Cetățenii pot decide proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei PNL şi USR, detalii ale campaniei „Tu decizi pentru Constanţa!”

Opoziţia din Constanţa va depune un proiect comun prin care cere municipalităţii şi Consiliului Local Municipal adoptarea conceptului de buget participativ, ca instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui bugetul de dezvoltare.

Reprezentanţii celor două formaţiuni susţin că „resursele financiare ale unei comunități urbane în raport cu nevoile acesteia, de cele mai multe ori, sunt deficitar valorificate de decidenții administrativi aleși politic o dată la patru ani, deseori neonorându-se nici agendele de campanie pentru care respectivii au fost mandatați de cetățeni.

Conștientizând că orașul Constanța înregistrează decalaje evidente față de tot ceea ce înseamnă instrumente moderne, în trend cu noile tendințe de dezvoltare și nedorind ca acestea să se acutizeze, USR Constanța şi PNL Constanța vor să promoveze acest proiect în prima ședință de Consiliu Local al Municipiului Constanța, după ce va fi lansat în dezbatere publică bugetul pentru anul viitor.


Detalii din campania
„Tu decizi pentru Constanţa!”

 
Ce vor de fapt PNL şi USR? Vor ca cetăţenii oraşului să se implice activ la rezolvarea problemelor din cartierele/comunităţile în care trăiesc.
„Dacă ți s-ar da posibilitatea să te implici într-un proiect benefic pentru cartierul tău, pentru tine și vecinii tăi, ai face-o? Dacă locuiești în Inel II, de exemplu, ce ar fi mai important pentru locatarii de acolo: un părculeț sau locuri de parcare? Locuitorii din CET și-ar dori mai degrabă stații moderne de așteptare a mijloacelor de transport în comun sau amenajarea de locuri de joacă pentru cei mici? Pentru cei din Boreal sau cartierul Tomis Plus ar fi benefic, de exemplu, un microbuz școlar, pe sistem închis, care să ducă elevii la școlile din oraș? Iar exemplele ar putea continua la nesfârșit”, susţin aceştia.

Ce este Bugetul Participativ și ce înseamnă el pentru cetățean?

În acest moment, singurul proces prin care cetăţenii pot alege o platformă de guvernare locală este votul, o dată la patru ani, după care se oprește orice consultare a cetățenilor.
„Această formă de bugetare este practic un instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, anual, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent, clar definit în acest sens, din bugetul de dezvoltare. Ei bine, aceasta este ideea de bază a bugetării participative, proiect pe care îl dorim implementat și la Constanța”, apreciază liberalii şi reprezentanţii USR.

Cum se procedează concret?

Prin intermediul acestei consultări publice, pe fiecare zonă a orașului în parte, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei „Tu decizi pentru Constanţa!” de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. „Astfel, dacă stai de exemplu în zona Faleză Sud, tu vei putea decide, alături de vecinii tăi, ce proiect ar trebui să fie prioritar pentru cartierul vostru. În acest fel, cetățeanul va avea puterea și sprijinul financiar din partea administrației locale pentru a ridica nivelul de trai al locuitorilor de acolo”, explică iniţiatorii proiectului.

De unde bani?

 
Ei bine, acest instrument pe care PNL şi USR Constanţa vor să-l pună la dispoziția constănţenilor, este mai mult decât o consultare publică.
Prin proiectul „Tu decizi pentru Constanța”, reprezentanţii opoziţiei locale propun transferarea către cetățeni a responsabilităţii decizionale pentru un procent de 10% alocat din bugetul de investiții al orașului.
Astfel, consideră opoziţia, deciziile nu vor mai fi complet arbitrare din partea administrației locale, indiferent de coloratura politică, iar cetățenii vor avea un cuvânt real de spus cum să se cheltuie o parte din bugetul municipiului Constanța.
În prezent, Consiliul Local, la propunerea Primarului, în calitate de for deliberativ, hotărăște anual bugetul Constanței. „Noi ne dorim să schimbăm modul de a gestiona o parte din fondurile publice și să coagulăm toate energiile din comunitate, pentru a veni cu propuneri concrete și individuale pentru fiecare zonă a orașului în parte”, explică PNL şi USR.
Partidului Național Liberal filiala Constanța va depune și va susține în Consiliul Local proiectul inițiat de USR Constanța „Tu decizi pentru Constanța”.

„Acest proiect al Bugetării Participative transcende politicul, orice coloratură sau preferință politică neavând de-a face cu proiectele cetățenilor. Și tocmai pentru că dorim să trecem de nivelul vorbelor, transparența totală va fi asigurată, în cazul în care proiectul nostru de hotărâre va fi votat, de către un Grup de Lucru, special constituit în acest scop, din reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei locale, ai administrației publice. Ne propunem ca toate proiectele să fie discutate și votate public, în întâlniri pe cartiere, dar și pe site-ul care va fi lansat și dedicat exclusiv campaniei noastre”, susţin liberalii şi usr-iştii.

Coordonatori ai acestui proiect sunt Bogdan Bola din partea PNL Constanța, şi Remus Negoi din partea USR Constanța. Cei doi se declară deschiși la orice formă de dialog cu reprezentanții societății civile, dar și ai celorlalte partide politice pentru îmbunătățirea și punerea în aplicare a acestui proiect şi susţin că bugetarea participativă funcționează deja în mai toate orașele și chiar comunele dezvoltate ale țării.
 
 

Citeşte şi:

Tu decizi pentru Constanţa! Un proiect al USR şi PNL de promovare la nivelul oraşului a conceptului de buget participativ

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 667

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 626

Sebastian Burduja „Eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori”

16 Mar 2024 526

Cumpărări directe Constanța Primăria Cogealac vrea să construiască o piață agro-alimentară supraetajată! Casa Proiect Instal Consult SRL întocmește SF, cu peste 50.000 de euro (DOCUMENT)

14 Mar 2024 1100

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1137

Grup Petrol Marin anunță începerea lucrărilor de construcţii autorizate pentru imobilul teren şi/sau construcţii situat în Constanţa, bulevardul Mamaia Nord

08 Feb 2024 492

Primăria Cumpăna Asfaltări pe străzile Dorului și Pescăruș

04 Feb 2024 748

Comuna Crișan, din Tulcea, contract de peste 9 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din comună! Care sunt firmele câștigătoare (DOCUMENT)

10 Jan 2024 708

Primăria Tuzla, demersuri pentru proiectul de modernizare a drumurilor din localitate

29 Dec 2023 860

Proiect aprobat în Parlament Comisie specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane

19 Dec 2023 694

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, adoptat de Senat

18 Dec 2023 810

Primăria Cernavodă a finalizat proiectul de restaurare a produsului turistic „Hamangia - Prima civilizație a Vechii Europe”!

23 Nov 2023 783

Știri din Constanța. Consiliul Județean a lansat în consultare regulamentul pentru asocierea cu UAT-urile din județ pentru investiții comune (DOCUMENT)

04 Sep 2023 2201

Primăria Cumpăna pregătește o zonă pentru depozitarea de materiale rezultate din excavarea terenurilor din comună

15 Jun 2023 1085

Festivalul „Poezie la nisip“ a ajuns la a IV-a ediție! Deschiderea evenimentului are loc pe 1 iunie la Corbu, județul Constanța

30 May 2023 1168