Bogdan Huțucă (PNL Constanța) Compensăm just agenții economici care au de recuperat creanțe de la bugetul local și deblocăm activitatea primăriilor

Președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, Bogdan Huțucă anunță adoptarea unei inițiative legislative de maximă importanță pentru deblocarea relației dintre agenții economici și primării. Printre efectele imediate găsim un drum simplificat către recuperarea creanțelor de la bugetele locale, de către agenții economici, dar și deblocarea efectivă a primăriilor care, din motive bugetare, se află în imposibilitatea de a efectua plăți. Propunerea legislativă a fost inițiată și semnată de toți parlamentarii care reprezintă coaliția de guvernare în județul Constanța.

”Este de notorietate problema primăriilor care au activitatea blocată din cauza unor impozite pe care trebuie să le returneze agenților economici. Regional, problema este înregistrată în UAT-uri pe suprafața cărora au fost construite eoliene în special în județe Constanța și Tulcea.  Gândiți-vă că vorbim despre primării mici, care au de returnat impozite către agenții economici, dar nu o pot face pentru că datoriile depășesc de mai multe ori bugetul anual total al primăriei. O astfel de primărie este blocată. Nu poate derula proiecte noi, nu își poate onora angajamentele față de cetățeni.”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților.

”Pentru că situația de față a fost indusă prin interpretări diferite ale legii în vigoare, de către același stat, consider că este de datoria statului să restabilească ordinea firească a lucrurilor și să corecteze o greșeală care a blocat suficiente administrații publice din Constanța dar evident din toată țara. În curs de câteva luni, agenții economici vor putea recupera creanțele pe care le-au acumulat în relația cu primăriile, iar primăriile vor fi, în sfârșit, descătușate de această povară care le-a blocat efectiv activitatea”, a explicat inițiatorul Bogdan Huțucă.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. Demersul legislativ a fost unul rapid și eficient, cu avize favorabile atât de la Consiliul Legislativ cât și cu puncte de vedere favorabile de la Guvern.

”Este un demers firesc, pentru că pe agentul economic nu ar trebui să îl intereseze cine îi administrează creanța pe care o are de recuperat de la stat. Aceste datorii sau creanțe sunt rezultatul unor hotărâri judecătorești rămase definitive și, în opinia mea, s-au format pentru că atât agenții economici cât și primăriile au aplicat în mod corect legea de la acea dată. Rezultatul, pentru sute de primării din întreaga țară este blocarea efectivă a activității. Conturi poprite, situații de executare silită. Pierd toți cetățenii”, a specificat deputatul de Constanța, Bogdan Huțucă.

Ca urmare a adoptării propunerii legislative de către Parlament, agenții economici își vor putea recupera creanțele fiscale de la bugetul de stat, sau de la bugetul de asigurări sociale, prin simpla compensare a creanței. Legislația anterioară modificării propuse de președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă, nu permitea compensarea unor creanțe dacă bugetele vizate sunt administrate de către autorități diferite. Inițiatorul a explicat că pe agentul economic în cauză nu ar trebui să îl intereseze de unde anume își recuperează creanța, fie buget local, fie buget de stat.

”Agentul economic a plătit, de bună credință, un set de impozite. Ulterior, statul a decis că acel impozit este perceput ilegal. Același stat a oferit agenților economici posibilitatea să se îndrepte în justiție pentru a-și recupera creanțele, ceea ce majoritatea au și făcut. Doar că primăriile, în covârșitoarea majoritate nu au nici un fel de posibilitate economică de a stinge această creanță și sunt eminamente blocate, nu pot derula serviciile publice pe care le-au promis cetățenilor.

Cu această modificare, logică și firească, primăriile pot fi eliberate și agenții economici compensați, de la bugetul central”, a subliniat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru Buget Finanțe din Camera Deputaților și inițiatorul propunerii legislative.
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Realizarea noului CET reprezintă o soluție modernă, eficientă și mai puțin poluantă"

01 Jun 2023 911

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța despre demisia șefului ANAF

31 May 2023 879

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Rotativa guvernamentală, un moment-cheie al politicii post-decembriste"

18 May 2023 742

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Constanța a obținut poate cea mai mare finanțare din țară pe componenta sănătate din PNRR”

20 Apr 2023 1568

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța, după numirea lui George Niculescu în fruntea ANRE. „Felicitări pentru toate reușitele și succes pentru ceea ce urmează!”

19 Apr 2023 1546

Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă ne îndeamnă „să prețuim momentele frumoase în familie”

15 Apr 2023 983

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Comasarea alegerilor ar putea fi o soluție pragmatică pentru 2024"!

08 Apr 2023 1126

Ce spune Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, despre imaginile apărute în spațiul public cu Mihai Lupu

03 Apr 2023 1880

Președintele PNL, deputatul Bogdan Huțucă - „Companiile românești nu pot fi ajutate cu politici intervenționiste"!

27 Mar 2023 1138

PNL Constanța Două spitale noi vor fi construite în Constanța în următorii 3 ani. Proiectele inițiate de administrațiile liberale au fost aprobate în Guvern

23 Feb 2023 1141

Unul dintre cei mai vechi politicieni locali, Constantin Avătavului s-a stins, astăzi, din viață!

14 Feb 2023 1651

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Decesul lui Gheorghe Moldovan, este o pierdere imensă pentru noi toți, dar mai ales pentru familie și pentru locuitorii comunei Albești”

05 Feb 2023 2086

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Anul 2023 va fi crucial pentru că este nevoie de o gestionare extrem de bună a marilor proiecte de investiții”

04 Feb 2023 1555

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța explică de ce PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii

03 Feb 2023 1211

Bogdan Huțucă „Cazinoul va fi o perlă strălucitoare pe faleza Constanței”

20 Jan 2023 1410