Criterii de desemnare și un sondaj de opinie Ce liberali și-au manifestat dorința să candideze la parlamentare!

Partidul Naţional Liberal a adoptat o rezoluţie prin care anunţă că selecţia candidaţilor la alegerile parlamentare din 2016 se va face doar pe baza criteriilor de integritate, impuse în decembrie anul trecut, după valul de proteste de la Colectiv. A expirat termenul limită până la care liberalii constănțeni care doresc să participe la alegerile parlamentare să-şi exprime intenţiile de a candida.

Ca prim pas, doritorii au avut de depus până ieri o cerere împreună cu un CV profesional. Ulterior, Comitetul Executiv a luat decizia de a comanda un sondaj din care să reiasă care sunt dorinţele electoratului, după care vor fi selectate persoanele ce vor reprezenta partidul. Sondajul ar putea fi realizat de aceeași firmă care a selectat și candidatul PNL pentru primăria Constanța. Este vorba despre Centrul pentru Sondarea Opiniei Publice (CSOP).

Față de scrutinul precedent, când alegerile au fost uninominale, de această data, orice persoană care este membru PNL poate participa la competiția internă, fără să aibă nevoie de recomandări din cadrul organizațiilor din care fac parte.
„În mod real competiția este reală, însă vom ţine cont ca viitorii candidați să nu aibă probleme cu legea în sensul să nu fi fost condamnat pentru fapte de corupție sau să fie traseist”, spune Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa.

Actualii parlamentari primesc sprijin politic cu anumite condiții!

Parlamentarii PNL vor participa la alegerile parlamentare din anul 2016, în calitate de candidaţi, doar dacă îndeplinesc toate criteriile şi normele de natură profesională, politică şi de integritate stabilite de PNL, potrivit unor rezoluții adoptate de liberali încă din luna martie. În privinţa problemelor cu justiţia, criteriile PNL sunt: Să nu fi început urmărirea penală pentru infracţiuni de luare sau dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă; Să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie; Să nu fi fost trimişi în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; Să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie. În privinţa contractelor cu statul, PNL interzice candidatura doar celor care au avut contracte cu instituţia pentru care intenţionează să candideze sau cu instituţiile subordonate acesteia. Legat de traseism, PNL interzice candidatura doar celor care au schimbat de trei ori partidul politic, „altfel decât prin fuziuni”.

Actualii parlamentari PNL vor primi sprijin politic pentru obținerea unui nou mandat din partea PNL numai dacă îndeplinesc următoarele condiţii:  

- îndeplinirea criteriilor de integritate adoptate de PNL. Nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească, care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţe;
- evaluarea activității de parlamentar - experiență, competențe parlamentare, participare activă în exercitarea mandatului de parlamentar;
- competență profesională pe un domeniu de activitate (vechime în activitate, prestigiu profesional dobândit prin studii și diplome de calificare superioară, funcții administrative sau politice ocupate);
- calități de comunicator al politicilor PNL reliefate în mass media centrală și/sau locală;
- sprijinirea campaniei pentru alegerile locale din 2016;
- participarea la dezbateri publice la nivel central și local pentru promovarea unor politici publice ale PNL;
- îndeplinirea criteriului de gen și de persoane care nu au mai făcut politică;
- atașament față de politica și doctrina liberală.

Iată liberalii care și-au manifestat dorința să candideze la parlamentare!

9 liberali și-au exprimat dorința să candideze pentru senat și alți 21 pentru camera deputaților. "Senatorii" potrivit surselor politice sunt următorii: Puiu Hașotti, Vergil Chițac, Nicolae Ciuca, Nicolae Dudu, George Mandila, Dumitru Moinescu, Fabian Iustin Roman, Gheorghe Zamani și Ovidiu Cupșa.
  
Liberalii care și-au depus cv-urile și aspira pentru desemnarea pe lista deputaților sunt: Mihai Tararache, Sorina Tușa, Ioan Solomon, Ana Rodica Staiculescu, George Niculescu, Radu Matei, Victor Manea, Cristian Zahariciuc, Mihai Lupu, Gheorghe Dragomir, Stere Hira, Nicolae Dudu, Marian Crusoveanu, Eugen Bola, Robert Boroianu, Cătălin Anghel, Felicia Ovanesian și Mihaela Andrei. Tot la deputați George Mandila și Dan Zepa-Antonoaea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea, o nouă rundă de lansare a candidaturilor la funcția de primar!

22 Mar 2024 1379

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 727

Eveniment la PNL Tulcea 11 candidaţi noi pentru funcția de primar de comună, încrezători că vor câştiga alegerile locale - FOTO + VIDEO

17 Mar 2024 1144

Cine este Viorica Toader, candidat PNL pentru funcția de primar al comunei Peceneaga, județul Tulcea (FOTO)

15 Mar 2024 1706

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 524

Liderii PNL, la Constanța „Vrăjmășiile din partid se vor domoli după congres” (video)

31 Jul 2021 2975

Alegeri în PNL Constanța. Ultima zi de depunere a candidaturilor. Bourceanu și Coșa, „locotenenții” președintelui Huțucă

22 Jul 2021 4503

#alegeriparlamentare2020 Dana Dina (PNL) - „Vreau să vin în sprijinul antreprenorilor care sunt încercați în această perioadă”

10 Nov 2020 2549

#alegeriparlamentare2020 Dana Dina, candidat PNL pentru Senatul României, vine la ZIUA Electorală

09 Nov 2020 3997

UPDATE Weekend-ul acesta are loc “târgul de parlamentari”! Primele nume bătute în cuie, cine pleacă și cine rămâne! Minoritățile au deja candidați desemnați

10 Oct 2020 5879

#alegerilocale2020 Lista completă a candidaților PNL la primăriile din județul Constanța

20 Aug 2020 2418

#alegerilocale2020 PNL Constanța depune candidaturile pentru alegerile locale la Biroul Electoral Județean (LIVE TEXT + VIDEO)

16 Aug 2020 2664

#alegerilocale2020 Remus Negoi (USR) - “Ce interes au cei din conducerea PNL Constanța să rostogolească minciuni?”

15 Aug 2020 1670

#alegerilocale2020 Mai puțin de 50 de zile până la ziua alegerilor locale. Liberalii constănțeni susțin că sunt pregătiți să le câștige!

10 Aug 2020 1810

#alegerilocale2020 Forumul minorităților din Dobrogea. Este oficial. PNL Constanța și UDTTMR, protocol pentru alegerile locale

31 Jul 2020 2555