Ce aduce nou tânăra generaţie? Politica în familie. Copiii politicenilor constănţeni au păşit pe urmele părinţilor

Politica se face în familie. Cel puţin aceasta pare a fi deviza mai multor politicieni constănţeni, ai căror copii le-au păşit pe urme. Ce aduce însă nou tânără generaţie de politicieni? Asistăm sau nu la o schimbare a vechii gărzi, o schimbare nu doar de vârstă, ci şi de principii, de obiective, de viziuni? Este această nouă „garnitură” de politicieni mai bună decât cea veche? Îşi vor depăşi „lupii” tineri părinţii?

Bogdan Bola, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNL Constanţa, este fiul lui Eugen Bola din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, fost prefect al judeţului Constanţa. Ca şi tatăl său, Bola Jr. a îmbrăţişat doctrina liberală. Membru al TNL Contanţa încă din 1995 (pe vremea aceea, avea 14 ani şi se înscria în Clubul Elevilor Liberali), Bogdan Bola s-a născut pe 7 iulie 1981. A absolvit, în 2000, Liceul Traian din Constanţa şi, ulterior, Facultatea de Drept. Bola Jr. este unul dintre cei mai activi tineri liberali constănţeni şi, în contextul alegerilor din ultimii ani, a fost, de fiecare dată, reprezentantul PNL în Biroul Electoral Judeţean.

Politician în devenire

Născut pe 15 noiembrie 1984, liberalul Radu Bogdan Matei, fiul fostului subsecretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Matei, este consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa din 2012. Absolvent al Universităţii Politehnice Bucureşti, al Universităţii din Haga - Administraţie Publică Europeană şi al unor cursuri de Finanţe Internaţionale şi Drept Public European la Oslo, Matei Jr. şi-a definitivat studiile cu un master în Antropologie şi politici culturale în Londra.
Pentru că este un trend printre politicieni, tânărul liberal a absolvit relative recent şi Colegiul Naţional de Apărare.
În urmă cu patru ani, Matei a fost consilierul europarlamentarului PNL Cristian Buşoi. În timpul scurtului mandat de ministru al Culturii al senatorului Puiu Haşotti, Radu Matei a fost consilier în cadrul acestui minister.
Constantin Matei a fost, şi el, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa. Deci, se poate spune că cel puţin până la un punct, Matei Jr. şi-a ajuns tatăl din punct de vedere politic. Asemenea lui Constantin Matei, tânărul a vrut să candideze pentru un mandat de parlamentar în contextul alegerilor generale din decembrie 2012. Pe colegiul ţintit, i-a luat-o însă înainte Victor Manea, fost candidat care a eşuat lamentabil în cursa pentru Primăria Constanţa, în 2008, actual deputat PNL în Colegiul 5. Amintim, în această ordine de idei, că tatăl său, Constantin Matei, chiar a candidat la parlamentarele din 2008. Rămâne de văzut dacă Radu Matei va face carieră politică sau, din contră, dacă actualul mandat din CLM Constanţa se va dovedi doar o pasiune episodică.

Tatăl - prefect, fiul deputat

Un alt copil de politician este deputatul PSD Eduard Martin. Aflat la al treilea mandat parlamentar, Eduard Martin este fiul lui Gheorghe Martin, fost prefect al judeţului Constanţa în perioada 2002-2005. În actuala legislatură a fost, până în luna iunie a acestui an, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Martin trece drept unul dintre social-democraţii constănţeni care se pot lăuda deja cu ceea ce am putea numi o carieră politică.

Mircea Titus Dobre, la început de drum

Mircea Titus Dobre este fiul consilierului local constănţean Mircea Dobre. A ales, ca şi tatăl său, carnetul de membru PSD. Mircea Dobre Jr. se află, în prezent, la primul mandat în Camera Deputaţilor, mandat obţinut în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2012, atunci când a candidat în Colegiul 7. Anterior, pentru doar câteva luni, Mircea Titus Dobre fusese consilier în Consiliul Judeţean Constanţa.

Notorietatea tatălui vs. discreţia fiului

Ioan Albu, actual consilier în Consiliul Judeţean Constanţa, este fiul lui Gheorghe Albu, fostul director executive al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa (perioada 2005-2007). Extrem de discret în cadrul CJC, Ioan Albu nu dă semne că ar alerga neapărat după o carieră politică. Asta deşi tatăl său a ţintit întotdeauna funcţii, el fiind, la un moment dat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.

Tăcerea e de aur?

Denis Ali, fiul lui Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanţa, se află la primul mandat de consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa. Tânărul dă semne, de mai bine de doi ani, că această funcţie nu e tocmai pe placul său, de vreme ce, până la momentul actual, nu a avut nicio luare de cuvânt, de poziţie, şi nu a iniţiat niciun proiect de hotărâre. Spre deosebire de tatăl său, personaj vocal şi cu notorietate, Denis Ali este extrem de tăcut.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Irina

29 Dec, 2014 14:07

conectati la banul public ca parintii lor.

Cipi

29 Dec, 2014 11:41

Astia sunt cei care ne hotaresc dstinele. impinsi de la spate de babaci. Din cauza unora ca ei nu au loc cei care merita sa ocupe acele locuri.

Articole asemanatoare

Lacul Tăbăcărie Constanța Canalul nimănui și epopeea igienizării (UPDATE)

26 Jul 2023 1533

Povestea unei expoziţii de artă în premieră, la Constanţa. Nicu Covaci - "Starea pe care o provoacă arta este importantă"

23 Jul 2019 3679

Editorial Domnule primar şi domnilor politicieni locali, v-aş invita să dăm o tură prin locurile de joacă din Constanţa

06 Jul 2017 4392

Editorial Constanţa ţânţarilor! Să vă fie ruşine! Ne înjosiţi pe noi şi pe copii. Până când?

27 Jun 2016 12861

Colonei, politicieni, finanţişti sau oameni de fotbal Constănţeni pe lista pușcăriașilor scriitori. Despre cine este vorba?! (galerie foto)

06 Jan 2016 2380

Milionari constănţeni, sub lupa legii Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu, patronii unor noi afaceri din Portul Constanţa

07 Oct 2014 9630