Consiliul Judetean incalca sistematic Legea 52/2003

Cetatenii nu pot lua act de proiectele de hotarare ce urmeaza sa fie aprobate pe 14 octombrie

Pana la data sedintei CJC nu au mai ramas practic decat noua zile, dintre care doua nelucratoare, iar pe site-ul CJC nu este afisat nici macar un proiect * Ultima actualizare a paginii web a institutiei care administreaza judetul dateaza din 23 august a.c. * Incidentul nu este singular la nivelul CJC, la precedenta sedinta chiar consilierii opozitiei reclamand incalcarea acestei legi * Liberalii si democratii au dezaprobat faptul ca nici nu primisera mapele cu proiecte la timp (cel putin cinci zile inaintea sedintei) si nici nu au putut sa le consulte pe site-ul institutiei, din simplul motiv ca nu fusesera afisate

Dupa mai multe amanari, Delegatia Permanenta a Consiliului Judetean a decis convocarea sedintei CJC pentru data de 14 octombrie. Printre proiectele care vor fi supuse aprobarii consilierilor se afla si rectificarea bugetara, mult asteptata in special de primarii localitatilor din judet. Motivul oficial al convocarii relativ tarzii a sedintei CJC a fost tocmai proiectul de rectificare a bugetului, deoarece era asteptata sa soseasca pe cale guvernamentala o parte a fondurilor necesare. Majoritatea primariilor din judet abia isi pot desfasura activitatea la limita subzistentei. Sunt primarii care nu-si pot onora obligatiile financiare nici macar fata de angajatii proprii. Primarii opozitiei au tras semnalul de alarma, iar in replica li s-a trantit usa in nas. Cei care au castigat alegerile sub stindardul PSD se plang de lipsa banilor, bestelesc si injura pe la colturi de teama sa nu-i afle sefii. In sfarsit, probabil unele primarii vor primi fondurile cerute, iar altele, atat cat s-o mai duca pentru cateva luni. Ramane de vazut.

Site-ul CJC nu este reactualizat din luna august

Interesant este faptul ca, desi se bat cu pumnul in piept ca respecta legea si muncesc zi-lumina, functionarii din Consiliu nu prea au activitate. Este pentru a "n"-a oara cand Legea 52/2003 cu privire la transparenta decizionala in administratia publica este incalcata cu buna stiinta. Normativul permite cetatenilor, oamenilor de afaceri si organizatiilor civice sa consulte actele normative sau deciziile administratiei inca din faza de proiect a acestora si sa intervina in procesul decizional, exprimandu-si propriul punct de vedere sau formuland diverse amendamente. Acest lucru obliga institutiile publice sa afiseze pe site-ul propriu hotararile adoptate sau, dupa caz, proiectele care vor fi supuse aprobarii. De la aceasta obligatie se abate si in aceasta luna Consiliul Judetean Constanta care inca nu a afisat proiectele de hotarare care urmeaza sa fie discutate in sedinta CJC din 14 octombrie, desi legea stipuleaza ca acestea trebuie afisate cu 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. "Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile aliniatului 1 din lege, cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre adoptare de catre autoritatile publice. Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ" - se stipuleaza in Legea 52/2003. In acelasi normativ se mai precizeaza ca la publicarea anuntului autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, iar conducatorul autoritatii publice va desemna o persoana din cadrul institutiei, responsabila pentru relatia cu societatea civila, care sa primeasca propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ propus. Pana la data sedintei, CJC nu au mai ramas practic decat noua zile, dintre care doua nelucratoare, iar pana acum pe site-ul CJC nu este afisat nici macar un proiect. Ultima actualizare a paginii web a institutiei care administreaza judetul dateaza din 23 august a.c. Incidentul nu este singular la nivelul CJC. La ultima sedinta chiar consilierii opozitiei au reclamat incalcarea acestei legi. Liberalii si democratii au reclamat faptul ca nici nu primisera mapele cu proiecte la timp (cel putin cinci zile inaintea sedintei) si nici nu au putut sa le consulte pe site-ul institutiei, din simplul motiv ca nu fusesera afisate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța. Pentru ce fapte au ajuns după gratii

23 Apr 2024 501

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 553

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 676

Știri Constanța Poliția duce în spatele gratiilor patru bărbați. Iată ce fapte i-au adus în Penitenciarul Poarta Albă

19 Apr 2024 800

Salvatorii din Constanța alături de copii, cu „iepurașul pompier”

19 Apr 2024 440

Studiu Numărul pisicilor care cad de la ferestre și se rănesc grav crește în lunile călduroase

17 Apr 2024 537

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1948

Mâncatul a devenit un obicei de a hrăni emoțiile și nu stomacul. Ce spune specialistul

13 Apr 2024 453

Horoscop pentru vineri, 12 aprilie 2024. Sunt posibile cheltuieli neprevăzute pentru una dintre zodii

12 Apr 2024 651

Parfumuri contrafăcute descoperite în portul Constanța Sud (FOTO)

08 Apr 2024 439

Achiziții Constanța Primăria Costinești, contract cu o firmă din Schitu pentru amenajarea de borduri și pavele

08 Apr 2024 364

Situații de risc pe drumurile din Constanța! S-a lăsat cu dosare penale

03 Apr 2024 605

Rezultatele acțiunii Poliției pentru siguranța rutieră la Constanța. Date oficiale!

03 Apr 2024 432

Horoscop pentru marți, 02 aprilie 2024. Tensiuni în relațiile sentimentale pentru una dintre zodii

02 Apr 2024 836

RAJA Constanța anunță oprirea apei în diverse zone ale municipiului

31 Mar 2024 736