Ce aleşi locali din Constanţa riscă să-şi piardă mandatele dacă Legea traseiştilor va fi declarată neconstituţională de CCR

Deşi cu mare scandal, Legea traseiştilor a trecut de Camera Deputaţilor. Liberalii au ameninţat însă că, dacă în lege nu vor fi introduse şi sancţiuni pentru aleşii locali şi judeţeni, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au migrat de la un partid la altul vor ataca această lege la Curtea Constituţională. Senatul este însă cameră decizională.

Cu doar două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, Guvernul Ponta a promovat Ordonanţa de Urgenţă 55, care le-a dat consilierilor locali şi judeţeni, dar şi primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene posibilitatea ca, timp de 45 de zile, să plece de la un partid la altul fără a-şi pierde mandatul. Judecătorii CCR au decis însă, cu majoritate de voturi, că Ordonanţa traseiştilor este neconstituţională, fapt pentru care Parlamentul este nevoit să reglementeze situaţia.
Amintim că, în baza Ordonanţei de Urgenţă 55, intens susţinută de vice-premierul Liviu Dragnea, PSD a câştigat, înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, în jur de 400 de aleşi locali şi judeţeni.
Amendamentele PNL, prin care aleşii locali şi judeţeni care au migrat pe baza OUG 55 ar trebui să-şi piardă mandatele, au fost însă respinse de coaliţia parlamentară PSD, PC, UNPR.

Trei primari migratori

Amintim că, în baza acestei ordonanţe, declarată neconstituţională de CCR, trei primari din judeţul Constanţa au debarcat din partidul-mamă pentru a deveni membri ai partidelor aflate la guvernare. Este vorba despre Anton Burcea, primarul comunei Adamclisi, care a trecut de la PDL la PSD, despre Lili Pâslaru, primarul localităţii Pecineaga, care a făcut pasul de la PNL la PSD, şi despre Gheorghe Alexa, primarul din Cogealac, care a migrat de la PNL la PSD.
De asemenea, la nivelul judeţului Constanţa, PSD a reuşit să „smulgă“ de la alte partide 56 de consilieri locali.

„Păsări călătoare“ în CLM şi CJ Constanţa

Acestora li se adaugă trei consilieri din Consiliul Local Municipal Constanţa şi trei consilieri judeţeni. În octombrie 2014, trei consilieri locali de la PP-DD şi UNPR, care nu s-au remarcat deloc în CLM Constanţa şi care nu au iniţiat niciun proiect de hotărâre, au trecut la PSD.

Este vorba despre Valentin Surghie (PP-DD), Gabriel Candindatu (PP-DD) şi Valeriu Ene (UNPR).
De migrat au migrat şi trei consilieri judeţeni: Ionuţ Fîntînă şi Florian Constantin au demisionat din PDL, în vreme ce Ion Radu a debarcat din PP-DD pentru a se înscrie în PSD.
Rămâne de văzut când va ajunge Legea traseiştilor în Senat şi care va fi decizia camerei decizionale în acest caz. Cum lucrurile se mişcă extrem de greoi, ceea ce se urmăreşte, de fapt, este ca din actualul mandat să se scurgă cât mai mult, astfel încât traseiştii să nu mai aibă în cele din urmă ce să piardă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.