Cei mai săraci candidaţi

deschidere_buzunare_goale.jpg
Declaratie de avere

Per ansamblu, despre niciunul dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală nu se poate spune că este sărac. Departajarea e sesizabilă la momentul în care am compara veniturile lor cu cele ale colegilor contracandidaţi.

După ce, în urmă cu câteva zile, îi prezentam pe cei mai bogaţi dintre candidaţii la alegerile parlamentare, a venit rândul aspiranţilor la un mandat de senator sau deputat ale căror venituri nu se ridică la nivelul celor mai înstăriţi oameni politici.

Deşi ar părea relativ logic ca cei mai săraci pretendenţi la un mandat, fie el de deputat sau senator, să facă parte din Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, de vreme ce majoritatea sunt pensionari, lucrurile nu sunt nici pe departe aşa, cu două excepţii. La modul general, în fiecare partid există candidaţi cu venituri mai mici, fapt perceput în mod ciudat de cei mai mulţi, mai ales că în jurul politicienilor s-a creat o imagine de invidiat din acest punct de vedere.
După ce s-a constatat că în echipa PSD-istă, la capitolul averi, candidaţii stau cel mai bine, există însă şi un aspirant la un mandat de deputat, în persoana profesorului universitar Mariana Cojoc, care face excepţie de la regula bogaţilor. Prodecan la  Universitatea „Ovidius“, candidatul în Colegiul 10, la Camera Deputaţilor, are înscris în declaraţia sa de avere doar două case şi un autoturism Matiz, precum şi datorii de 105.000 euro la bănci, iar la capitolul venituri, familia Cojoc nu are înscris decât îndemnizaţiile pe care soţii le primesc de la universitate, 131.483 lei anual.
Şi democrat-liberalii au candidaţi cu averi peste limita oamenilor de rând, cu o singură excepţie. Candidatul înscris în cursa pentru deputăţie, în Colegiul 8, Paloma Petrescu, profesor expert şi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, are doar un apartament, un cont de 7.500 de euro şi datorii de 11.000 de euro.
Chiar dacă s-a constatat că liberalii stau foarte bine la capitolul avuţie, dintre toţi bogaţii, există şi un aspirant, Septimiu Bourceanu, candidat în Colegiul 8, care face excepţie. Manager al Sanatoriului Balnear de Recuperare Techirghiol, Bourceanu are doar un  teren intravilan, o casă şi un cont de 5.500 de euro.
Nici averile candidaţilor PNG-işti nu pot fi încadrate la capitolul „altele“, chiar dacă au averi mărunte. Potrivit declaraţiei de avere, Olimpiu Cărăuleanu, aspirant la un mandat de deputat în Colegiul 4, n-are casă, nici maşină, nici alte bunuri, cu excepţia a două spaţii comerciale şi un venit mediu anual, în urma serviciilor prestate la Primăria Albeşti, de 19.200 de lei.

Pe de altă parte, cel mai sărac dintre PNG-iştii înscrişi în cursa electorală pare a fi Nicolae Florin Toma, candidat în Colegiul 6, care nu are trecut în declaraţia publică, ataşată dosarului de înscriere, nici un bun pe numele său, din moment ce nu are trecut decât salariul anual pe care îl ia de la SC Europart, 20.000 de lei. Colegii săi, Marian Pană şi Stan Rădulescu, sunt însă relativ mai „bogaţi“. Primul dintre ei, intrat în cursa pentru Senat, în Colegiul 2, are în posesie doar un autoturism Renault şi o datorie de 70.000 de euro, iar ce-l de-al doilea, aspirant la un mandat de deputat în Colegiul 10, doar un teren extravilan la Călăraşi şi un apartament.
Cât despre candidaţii PRM-işti, aceştia ori au prea multe pentru un trai îndestulat, aşa cum arată declaraţiile de avere, ori nu au nimic. Spre exemplu, Dincu Cristina, intrată în cursa pentru deputăţie în Colegiul 10, nu are înscrise în declaraţie decât datorii de 2.200 euro şi un venit anual de 49.000 de lei. Nu are nici casă nici terenuri, nici alte proprietăţi. La fel şi Mihaela Darie, care se laudă doar cu un venit anual de 16.000 de lei, însă cu nicio casă, teren sau alte bunuri.

Pensionarii, săraci şi nu prea

Chiar dacă era de aşteptat ca cei înscrişi în cursa electorală din partea Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale, majoritatea pensionari, să fie cei mai săraci dintre candidaţi, lucrurile nu stau deloc aşa. Majoritatea au şi terenuri, şi imobile şi automobile, însă există şi câţiva care sunt mai săraci, potrivit declaraţiilor prezentate. Eugen Golub, pensionar care n-are decât un autoturism şi un venit de 12.180 lei anual. Urmează Camelia Martinaş, intrată în cursa electorală în Colegiul 6, are şi ea doar un apartament şi, împreună cu soţul, un venit de 10.000 de lei, anual

Nici UDMR-iştii nu au averi considerabile, chiar unul dintre ei, Fabian Emese Alice, nu are nimic trecut în declaraţia de avere, nici măcar venitul pe care l-ar încasa anual. În aceeaşi situaţie este şi  Furo Eniko, de pe listele UDMR-ului din toată ţara, care nu are nimic, doar venituri.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 327

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 520

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 884

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 277

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 272

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 301

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 296

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 289

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 438

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 564

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 826

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 384

Univers SA s-a retras din societatea Aliment Murfatlar SRL. Iată care este noua structură a capitalului social

27 Mar 2024 423

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 453

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 337