Bogdan Huțucă (PNL Constanța) Compensăm just agenții economici care au de recuperat creanțe de la bugetul local și deblocăm activitatea primăriilor

Președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, Bogdan Huțucă anunță adoptarea unei inițiative legislative de maximă importanță pentru deblocarea relației dintre agenții economici și primării. Printre efectele imediate găsim un drum simplificat către recuperarea creanțelor de la bugetele locale, de către agenții economici, dar și deblocarea efectivă a primăriilor care, din motive bugetare, se află în imposibilitatea de a efectua plăți. Propunerea legislativă a fost inițiată și semnată de toți parlamentarii care reprezintă coaliția de guvernare în județul Constanța.

”Este de notorietate problema primăriilor care au activitatea blocată din cauza unor impozite pe care trebuie să le returneze agenților economici. Regional, problema este înregistrată în UAT-uri pe suprafața cărora au fost construite eoliene în special în județe Constanța și Tulcea.  Gândiți-vă că vorbim despre primării mici, care au de returnat impozite către agenții economici, dar nu o pot face pentru că datoriile depășesc de mai multe ori bugetul anual total al primăriei. O astfel de primărie este blocată. Nu poate derula proiecte noi, nu își poate onora angajamentele față de cetățeni.”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților.

”Pentru că situația de față a fost indusă prin interpretări diferite ale legii în vigoare, de către același stat, consider că este de datoria statului să restabilească ordinea firească a lucrurilor și să corecteze o greșeală care a blocat suficiente administrații publice din Constanța dar evident din toată țara. În curs de câteva luni, agenții economici vor putea recupera creanțele pe care le-au acumulat în relația cu primăriile, iar primăriile vor fi, în sfârșit, descătușate de această povară care le-a blocat efectiv activitatea”, a explicat inițiatorul Bogdan Huțucă.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. Demersul legislativ a fost unul rapid și eficient, cu avize favorabile atât de la Consiliul Legislativ cât și cu puncte de vedere favorabile de la Guvern.

”Este un demers firesc, pentru că pe agentul economic nu ar trebui să îl intereseze cine îi administrează creanța pe care o are de recuperat de la stat. Aceste datorii sau creanțe sunt rezultatul unor hotărâri judecătorești rămase definitive și, în opinia mea, s-au format pentru că atât agenții economici cât și primăriile au aplicat în mod corect legea de la acea dată. Rezultatul, pentru sute de primării din întreaga țară este blocarea efectivă a activității. Conturi poprite, situații de executare silită. Pierd toți cetățenii”, a specificat deputatul de Constanța, Bogdan Huțucă.

Ca urmare a adoptării propunerii legislative de către Parlament, agenții economici își vor putea recupera creanțele fiscale de la bugetul de stat, sau de la bugetul de asigurări sociale, prin simpla compensare a creanței. Legislația anterioară modificării propuse de președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă, nu permitea compensarea unor creanțe dacă bugetele vizate sunt administrate de către autorități diferite. Inițiatorul a explicat că pe agentul economic în cauză nu ar trebui să îl intereseze de unde anume își recuperează creanța, fie buget local, fie buget de stat.

”Agentul economic a plătit, de bună credință, un set de impozite. Ulterior, statul a decis că acel impozit este perceput ilegal. Același stat a oferit agenților economici posibilitatea să se îndrepte în justiție pentru a-și recupera creanțele, ceea ce majoritatea au și făcut. Doar că primăriile, în covârșitoarea majoritate nu au nici un fel de posibilitate economică de a stinge această creanță și sunt eminamente blocate, nu pot derula serviciile publice pe care le-au promis cetățenilor.

Cu această modificare, logică și firească, primăriile pot fi eliberate și agenții economici compensați, de la bugetul central”, a subliniat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru Buget Finanțe din Camera Deputaților și inițiatorul propunerii legislative.
 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huțucă (PNL)- „Mihai Lupu își pregătește o ieșire rușinoasă din funcția de președinte al CJC”

29 May 2024 1628

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, de Ziua Națională a Aromânilor „ Vă mulțumim pentru tot ce aveți mai frumos!”

23 May 2024 744

Președintele PNL Constanta, deputatul Bogdan Huțucă, despre Canalul Dunăre-Marea Neagră „ Este un monument ingineresc încărcat de istorie, cu părți cumplite și dureroase pentru mulți români”

23 May 2024 1092

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 728

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 566

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 1340

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 932

Deputatul Bogdan Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 908

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 7176

Deputatul Bogdan Huțucă - „România, în aceste două zile, este inima politică a Europei“

06 Mar 2024 911

Congres PPE Bogdan Huțucă (PNL) - „Organizarea acestui eveniment în țara noastră reflectă importanța PNL în cadrul familiei politice europene"

03 Mar 2024 838

Președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă despre primarii care au trecut la PSD „Oare de ce ar alege o navă precum Titanicul să primească la bord pasageri în plus?“

29 Feb 2024 1075

Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei de Buget din Camera Deputaților, consideră discuția despre cotă unică sau impozitare progresivă, inserată artificial pe agenda publică

28 Feb 2024 747

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Mergem pe cont propriu la locale. În BPN s-a votat comasarea și liste comune doar pentru europarlamentare!”

21 Feb 2024 1177

LIVE VIDEO+TEXT Este oficial! Pro Romania Constanța a intrat în Partidul Național Liberal (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2024 1986