Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“

Deputatul Bogdan Huțucă, președinte al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, a adresat o interpelare ministrului Culturii, George Ivașcu, privind avizarea de către acesta a unei construcții, la Constanța, chiar peste un sit arheologic de o mare importanță nu doar pentru oraș, ci pentru întreaga țară.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța a prezentat pe larg subiectul referitor la investitorii care doresc cu orice preţ să trântească o afacere imobiliară în apropierea unui monument clasa A aflat în centrul oraşului Constanţa. Mai grav este că, prin semnătura ministrului Ivașcu, s-a încuviințat demararea procedurilor pentru autorizarea realizării unei construcții civile la o distanță de 0,87 metri de Poarta Mare a Cetății Tomis, una dintre cele mai mari și importante descoperiri arheologice din județul Constanța.
 
„Având în vedere situația creată, i-am solicitat ministrului George Ivașcu să precizeze care sunt considerentele pentru care, în opinia sa, avizul favorabil pentru PUD-ul construcției mai sus amintite a primat în defavoarea măsurilor necesare de conservare și punere în valoare a monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis. De asemenea, i-am cerut să precizeze din ce motiv Ministerul Culturii și Identității Naționale se comportă ca și când ar fi o instituție cu atribuții ce țin strict de o comisie de urbanism și nu, așa cum ar fi firesc, de luarea celor mai corecte și necesare măsuri pentru protejarea monumentelor istorice importante din România și punerea lor în circuitele istorice și turistice care ar putea contribui enorm la dezvoltarea economică și culturală a comunităților”, se arată în interpelarea depusă de parlamentarul liberal Bogdan Huțucă.
 
Totodată, având în vedere gravitatea situației, deputatul Bogdan Huțucă a făcut o declarație politică în Camera Deputaților, prin care îi cere premierului Viorica Dăncilă să verifice ce se întâmplă la Ministerul Culturii și Identității Naționale.
 
„Actualul ministru al Culturii, domnul George Ivașcu, în loc să se ocupe așa cum ar trebui de cel mai important eveniment al anului, Centenarul Marii Uniri, dar și de conservarea, recondiționarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a siturilor arheologice care au o importanță istorică deosebită pentru poporul român, dă avize favorabile pentru construcții aflate pe terenuri la doar câțiva metri de unele obiective istorice cu o valoare inestimabilă!”, a mai declarat deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța.

Citeşte şi:

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Societatea care intenționa să construiască lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis, la judecată cu CLM Constanța

18 Mar 2024 1057

UPDATE. Imobiliare Constanța Consilierii locali cu excepția celor de la PSD au votat respingerea investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

31 Jul 2023 1259

Constănțeanul supărat Cazul de pe strada Mircea cel Bătrân, nr 47A. – „Primarul Chițac îi îndeamnă pe consilierii locali să voteze aprobarea respingerii PUD-ului pentru locuința colectivă cu spații comerciale“.

30 Jul 2023 10514

Stiri Constanța. Consiliul Local, obligat de instanță să ia o decizie în privința investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

25 Jul 2023 5021

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

30 Jan 2023 1909

A fost ecologizată Poarta Mare a Cetății Tomisului situată pe strada Mircea cel Bătrân

03 Jan 2023 5218

Lăsate în paragină, Zidul cetăţii Tomis, locuirea citadină Petru şi Pavel și Termele Romane intră în administrarea Primăriei Constanța

03 Oct 2022 2063

Descoperire arheologică importantă Proprietarul unui teren din centrul Constanței a găsit ruinele Cetății Tomis în propria curte. Situl arheologic trebuie conservat

06 Feb 2021 4236

Poarta Mare a Cetăţii Tomis, salvată de CLM! S-a deschis Cutia Pandorei! Primăria vrea să recupereze şi să pună în valoare toate siturile arheologice din Constanţa

01 Mar 2019 4959

Cum explică Ministerul Culturii avizul pentru investiţia din apropierea porţii zidului de incintă al Cetăţii Tomis - „Decizia aparţine autorităţii publice locale!“ (documente)

14 Feb 2019 3010

Ce va face primarul Decebal Făgădău cu votul dumneavoastră din cadrul sondajului privind oportunitatea investiţiei din apropierea Porţii Mari a Cetăţii Tomis?

01 Feb 2019 2412

Editorial Nu pot ei betona cât putem noi vota!

26 Jan 2019 2279

Primăria Constanţa a lansat sondajul de opinie privind oportunitatea investiţiei din apropierea Porţii Mari a Cetăţii Tomis (documente)

25 Jan 2019 7567

Constănţeanul supărat Petiţie depusă la Primărie de către Asociaţia de Proprietari MK2 din Constanţa, în legătură cu investiţia de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis (documente)

31 Dec 2018 4613

Constănţeanul supărat Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, revoltaţi de ideea unei investiţii lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis

20 Nov 2018 3559