ATOP-urile consuma, dar nu confirma

Structurile cu atributii de control "civil" asupra Politiei, infiintate inca din 2002 prin Legea Politiei, sunt, la cinci ani de bilant, in marea lor majoritate paralizate complet, desi consuma importante sume de bani publici, reiese dintr-o analiza a APADOR-CH data publicitatii. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a realizat in ultimele luni o analiza a activitatii Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica din Romania (ATOP), infiintate inca din 2002 si care functioneaza in baza a cinci articole din Legea Politiei. ATOP exista in fiecare judet, iar principala atributie a acestora ar fi, teoretic, controlul extern asupra Politiei, asupra eventualelor abuzuri ale politistilor, eventualelor incalcari ale drepturilor omului, dar si redactarea de strategii care sa creasca eficienta muncii politistilor. Din structura fac parte, potrivit legii, sase consilieri judeteni, un subprefect, seful politiei din judet, seful gardienilor publici din judet si trei reprezentanti ai comunitatii, desemnati de presedintele Consiliului Judetean. APADOR-CH a identificat o serie de disfunctionalitati majore in activitatea de cinci ani a ATOP-urilor, unele fiind consecinte ale legii care, practic, transforma institutiile in unele de decor, iar altele, consecinte ale lipsei de popularizare a existentei lor. Prima chestiune ar fi reglementarea acestora, care sa se transforme din autoritati consultative in autoritati cu personalitate juridica. Al doilea lucru de modificat in viziunea organizatiei ar fi modul in care se stabileste componenta, prin introducerea unor criterii mai clare si a unui numar mai mare de cetateni pentru un control mai eficace asupra politiei.

Scris de: {autor}Lavinia SICLITARU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța, pregătiri pentru alegerile locale din 9 iunie! Investiție de 55.000 de euro pentru reparații generale la sediu

19 Apr 2024 255

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” investește în lucrări de reparații laborator smart labs și anexă (DOCUMENT)

19 Apr 2024 207

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, licitație deschisă pentru lucrări de reparații la atelierul mecanic (DOCUMENT)

19 Apr 2024 241

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 217

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 419

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 423

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Castelu, licitație deschisă pentru lucrări montare pavele și borduri pe strada Republicii (DOCUMENT)

18 Apr 2024 385

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Amzacea investește în servicii de întreținere a spațiilor verzi din comună (DOCUMENT)

18 Apr 2024 332

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 496

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 292

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 400

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 363

Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța a lansat două licitații Președintele Mihai Lupu – „CJC va depune plângere penală“ - VIDEO

17 Apr 2024 468

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 502

Cumpărări directe Constanța Primăria Comunei Independența, licitație deschisă pentru servicii de proiectare (DOCUMENT)

15 Apr 2024 487