Autoritatea teritoriala de ordine publica s-a pus pe picioare si la Constanta

Consiliul Judetean vegheaza la ordinea publica

Din comisie face parte si presedintele PSD Constanta, Petre Stanca * Membrii comisiei vor decide in ce maniera ordinea publica functioneaza in Constanta * Autoritatea teritoriala pentru ordine publica a luat fiinta in temeiul art. 107 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu Legea 218/2002 * Subprefectul Nicolae Butoi face parte din forul de conducere

Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea nr. 787 privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a Autoritatii teritoriale de ordine publica, in temeiul art. 107 din Constitutia Romaniei, precum si ale articolului 21 din Legea nr. 218/2002, privind organizarea si functionarea Politiei Romane. Dispozitiile generale continute de capitolul 1 al regulamentului stipuleaza faptul ca Autoritatea teritoriala de ordine publica este organism cu rol consultativ, fara personalitate juridica, ce se constituie si functioneaza pe langa fiecare consiliu judetean si care isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, in scopul asigurarii bunei desfasurari si sporirii eficientei serviciului politienesc din unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza. Aceasta autoritate teritoriala de ordine publica asigura, prin activitatea sa, reprezentarea si promovarea intereselor comunitatii, avand ca tel crearea unui climat de siguranta si securitate publica.

Constituirea Autoritatii teritoriale de ordine publica

Pentru nominalizarea membrilor Autoritatii teritoriale de ordine publica, potrivit componentei prezentate in Legea 218/2002, prefectii desemneaza prin ordin un comitet de organizare, din care fac parte: subprefectul, unul dintre vicepresedintii Consiliului Judetean, trei consilieri judeteni si un reprezentant al Inspectoratului Judetean de Politie. Dupa constituire, comitetul de organizare solicita Consiliului Judetean sa desemneze cate 6 consilieri ca membri ai Autoritatii teritoriale de ordine publica. O astfel de cerere se adreseaza si presedintelui Consiliului Judetean, pentru a desemna trei reprezentanti ai comunitatii, respectiv Inspectoratului Judetean de Politie, ca organe teritoriale de conducere. Totodata, subprefectul, seful Politiei Judetene, precum si seful Gardienilor Publici ai judetului sunt membri de drept ai Autoritatii teritoriale de ordine publica. Desemnarea nominala a membrilor Autoritatii teritoriale de ordine publica este validata de Consiliul Judetean. Mandatul membrilor autoritatii teritoriale este valabil pana la urmatoarele alegeri pentru consiliile judetene, urmand ca, dupa alegerile locale, sa fie desemnata o alta componenta pentru o perioada de patru ani.

Atributiile autoritatii

Autoritatea de ordine publica ia masuri de antrenare a populatiei in activitati de asigurare a ordinii publice si asigurarea bunurilor persoanei; recomanda tuturor structurilor ca atributii educative luarea masurilor necesare fata de persoanele predispuse la incalcarea legii.

Elaborarea planului strategic anual

Anual, in cursul lunii decembrie, pe baza concluziilor desprinse in urma consultarii populatiei si a celor rezultate din analiza situatiei operative la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, se intocmeste un plan strategic pentru anul urmator, cuprinzand principalele obiective ce trebuie indeplinite de unitatile de politie si indicatorii de performanta. Planul va fi analizat de conducerea Inspectoratului Judetean de Politie; amendamentele vor fi supuse aprobarii Autoritatii teritoriale de ordine publica - Consiliului Judetean, un extras al acestuia fiind dat publicitatii. Planul strategic va cuprinde urmatoarele capitole: obiective nationale prioritare, identificate in programul de guvernare si in planul de activitati al Ministerului de Interne si al Politiei, obiectivele si prioritatile de interes local.

Organizarea si functionarea Autoritatii teritoriale de ordine publica

In vederea realizarii atributiilor prevazute de Legea 218/2002, Autoritatea teritoriala de ordine publica isi desfasoara activitatea in plen si in comisii de lucru. Plenul se intruneste trimestrial in sedinta ordinara si, ori de cate ori este nevoie, in sedinta extraordinara, la solicitarea presedintelui sau a cel putin patru membri. Comisiile de lucru sunt: comisia de coordonare, comisia de planificare si comisia pentru probleme sociale.

Autoritatea teritoriala de ordine publica s-a infiintat si la nivelul judetului Constanta

Comisia pentru autoritate teritoriala de ordine publica s-a infiintat si la Constanta, in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Judetean de saptamana trecuta, pe baza Hotararii 787 din 25 iunie 2002, publicata in Monitorul Oficial din 5 august 2002. Din comisie fac parte: subprefectul Nicolae Butoi, chestorul-sef Traian Jipa, seful Corpului Gardienilor Publici, Nicolae Trandafir, consilierii judeteni: Petre Stanca, Tudorel Chesoi, Radu Comanici, Sever Constantinescu, Gheorghe Iorov si Bucur Butoi. Din comisie mai fac parte si alti reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 592

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şi șeful Poliţiei de Frontieră din România vin mâine la Mangalia!

16 Apr 2024 547

IPJ Constanța, o nouă achiziție pentru poligon! (DOCUMENT)

05 Apr 2024 577

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

25 Mar 2024 577

IPJ Constanța cumpără de la Draeger România kit de prelevare salivă pentru Drager Drog Test! Care este valoarea achiziției (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 779

IPJ Constanța repară sediul inspectoratului și sediul Secției 3 Poliție!

24 Mar 2024 644

Cumpărări directe IPJ Constanța cumpără peste 160.000 de cartușe și repară poligonul de tragere!

06 Mar 2024 939

Proiectul pilot de reorganizare a IPJ Constanţa, printre soluțiile implementate în 2023 în plan structural-organizatoric de Poliția Română

10 Feb 2024 1193

MAI, precizări privind bugetul pentru plata pensiilor fostelor cadre

22 Jan 2024 782

Chestor de poliție Dumitru Bîltag, șeful IPJ Constanța- „Voi face toate demersurile pentru introducerea unei acțiuni în justiție, în scopul aflării adevărului“

22 Dec 2023 1856

În dotarea Poliţiei de Frontieră Române au intrat cinci mijloace de mobilitate terestră 4x4 cu termoviziune pentru teren dificil

20 Dec 2023 805

Surse Chestorul Constantin Glugă, fostul șef al IPJ Constanța, și comisarii șefi Nicolae Simion și Marin Dincă se pensionează!

20 Dec 2023 2491

Cms. șef Dumitru Bîltag, comandantul IPJ Constanța, a primit gradul de chestor!

29 Nov 2023 1133

Biroul pentru ImigrăriDelegația Inspectoratului General pentru Imigrări în vizită în Republica Moldova

27 Nov 2023 464

MAI Ședință de lucru la IPJ Constanța, cu prilejul schimbării conducerii instituției. Ce au declarat oficialii

10 Nov 2023 851