Basescu da peste cap planurile echipei Mazare

1225142841.jpg

Doua initiative legislative ale deputatilor PSD de Constanta au fost trimise de seful statului spre reexaminare

In temeiul articolului 77 alineat 2 din Constitutia Romaniei, presedintele Traian Basescu a transmis, ieri, presedintelui Senatului, Doru Ioan Taracila, doua cereri de reexaminare. Prima se refera la Legea privind regimul juridic al falezelor si plajelor Marii Negre, iar cealalta vizeaza Legea pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 202/2002, privind gospodarirea integrata a zonei costiere. Prevalandu-se si de faptul ca Guvernul a avizat negativ cele doua legi ce-i fusesera trimise spre promulgare, seful statului a solicitat parlamentarilor respingerea "legilor criticate". Altfel spus, de ceea ce le era frica deputatilor PSD de Constanta si ceea ce credeau a fi imposibil (n.r. imediat dupa trecerea de Parlament a celor doua initiative legislative, deputatul PSD Alexandru Mazare parea convins ca seful statului "nu-si va permite sa nu le promulge") s-a intamplat ieri. Primul normativ retrimis Parlamentului ar fi permis echipei Mazare sa-si puna in aplicare un vis mai vechi: construirea soselei de coasta care sa faca legatura intre centru istoric al municipiului Constanta si statiunea Mamaia. Insa modificarile aduse de deputatii PSD de Constanta Ordonantei de Urgenta nr. 202/2002 constituie, in opinia presedintelui, "o exceptie care nu se justifica". "Construirea unui drum in banda litorala de 50-150 m va duce la concentrarea de activitati pe fasia de teritoriu din vecinatatea imediata a marii, incalcandu-se, in acest caz, principiile unei bune gospodariri a zonei costiere, prevazuta de art. 5 din OUG 202/2002", se arata in cererea de reexaminare trimisa de Traian Basescu.

Deocamdata, adio de la plaje

Cea de-a doua victorie, temporara, a PSD Constanta ar fi permis primariilor riverane si Consiliului Judetean Constanta sa administreze falezele si plajele situate in extravilanul localitatilor. Aceasta modificare legislativa a fost catalogata de seful statului drept "inoportuna si nu se justifica", deoarece nu ar permite aplicarea unei politici unitare de dezvoltare a litoralului. Mai mult, Basescu a facut trimitere la Constitutia Romaniei - art. 136 alin. (3) ca "Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice", precum si la Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, care stipuleaza ca CJ-urile administreaza bunurile din domeniul public si privat al judetului, iar CL-urile, pe cele din domeniul public si privat al localitatilor. "In consecinta, Consiliul Judetean Constanta si consiliile locale riverane Marii Negre nu pot administra domeniul public al statului de interes national, respectiv plaja si faleza Marii Negre, avand in vedere ca administrarea bunurilor proprietate publica reprezinta o modalitate de exercitare a atributiilor publice, iar dreptul de administrare se confera autoritatilor publice, in functie de destinatia acestora, in conformitate cu Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia", mentioneaza seful statului in cererea de reexaminare trimisa presedintelui Senatului. Ambele normative vor trebui sa reia traseul Senat - Camera Deputatilor - Presedintie, ceea ce va dura si nu este exclus ca procedura sa nu se finalizeze pana la organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 388

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 985

Declarații de avere Constanța Simona Grigorescu, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 461

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Titel Gagiu, director la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 618

Declarații de avere Constanța Dan Cristian Fugigiu, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 610

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1707

Handbal CSM Constanța, succes confortabil cu CSM 2007 Focșani

24 Mar 2024 653

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui lui Paul Cononov, Director la ABADL (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 548

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Cosmin - Ștefan Gerap, inspector de specialitate la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 561

Fotbalistele de la Farul Constanța, victorie clară cu liderul Superligii. Parcurs perfect în play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Mar 2024 815

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 602

Schimbări de temperatură în Dobrogea. Prognoza meteo pentru zilele următoare

24 Mar 2024 594

Baschet CSM Constanța, învinsă de CSO Voluntari (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 640

Volei CSM Constanța a cedat greu cu Rapid București, după ce a câștigat primul set (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 527

Elena Edith Dulica, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Mar 2024 576