Cine și cum a părăsit echipa Mazăre - Constantinescu - Strutinsky (galerie foto)

Echipa Mazăre - Constantinescu - Strutinsky a primit, zilele trecute, o nouă lovitură: vărul primarului Mazăre, Basarab Popa, a decedat în urma unei afecţiuni cardiace.

La doar 48 de ani, inima lui Basarab Popa a încetat să mai bată în timp ce se întorcea din Bulgaria. Decesul celui care a pus bazele Pomacost-ului și Aqualand-ului nu este singura lovitură de acest gen pe care echipa Mazăre - Constantinescu - Strutinsky o primește în ultimii ani. Și alți oameni importanți care au contribuit la consolidarea echipei au părăsit-o fulgerător...

Mentorul Dida


În 2008, doctorul Corneliu Dida, cunoscut drept mentorul primarul Radu Mazăre, dar și al fratelui acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, trecea în neființă. Stătuse 18 ani alături de primarul Radu Mazăre, pe care l-a sfătuit în diverse împrejurări. De altfel, și edilul constănțean a recunoscut că dr. Dida a avut un rol foarte important în cariera sa: „A fost mentorul nostru, ne-a deschis mintea, ne-a luminat în multe privinţe“, spunea Mazăre. Dispariția medicului Corneliu Dida, care, la acea vreme, era deputat în Parlamentul României, l-a afectat și pe senatorul Alexandru Mazăre, dar și pe deputatul Eduard Martin. „A fost omul alături de care am stat mai bine de 15 ani, a fost mentorul meu spiritual. Un om cu o bogăție spirituală inestimabilă, de o modestie desăvârșită și care n-a făcut decât bine. N-a știut ce-i a pizmui, a dușmăni sau a dori rău cuiva. A avut o viață de sfânt!“, a declarat la acea vreme fratele primarului Radu Mazăre.

Născut la data de 26 mai 1942, într-o familie de intelectuali din Constanța, Corneliu Dida absolvise Facultatea de Medicină Generală din București, devenind medic specialist diabetolog. În 2000, a intrat în PSD Constanța. Pe listele acestui partid a fost ales consilier local la Constanța, dar și deputat. Dr. Corneliu Dida a fost cunoscut și pentru activitatea sa publicistică susținută în Constanța. A încetat din viață la data de 15 ianuarie 2008, la Spitalul Floreasca.

Cârciog, un alt mentor al trio-ului Mazăre - Constantinescu - Strutinsky


În iunie 2011, încă un om de bază din aceeași echipă trece în neființă. Mihail Cârciog, cunoscut și el drept mentorul trio-ului Mazăre - Constantinescu - Strutinsky, era un cunoscut om de afaceri și unul dintre fondatorii cotidianului „Evenimentul Zilei“. A înfiinţat în anii '90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf - Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, Vip, posturile Tele 7abc, SOTI Neptun, TV89 Timişoara.

S-a spus despre Cârciog că numele său este legat într-un fel sau altul de istoria presei post-decembriste. Împreună cu Ion Cristoiu, a pus bazele fenomenului Evenimentul Zilei şi, mai apoi, cu un grup de băieţi, a făcut afaceri în Constanţa.
Născut pe 1 octombrie 1940, Cârciog a fost, până în ultima zi a existenţei sale, asociat al primarului Radu Mazăre, al lui Nicuşor Constantinescu şi, evident, al lui Sorin Gabriel Strutinsky. Rolul său a fost, mai degrabă, acela de a-i îndruma pe cei trei și mai puțin de a se implica efectiv în afaceri.

Potrivit Registrului Comerţului, Mihail Gheorghe Cârciog a fost asociat în Expres SRL Bucureşti - filiala Braşov, Style Product, Editura Cuvântul, CMC International Holding, SOTI Cable Neptun, Conpress Group, Telegraf Advertising, Xenoti, Sigma Trading SA, Moara cu noroc Argeşană, Pâinea Argeşană, Muca&Co Prod COM, Victoria International, Conpress Advertising şi Conpress Holding. De asemenea, Cârciog a administrat, printre alte firme, și Ana Holding SA a lui George Copos. Una dintre societăţile care i-au reunit pe Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi pe Cârciog a fost SC Xenoti SRL. De altfel, Cârciog figurează și în prezent, la Registrul Comerțului, ca asociat în respectivele firme.
Cârciog a încetat din viață la data de 12 iunie 2011, la Viena, în ultima parte a vieții fiind foarte bolnav.

