Centralizarea datelor privind dezastrul de sambata, inca departe de finalizare

Primariile nu au incheiat evaluarea consecintelor inundatiilor

Potopul de sambata a dat de furca autoritatilor locale din judet. Care mai de care dintre alesii locali se lupta sa inchida gura cetatenilor ale caror gospodarii au fost afectate, in mai mica sau mai mare masura, de inundatii. Daca ar fi sa judecam ca niste observatori impartiali ceea ce se intampla in judet am vedea ca modul in care va actiona fiecare primar este un adevarat examen care ii va convinge pe cetateni ca au ales ceea ce trebuia la alegerile din iunie. Mai greu este pentru primarii care au mai mult de lucru decat alti omologi din teritoriu. Experienta mandatelor trecute sau spiritul gospodaresc va constitui, pentru multi dintre alesi, testul prin care cetatenii vor acorda sau nu nota de... trecere. Vizita la Constanta a premierului Nastase va usura sarcina multora dintre primari. Incercarea va consta in cat de repede vor fi reconstruite sau refacute casele daramate sau afectate de inundatii. Timpul trece iar evaluarea pagubelor produse de ploaie intarzie sa se finalizeze. Printre localitatile care au furnizat date partiale cu privire la pagube se afla Techirghiol, Tuzla, Agigea, Lazu, Eforie Nord, Cumpana, Ovidiu, Poiana, Lumina, Runcu, Ciobanu si Cheia. Datele centralizate de autoritatile judetene se refera la locuintele si obiective de interes local distruse din temelii, afectate partial, gospodarii inundate, si culturi compromise. Pana acum au fost identificate aproape 300 de astfel de situatii, iar aproape 300 de hectare de teren agricol au fost inundate iar proprietarii nu mai spera sa recupereze nimic din recolta.

Maluri surpate, drumuri comunale si judetene afectate

Suvoaiele de apa nu numai ca au intrat in sute de gospodarii dar au mai dat de lucru si drumarilor. Chiar daca pana la aceasta ora informatiile cu privire la distrugerile provocate de apele ce s-au transformat intr-un adevarat tavalug, sunt incomplete, o prima estimare poate oferi o imagine de ansamblu a situatiei din teritoriu. Zeci de kilometri de drumuri comunale si chiar judetene trebuie reparate, Poate ca mai usoara va fi reabilitarea drumurilor comunale pentru care nu este necesara decat piatra ce trebuie imprastiata de utilaje si de muncitori. Refacerea drumurilor judetene comporta un alt regim si cheltuieli mult mai mari. Si mai complicata este situatia pe asa zisa vale a Portului, unde competenta se imparte intre Primaria Constanta si Administratia Portului Constanta. Conform declaratiei directorului pentru domenii al APC, Jorj Unciuleanu, Primaria Constanta detine ami mult de jumatate dintre suprafetele aflate intre portile 2 si 5 ale Portului. Situatia se echilibreaza intre portile 5 si 7, unde primaria si APC detin suprafete egale. Dincolo de poarta 7 a Portului Constanta, competenta revine doar Administratiei Portului. Indiferent de zona de competenta, cele doua institutii trebuie sa ia masuri pentru consolidarea malurilor vaii Portului care s-au prabusit din cauza cantitatii mari de ploaie cazute sambata. Si la Eforie Nord responsabilii, adica Apele Romane - Directia "Dobrogea - Litoral" trebuie sa intervina urgent pentru a preveni prabusirea falezei. Tot ploaia a fost cauza din care pamantul de pe buza falezei a ajuns pana pe plaja si a afectat atat esplanada, cat si constructii de pe plaja.

Primaria Constanta va suporta refacerea locuintelor

Conducerea Primariei Constanta a trecut, la randul ei, la evaluarea efectelor ploii ce a transformat vremelnic orasul intr-un lac. Ieri, primarul municipiului s-a deplasat in cartierul Tabacarie pentru a evalua situatia la fata locului. Prioritate a avut strada Onesti unde oamenii nu au avut posibilitatea sa stavileasca apa care le-a intrat in locuinte. La primaria Constanta au fost infiintate cinci comisii ce vor actiona in tot atatea zone ale orasului pentru a evalua pagubele produse la locuinte. Primarul Radu Mazare a declarat ca cheltuielile legate de refacerea locuintelor vor fi suportate de la bugetul local si se va identifica si solutia pentru acordarea de despagubiri pentru bunurile pe care cetatenii nu le mai pot folosi. Pentru strada Onesti, acolo unde gurile de canalizare au fost obturate la asfaltare, s-a dispus interventia pentru ridicare lor la nivelul strazii. De asemenea, Regia Judeteana de Apa Constanta trebuie sa analizeze posibilitatea colectarii apelor pluviale din zona si deversarea lor in lacul Tabacarie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1762

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2452

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2669

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7108

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3416

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3597

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6200

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2729

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5702

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4274

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9451

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4086

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3276

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2703

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2783