Politic

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

Sesizat, ca urmare a anchetei jurnalistice a cotidianului ZIUA de Constanţa, cu privire la închiderea „pe muteşte“ şi cu grave consecinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, deputatul PMP Constanţa Robert-Nicolae Turcescu a adresat în luna septembrie o interpelare ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în care semnalează problema închiderii centrului.

Deputatul a solicitat public oficialului de la Sănătate să facă toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să poată fi îngrijiţi şi trataţi într-un astfel de centru gratuit în judeţ. „Vă rog să faceţi toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să aibă un astfel de centru gratuit în judeţ, pentru a nu fi nevoiţi să apeleze la centrul de îngrijiri paliative privat care urmează să fie deschis la Cumpăna. Nu este normal ca oamenii săraci care de-a lungul vieţii lor au contribuit la bugetul sănătăţii să nu poată beneficia de îngrijire specializată în ultimele lor zile de viaţă doar pentru că nu au bani“, a susţinut parlamentarul Partidului Mişcarea Populară în interpelarea sa către ministrul Sănătăţii.

Un secretar de stat îşi bate joc de bolnavii în fază terminală 

Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a oferit un răspuns nesatisfăcător referitor la interpelarea privind închiderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanţa.
 
„Mi-a răspuns Ministerul Sănătăţii la interpelarea legată de închiderea Centrului «Casa Soarelui» din Constanţa. Pe scurt: e nevoie de HG, nu ştiu, nu se poate...
Ce e interesant însă în răspunsul lor e confirmarea faptului că prin închiderea «Casei Soarelui» se face loc pe «piaţă» unui centru similar, dar privat, care se afla «în curs de autorizare» în comuna Cumpăna din Constanţa! Adică exact ceea ce intuiam şi spuneam de la tribuna Parlamentului acum câteva săptămâni, într-o declaraţie politică. Ruşinoase vremuri trăim, dacă şi pe spatele bolnavilor aflaţi în fază terminală se fac bani şi afaceri!“, a scris deputatul, pe pagina sa de Facebook.
 
În privinţa centrului care se amenajează la Cumpăna, trebuie să menţionăm că administratorul acestuia, dr. Victoria Braga, nu are nicio implicare în închiderea „Casei Soarelui“. La data închiderii, aceasta se declara consternată de situaţia creată, în condiţiile în care a avut o colaborare excelentă cu cei din conducerea centrului.
 
În răspunsul formulat de secretarul de stat Dan Dumitrescu, se mai menţionează: „În aşteptarea documentului de intabulare, Direcţia de Sănătate Publică va solicita Ministerului Sănătăţii emiterea unei hotărâri de guvern care să permită concesionarea sau închirierea terenului şi clădirii“.

Despre „Casa Soarelui“

Centrul a fost înfiinţat în anul 2007 şi, până la închiderea lui, peste 4.000 de bolnavi de cancer au primit aici îngrijire şi tratament, doar în baza asigurărilor de sănătate. Închiderea centrului a survenit după ce contractul de închiriere pe care îl avea unitatea cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană s-a încheiat în urmă cu aproximativ un an, iar cei de la DSPJ nu au mai vrut să îl reînnoiască, motivând că, după ce îşi vor rezolva problemele legate de intabulare şi cadastru, vor recurge la o licitaţie pentru închirierea acestui spaţiu.

La 1 septembrie 2017, centrul s-a închis, iar dincolo de pierderea imensă înregistrată de bolnavii care şi-au regăsit echilibrul şi speranţa acolo, a avut loc şi concedierea colectivă a personalului de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza răspunsul Ministerului Sănătăţii în speţa „Casa Soarelui“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

23 May 2019 467

A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)

23 May 2019 631

Imagini de la eveniment Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” din Constanța, redeschis (galerie foto + video)

22 May 2019 952

Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” Constanța va fi redeschis mâine. Cât au costat lucrările de amenajare

21 May 2019 890

Lucrările de reabilitare au fost finalizate „Casa Soarelui“ din Constanţa îşi deschide porţile

16 May 2019 1751

Conducerea CJC, noi termene pentru inaugurarea unor unităţi medicale din judeţul Constanţa

29 Mar 2019 801

„Casa Soarelui“ va fi funcțională în luna aprilie

23 Mar 2019 876

Când va fi inaugurată la Constanța Casa Soarelui. Ce a declarat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu

07 Jan 2019 588

Firma Baran a plecat din Constanța! RMN-urile din Spitalul Județean și Policlinica 2, Radioterapia și Casa Soarelui, funcționale abia din 2019

20 Dec 2018 1030

Interviu live Cu ce veşti vine 2019 pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa? (galerie foto)

19 Dec 2018 2758

Vreme de plimbare, pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Nov 2018 548

Spitalul Județean Constanța a scos la licitație un contract care vizează „Casa Soarelui“. Ce lucrări se fac (document)

11 Oct 2018 1243

Constanţa Mai mulţi bani pentru Casa Soarelui. La ce costuri se ridică investiţia

22 Aug 2018 887

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 1904

„Casa Soarelui“ din Constanţa va redeveni funcţională. Pacienţii oncologici vor beneficia de tratament paliativ gratuit (galerie foto)

11 Jul 2018 1673