 Ion Jitaru, patronul Herarconi


La doar două luni după nefericitul eveniment, în august 2011, un alt om de bază părăsea echipa Mazăre - Constantinescu, pe un pat de spital: Ion Jitaru, patronul SC Herarconi SRL, firmă care s-a remarcat în timp grație numeroaselor licitaţii câştigate la Consiliul Judeţean, Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, Municipiul Constanţa sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Chiar și după decesul lui Ion Jitaru, firma, administrată de soția acestuia, Carmen Jitaru, a rămas în topul achizițiilor publice cu autoritățile locale constănțene. Ion Jitaru era născut pe 12 iunie 1953, în Cernavodă.
Ion Jitaru a decedat la data de 15 august 2011, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Suferea de mai multe afecțiuni pe care a încercat să le trateze de-a lungul timpului la clinici din țară și din străinătate.

 Gheorghe Oancea - On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark, Five Holding...


 În vara lui 2013, încă un apropiat al echipei Mazăre - Constantinescu a trecut în neființă. Este vorba despre Gheorghe Oancea, cel despre care se spune că a făcut carieră în lumea alegerilor locale într-o discreție totală.


Oancea a administrat business-uri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest.

SC Mobitom SA este una dintre firmele abonate la bani publici obţinuţi în urma licitaţiilor organizate de Primărie şi de Consiliul Judeţean Constanţa. Societatea, care a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri, a câştigat, în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. În 2009, societatea lui Oancea a câştigat licitaţia în valoare de aproape 1.700.000 de euro fără TVA, pentru executarea lucrărilor de construcţie şi proiectare pentru posturi pentru servicii de urgenţă, salvare şi salvamar. Societatea Mobitom a executat şi lucrările la parcurile Ţara Piticilor, a achiziţionat şi a montat elemente de joacă, terenuri de sport, a montat 150 de bănci în parcuri, a reabilitat Teatrul de Vară Soveja şi a reparat scena de la Cazinoul din Mamaia. Mai mult decât atât, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti din România, condusă de Gheorghe Oancea, a asigurat serviciul de salvamar în Constanţa şi Mamaia. De asemenea, omul de afaceri a ridicat baza Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România din zona de sud a lacului Tăbăcărie. Printre afacerile familiei Oancea se numără şi Restaurantul La Cetate, din Parcul Tăbăcărie.
Gheorghe Oancea a decedat la data de 16 iulie 2013, în urma unui infarct miocardic.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Chițac cere aproape 4,5 milioane de dolari de la „echipa Mazăre“ pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate. Un judecător de la Curtea de Apel s-a abținut!

05 Nov 2022 5870

Mișcare-surpriză în dosarul în care primarul Chițac a cerut peste două milioane de dolari de la echipa Mazăre! Cine a contestat soluția

11 Aug 2022 1686

Chițac cere peste două milioane de dolari de la echipa Mazăre! Ce s-a întâmplat în proces

29 Sep 2021 1860

Retrocedări suprapuse în inima Constanței! Încurcăturile primelor terenuri retrocedate și „amestecate“ de echipa Mazăre, greu de rezolvat chiar și după 18 ani!

23 Aug 2021 4188

Contract de asociere SSC Farul - Ema Gavrilă. Obiectivul e promovarea în Liga 1! „Credem cu tărie că am luat cea mai bună decizie“

17 Jul 2018 5790

PSD Constanţa "Demisia lui Radu Mazăre din PSD este o pierdere pentru organizaţia noastră"

27 May 2015 2343

Elena Udrea Deciziile venite în cazul Vâlcov şi Mazăre par a nu fi întâmplătoare

02 Apr 2015 1760

Ruptură totală între operatori şi conducerea CNAPMC „Echipa Mazăre are oameni după chipul şi asemănarea ei în Portul Constanţa”

14 Mar 2015 2809

PSD Constanţa în stand-by?! Apar primele fisuri politice în monolitul Mazăre

25 Feb 2015 3665

Este așteptat și primarul Radu Mazăre Antena 3 mută plimbarea libertății acasă la președintele Traian Băsescu

10 Aug 2014 2582

Carnavalul continuă în Mamaia Radu Mazăre s-a gândit deja la rolurile de anul viitor

07 Aug 2014 3789

Cetățenii Constanței Radu Mazăre comite ilegalități pentru preluarea Portului Constanța

26 May 2014 2605