 2025.

Finalul de an vine la pachet cu neprimirea României în spaţiul Schengen după ce Austria a votat împotrivă în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Retrospectiva anului 2021. Partidul Național Liberal - mărire și decădere!


Retrospectivă 2020. Două rânduri de alegeri în pandemia de COVID-19. Constănțenii, vot în carantină, mască obligatorie, strângerea de mână între candidați și alegători a devenit istorie

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (II)

11 Jun 2024 994

AEP Iată subvențiile acordate partidelor politice în luna iunie 2024

11 Jun 2024 413

Cătălin Drulă a declarat că va convoca alegeri pentru conducerea USR!

10 Jun 2024 395

UPDATE Acuzații la Constanța! Sacii cu buletine de vot, distribuiți secțiilor de votare fără a fi sigilați

08 Jun 2024 1036

MAEConsultările politice dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe din Muntenegru, Filip Ivanović

03 Jun 2024 276

Istoria Dobrogei - Populație - Personalități Filip II și Ateas

31 May 2024 1549

Mesajul Arhiepiscopiei Tomisului în plină campanie electorală „ Îndemnăm pe toți credincioșii ortodocși să participe la demersul electoral, indiferent de opțiunea lor politică”

28 May 2024 701

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia

22 May 2024 440

UE a adoptat legea. Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

22 May 2024 460

Mircea Geoană, despre sistemul de vot din România-„Este cel mai primitiv din toată Europa“

18 May 2024 538