Politic

Candidații dreptei, de la Constanța, au propria versiune despre cum ar trebui folosiți banii negociați la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis

  • România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene
  • Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 și fondul pentru redresare economică
  • Candidații dreptei de la Constanța, aspiranți la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ au propria versiune despre cum ar trebui folosiți acești bani europeni
  • Stelian Ion( USR) spune că viitorii primari vor influența direct felul în care aceste fonduri vor fi absorbite și cheltuite
  • Vergil Chițac(PNL) este de părare că atragerea fondurilor europene nu trebuie să rămână o lozincă electorală
 
România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, după ce s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică.
Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).
Candidații dreptei de la Constanța, aspiranți la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ au propria versiune despre cum ar trebui folosiți acești bani europeni.
 
Stelian Ion( USR): “Viitorii primari vor influența direct felul în care aceste fonduri vor fi absorbite și cheltuite”
 
Candidatul Alianței USR-PLUS la primăria Constanța, deputatul Stelian Ion afirmă că cele 80 de miliarde de euro pe care România le poate primi din partea Uniunii Europene reprezintă o extraordinară oportunitate de dezvoltare.
“Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm, iar viitoarele administrații (centrală și locale) vor influența direct felul în care aceste fonduri vor fi absorbite și cheltuite. Este crucial pe mâna cui dăm aceste fonduri sau posibilitatea de a le accesa.
Din acest punct de vedere, administrația locală din Constanța reprezintă un exemplu negativ. Pierderea finanțării pentru refacerea Parcului Arheologic și felul deplorabil în care a fost reabilitat pavajul din Peninsulă sunt eșecuri de notorietate ale tandemului Mazăre-Făgădău.
Așadar, de modul în care autoritățile române vor reuși să atragă aceste fonduri europene depind însănătoșirea economică a țării noastre și, implicit, modul în care vor evolua domenii esențiale: infrastructura de transport, agricultura, sănătatea, educația, digitalizarea, energia durabilă.
Chiar dacă negocierile au fost intense, s-a dovedit încă o dată că Uniunea Europeană reprezintă o construcție solidă, solidaritatea fiind una dintre valorile care stau la temelia acesteia”, susține candidatul USR-PLUS.
 
 
Vergil Chițac(PNL): “Atragerea fondurilor europene nu este o lozincă electorală”
 

La rândul său, candidatul PNL pentru primăria Constanța, Vergil Chitac spune că atragerea fondurilor europene nu este o lozincă electorală, “după cum puterea anilor trecuți a lăsat să se înțeleagă, ci este un punct esențial în agenda de dezvoltare a țării. Mă bucur că domnul președinte Iohannis a acționat în consecință, precum au făcut-o și câțiva primari din vestul țării, care și-au transformat orașele cu bani de la UE”.
Senatorul mai afirmă că “din păcate, noi, în Constanța, facem iar notă discordantă și suntem printre ultimii și aici. Consecințele? Nenumărate. Veniturile la buget au fost din ce în ce mai mici, ajungându-se ca, în 2020, pentru fiecare constănțean să se cheltuiască 3134 de lei, în timp ce pentru un clujean 5185 de lei, iar pentru un orădean 9183 de lei (de aproape trei ori mai mult!). În mod ce poate părea paradoxal, chiar dacă taxele locale au suferit majorări considerabile (de exemplu taxele pentru un apartament cu 2 camere de 50 mp, locuit de 4 persoane, au crescut de la 271 lei în 2016 la 494 lei în 2020), veniturile la buget s-au diminuat. De ce? Din cauza lipsei investițiilor private și, ați ghicit, a lipsei proiectelor finanțate din Fonduri Europene Nerambursabile”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 Stroe Felix (PSD) - "Proiectele dezvoltate cu bani europeni duc la creșterea nivelului de trai"

25 Sep 2020 660

Trei proiecte cu finanțare europeană, semnate de Cristian Radu, primarul Mangaliei

04 Sep 2020 524

#alegerilocale2020 Investiții de peste 3,5 milioane de euro, bani europeni, în comuna Corbu

26 Aug 2020 1238

Miza alegerilor locale nu este pentru poporul constănțean! De ce susțin asta?

17 Aug 2020 2802

UPDATE - Oficial, de la Parchetul General Senatorul Vergil Chițac - „Am primit clasarea dosarului in rem“ (galerie foto)

07 Jul 2020 2416

Aproape 15 milioane de lei, bani europeni, pentru şapte municipii din România

28 Apr 2020 559

Ce se laudă Primăria Constanţa că a realizat în 2019?

04 Jan 2020 2297

Constanța, în 2019 Licitații pentru fărâme de istorie. Tentativele CJC de a reabilita monumentele unice ale orașului (galerie foto)

03 Jan 2020 1577

Mormântul Hypogeu. Specialiştii aşteptaţi de Ţuţuianu (încă) nu au apărut. Azi e ultima zi

16 Dec 2019 1314

Crucea Caraiman, restaurată cu bani europeni. Care este termenul lucrărilor

02 Dec 2019 672

Tic-tac pe bani europeni Salvarea mormântului de tip Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic, în stand by (documente)

04 Nov 2019 836

Bani europeni pe apa sâmbetei. Pavelele din zona peninsulară a Constanței vor fi înlocuite (galerie foto)

30 Aug 2019 4390

Consilierii locali au votat. Primăria Constanța preia în 45 de zile magistralele CET pentru a le moderniza

23 Aug 2019 1040

PNL îl somează pe Decebal Făgădău să refacă proiectul de reabilitare a rețelei termice și să vină cu el în fața consilierilor

19 Aug 2019 1039

Decebal Făgădău va propune consilierilor locali cumpărarea magistralelor CET pentru a le moderniza

31 Jul 2019 968