Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

  • În a doua lună a anului, Dacian Cioloş demisionează din funcţia de preşedinte al USR și alături de echipa sa anunță înființarea REPER
  • Pe 24 februarie, armata rusă invadează Ucraina, fapt care schimbă din nou paradigma politică în România
  • În aceeași lună, George Simion este ales preşedinte AUR, în cadrul unui Congres extraordinar
  • În luna aprilie, Florin Cîţu este practic forțat să demisioneze de la conducerea PNL, după ce anterior pierduse și șefia Guvernului
  • Pe 10 aprilie, Nicolae Ciucă devine preşedinte al PNL, fără contracandidat în cadrul unui Congres organizat la Palatul Parlamentului
  • În iunie, PSD îl nominalizează pe Petre Daea care redevine astfel ministru al Agriculturii
  • În luna septembrie, la puțin timp după începerea noului an școlar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, demisionează din guvern și este numită în funcţia de ministru al Educaţiei, constănțeanca Ligia Deca
  • Luna următoare, Vasile Dîncu demisionează din funcţia de ministru al Apărării
  • Finalul de an vine la pachet cu neprimirea României în spaţiul Schengen
 
 
Trei miniștri de la PNL şi doi de la PSD au părăsit Guvernul anul trecut. Nici opoziţia nu s-a simțit mai bine, după ce USR-PLUS s-a destrămat.
Anul politic 2022 a început cu decizia Guvernului de plafonare a preţului la energie electrică şi gaze, până la 1 aprilie. Ulterior măsura a fost prelungită până la finalul anului trecut.

La începutul anului Marcel Boloş e numit ministru al Cercetării şi Digitalizării în locul demisionarului Florin Roman. 

În februarie, Dacian Cioloş demisionează din funcţia de preşedinte al USR și alături de echipa sa anunță că va înființa formațiunea REPER.

Pe 24 februarie, armata rusă invadează Ucraina, fapt care schimbă din nou paradigma politică în România.

În aceeași lună, George Simion este ales preşedinte AUR, în cadrul unui Congres extraordinar.

Deputatul Ludovic anunța că pe 16 martie 2022, partidul Forţa Dreptei a fost oficial înscris în registrul partidelor politice.

În luna aprilie, Florin Cîţu este practic forțat să demisioneze de la conducerea PNL, după ce anterior pierduse și șefia Guvernului. O dată cu el pleacă din funcție de secretar general al partidului și din cabinetul Ciucă și Dan Vîlceanu(n.r.ministru al Fondurilor Europene.


Pe 10 aprilie, Nicolae Ciucă devine preşedinte al PNL, fără contracandidat în cadrul unui Congres organizat la Palatul Parlamentului.

În luna mai, Marcel Boloş preia Ministerul Fondurilor Europene iar Sebastian Burduja, Ministerul Digitalizării.

În luna iunie, ministrul Agriculturii de la PSD Adrian Chesnoiu demisionează din guvern, acuzat fiind de procurorii DNA de abuz în serviciu.

PSD îl nominalizează pe Petre Daea care redevine astfel ministru al Agriculturii.În luna iulie, Guvernul introduce subvenţia la carburant de 50 de bani pe litru, care a fost păstrată până la finalul anului 2022.

Și tot în luna iulie, Cătălin Drulă devine liderul opoziției, fiind validat președinte al USR.

În luna septembrie, la puțin timp după începerea noului an școlar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, demisionează din guvern.

Este numită în funcţia de ministru al Educaţiei, constănțeanca Ligia Deca, consiliera preşedintelui Klaus Iohannis.

În octombrie este rândul lui Vasile Dîncu să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării invocând ”imposibilitatea colaborării cu preşedintele Klaus Iohannis”.

O lună mai târziu, Guvernul adoptă o nouă ordonanţă de urgenţă prin care plafonează preţurile la energie, valabilă până în martie 2025.

Finalul de an vine la pachet cu neprimirea României în spaţiul Schengen după ce Austria a votat împotrivă în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Retrospectiva anului 2021. Partidul Național Liberal - mărire și decădere!


Retrospectivă 2020. Două rânduri de alegeri în pandemia de COVID-19. Constănțenii, vot în carantină, mască obligatorie, strângerea de mână între candidați și alegători a devenit istorie

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR Constanța le cere tuturor consilierilor locali să voteze împotriva proiectului ce vizează cumpărarea unei bucăți de plajă din Mamaia

29 Mar 2023 882

Uniți de aceeași pasiune și crez politic Nicoleta Ramona Dinu, fost senator USR de Constanța este consilier personal al primarului Capitalei, Nicușor Dan

22 Mar 2023 940

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, exclus din PMP Constanța. De ce a fost luată această decizie

21 Mar 2023 1132

Proiecte de infrastructură, care pot descongestiona traficul către sudul litoralului, ţinute în sertar de ministrul Grindeanu!

16 Mar 2023 839

Iulian Călin a fost exclus din USR Constanța LIVE. USR Constanța, despre protocolul politic cu PNL de pe plan local!

14 Mar 2023 1272

Evenimentele zilei de 12 martie Ziua scoicilor la cuptor. Iată o rețetă delicioasă și ușor de pregătit

12 Mar 2023 706

Edvochia Aelenei s-a reafiliat grupului parlamentar AUR. Pentru că nu avea birou, senatoarea și-a desfășurat activitatea în barul și în garderoba instituției

11 Mar 2023 1205

ZIUA LIVE Există o reținere în a investi încredere politică egală într-o femeie vs. un bărbat? (VIDEO)

10 Mar 2023 1164

ZIUA LIVE. Politica e de genul feminin?

09 Mar 2023 1149

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze“. Mesaj descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1240

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 601

Un plic București-Mangalia a făcut.... șase luni cu Poşta! Este surprinzător unde a ajuns inițial coletul

20 Feb 2023 1313

Proiect de lege depus de USR Scutirile medicale pentru orele de educație fizică și sport s-ar putea elibera doar de către medicul unității de învățământ sau de medicul de familie

18 Feb 2023 1062

Senatoarea Alternativa Dreaptă, Edvochia Aelenei vrea să modifice condițiile de candidatură pentru independenți

08 Feb 2023 1340

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Anul 2023 va fi crucial pentru că este nevoie de o gestionare extrem de bună a marilor proiecte de investiții”

04 Feb 2023 1384