Politic

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoralO propunere legislativă iniţiată de trei senatori PSD, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a fost adoptată de Senat. Demersul acestora viza, iniţial, acordarea unei variante suplimentare de finanţare pentru partidele politice, în sensul permiterii închirierii spaţiilor deţinute fără limitarea tipurilor de acţiuni pentru care pot fi închiriate. Forma adoptată de senatori vine cu amendamente interesante.
 
Parlamentarii PSD au înregistrat în toamna trecută, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea art. 16, alin (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. În forma depusă iniţial, senatorii doreau doar eliminarea tipurilor de acţiuni pentru care spaţiile deţinute de partidele politice pot fi închiriate.

Citeşte şi Propunere PSD cu gândul la finanţarea campaniei?! - Senatorul Moga cere lămuriri

După ce a obţinut aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, Executivul a dat „frâu liber“ parlamentarilor. În punctul de vedere exprimat de Guvern, premierul Dacian Julien Cioloş a menţionat: „Având în vedere obiectul de reglementare, Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării propunerii legislative.“ Asta în contextul în care normativele în vigoare prevăd că, în principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor, iar limitarea dreptului exercitării dreptului de proprietate avea ca scop prevenirea dobândirii unor avantaje financiare nejustificate în raport cu misiunea publică pe care o au de îndeplinit.
 
Probabil pentru a evita situaţiile ridicole, senatorii PSD au inclus în propunerea legislativă pentru modificarea art. 16, alin (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale menţiunea că sediile deţinute vor putea fi închiriate pentru orice fel de activităţi „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic“.

Amendament pe placul tuturor partidelor Ajunsă la membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, propunerea legislativă marca PSD nu a primit doar aviz favorabil, ci a fost şi amendată. Numai că, fiind an electoral, cu o miză importantă pentru toate partidele politice, senatorii au venit cu „îmbunătăţiri“.

Aportul parlamentarilor a vizat, desigur, aspectul financiar. Astfel, în comisia respectivă şi apoi în plenul Senatului s-au adoptat amendamentele aduse. În forma votată de senatori, conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3, alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării. Pe înţelesul tuturor, conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor putea fi blocate prin popriri, iar spaţiile deţinute de partidele politice vor putea fi închiriate pentru orice activităţi.
 
Proiectul legislativ cu amendamentele aduse a trecut cu votul aproape unanim al senatorilor.
Şi asta pentru că, aşa cum anunţa şi Institutul de Politici Publice (IPP), ultimele alegeri locale și parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei și cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate. (…) Iar din 2012 încoace nu a existat bilanț anual al niciunuia dintre partidele parlamentare care să se încheie cu datorii mai mici de 10 milioane de lei“.
 
Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, conform bilanţurilor depuse de partide din 2012 până în 2014 inclusiv, excepţie făcând PNL, al cărui bilanţ pe 2014 nu apare la MFP, cheltuielile partidelor sunt mai mari decât veniturile. Concret, acum doi ani, PSD a avut cheltuieli de 45.500.972 de lei în condiţiile în care a înregistrat venituri de 25.522.722 de lei, în timp ce PDL şi-a permis cheltuieli de 12.275.406 lei, în contextul în care a avut venituri de 9.328.375 de lei. Aşadar, amendamentul privind imposibilitatea executării conturilor bancare pentru campanii a venit ca o gură de oxigen pentru partide intrate deja într-o precampanie electorală.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 546

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2483

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2561

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 501

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 1030

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1647

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 714

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1662

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1318

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1540

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2063

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 552

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2017

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1136

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1104