Ce spune deputatul USR, Stelian Ion, despre acordul pentru centrala de la Cernavodă și ideea coridorului Constanța-Gdansk

 
  • Un acord şi o idee de mare importanţă pentru ţara noastră, pentru Dobrogea şi pentru Constanţa, au fost anunţate de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti,  Adrian Zuckerman
  • Acordul dintre guvernele României şi SUA stabileşte retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, de un consorţiu de firme din SUA, Canada, România şi Franţa
  • Marele potenţial de nod energetic emergent al Dobrogei va avea şi mai mult de câştigat dacă se va concretiza ideea extraordinară a unei autostrăzi şi a unei căi ferate Constanţa-Gdansk – susține deputatul USR de Constanța, Stelian Ion
 
 
Un acord şi o idee de mare importanţă pentru ţara noastră, pentru Dobrogea şi pentru Constanţa, au fost anunţate de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti,  Adrian Zuckerman.
Acordul dintre guvernele României şi SUA stabileşte retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, de un consorţiu de firme din SUA, Canada, România şi Franţa.
 
„Au fost astfel scoşi din joc chinezii, cu care PSD ar fi vrut să realizeze aceste lucrări. Viorica Dăncilă, mânată de interesele actualului puşcăriaş care conducea PSD, semnase anul trecut o înţelegere cu o companie chinezească investigată de americani pentru furt de tehnică militară. Pesediştilor nu le-a păsat şi au făcut ce ştiau mai bine: au virat Est în timp ce semnalizau Vest.
Schimbarea partenerilor în acest proiect are implicaţii majore din punct de vedere strategic pentru Dobrogea şi arată o politică principială şi coerentă din partea României.
Dar marele potenţial de nod energetic emergent al Dobrogei va avea şi mai mult de câştigat dacă se va concretiza ideea extraordinară a unei autostrăzi şi a unei căi ferate Constanţa-Gdansk, anunţată de dl ambasador.
O legătură între Marea Baltică şi Marea Neagră nu este nouă. În secolul al XVIII-lea, polonezii luau în calcul o astfel de conexiune din raţiuni strict comerciale. După primul război mondial, tot polonezii au avansat o astfel de legătură în cadrul proiectului Intermarium, în care prevala ideea geopolitică. După sfârşitul războiului rece, în 2006, aspectul comercial a revenit în prim-plan prin semnarea acordului pentru Via Carpatica, un drum care ar fi urmat să coboare din ţările baltice până la Mediterana, proiect pornit pe porţiuni şi care ar putea integra autostrăzi deja existente pe teritoriul României.
Uniunea Europeană a încurajat şi ea o cale între cele două mări, dar fluvială, pe râurile din Polonia, Belarus şi Ucraina.
Sigur că la acest moment, legăturile terestre Constanţa-Gdansk par doar o idee a actualei administraţii americane. Şi sigur că planul vine în continuarea politicii preşedintelui Trump de consolidare a flancului de răsărit al NATO, cu focalizare asupra Mării Negre, şi de strângere a legăturilor cu statele din Europa de Est, ocolindu-le pe cele din vestul continentului.
Fără să ne entuziasmăm deci, avem totuşi speranţa că aceste căi de transport terestru vor deveni realitate permiţându-i Constanţei să se dezvoltate pe măsura potenţialului său, unul dintre cele mai mari din ţară şi din Europa.
Beneficiile însă vor fi majore pentru întreaga ţară, de securitate, dar şi pentru că astfel estul României va avea condiţiile să ajungă din urmă regiunile vestice”, este de părere deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

4 decembrie 1888 - Apare la București revista Fântâna Blanduziei

04 Dec 2020 301

#citeșteDobrogea 175 de ani de la înființarea Societății studenților români

02 Dec 2020 1702

#alegeriparlamentare2020 Silviu Gârea (PSD) - „Sperăm să primim un vot de încredere”

01 Dec 2020 516

Ministrul Bogdan Aurescu, de Ziua Națională a României „Politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional“

01 Dec 2020 471

#alegeriparlamentare2020 Silviu Gârea, candidat din partea PSD la Camera Deputaţilor, vine la ZIUA Electorală

30 Nov 2020 711

Constanța. Angheluș Beșleagă a urcat la ceruri „Să aveți grijă de noi, toți sportivii dumneavoastră, de acolo de Sus!”

30 Nov 2020 3140

#alegeriparlamentare Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Camera Deputaților, vine la ZIUA Electorală

28 Nov 2020 840

#DobrogeaAcademică „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“

26 Nov 2020 1283

23 noiembrie - Ziua Economiștilor din România

23 Nov 2020 601

#alegeriparlamentare2020 PNL Constanța, pentru Parlament, oameni valoroși, eficienți, cu proiecte concrete

21 Nov 2020 1260

#alegeriparlamnentare2020 Tit Liviu Brăiloiu, candidat PSD pentru Senatul României, vine la ZIUA Electorală

18 Nov 2020 785

Este ziua Liei Olguţa Vasilescu! Ce vârstă împlineşte omul politic

18 Nov 2020 651

#DobrogeaDigitală „Puţin îmi pasă în ce limbă veţi spune că iubiţi România, numai să-mi dovediţi că o iubiţi”

13 Nov 2020 1294

Ce conține acordul politic de colaborare semnat de PNL și USR PLUS la nivelul Consiliulul Local Municipal Constanța?

13 Nov 2020 3618

#DobrogeaDigitală Vremuri grele, în care „ţara piere şi baba se piaptănă”

06 Nov 2020 2107