Cum vor pesediştii să depolitizeze administraţia înţesată de membri de partid

Unul dintre obiectivele PSD-ului în cazul în care va ajunge la guvernare, inclus în programului de guvernare al partidului, intitulat „România corectă - România socială", este începerea depolitizării administraţiei prin interzicerea numirilor politice mai jos de miniştri şi secretari de stat, urmând ca orice numire să se facă prin concurs.

Practic, prin această prevedere inclusă în program, PSD-ul va trebuie să-şi dea la o parte proprii oameni instalaţi în fruntea instituţiilor sau regiilor aflate în subordinea autorităţilor locale, dar şi judeţene. Tocmai pentru că aceştia deţin funcţii în partid.

Practic, ceea ce vor pesediştii să facă este să aplice ceea ce parţial s-a cerut în urmă cu puţin timp când şefii instituţiilor au trebuit să aleagă între a avea funcţii de conducere în structura locală sau judeţeană de partid sau a fi şefii unor instituţii deconcentrate. Pesediştii vor nu numai acest lucru, dar şi ca respectivele conduceri să nu mai aibă deloc de-a face cu influenţa politică.

Un exemplu elocvent de şef de regie susţinut politic, dar care se pare că agreează această măsură de depolitizare a administraţiei este Radu Babuş, reales în funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene a tinerilor social-democraţi Constanţa şi actual şef al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat. La alegerile de acum câteva săptămâni de la nivel judeţean, chiar Babuş juniorul a vorbit deschis, despre cum toate instituţiile statului sunt politizate şi cum este nevoie de o schimbare, care ar trebui să-l includă şi pe el, din moment ce chiar el este unul dintre membrii PSD care se află în fruntea conducerii unei instituţii. Iar acesta nu este decât un exemplu dintre nenumăratele existente.

„Bine măcar că îşi doresc"

Am încercat să stăm de vorbă cu liderii de partid de la nivel local pentru a vedea care este opinia lor în ceea ce priveşte decizia pe care au luat-o, în cazul în care ajung la guvernare. Doar liderul organizaţiei judeţene a PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, a putut fi contactat ieri, Mircea Banias ori secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, nefiind de găsit.

„Probabil pentru că au dat greş prima dată, anul trecut când erau la guvernare cu PDL, în privinţa directorilor puşi pe criterii politice, s-au gândit că ar fi cazul să renunţe la această distribuţie", a susţinut Dragomir. Liberalul a mai adăugat şi faptul că ar fi o idee bună să fie promovaţi profesioniştii în funcţii de conducere, dar este „greu de presupus că un guvern, indiferent că este mono sau bicolor, va reuşi să-şi pună oamenii doar pentru că sunt profesionişti". „Bine măcar că îşi doresc să depolitizeze administraţia, după ce anul trecut au promovat doar politic oameni", a mai adăugat Dragomir.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Lupu și Felix Stroe, imortalizați într-o fotografie. Ambii țin în mână adeziunea semnată de preșdintele CJ Constanța pentru a intra în PSD

17 Apr 2024 809

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 744

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 490

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 487

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 424

Ultima săptămână din aprilie vine cu alegeri interne în PSD Constanța?!

15 Apr 2024 763

Imobiliare Constanța Firma administrată de un consilier local PSD modifică din nou proiectul de pe bulevardul Aurel Vlaicu

13 Apr 2024 656

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 530

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 701

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 925

Paul Foleanu, candidatul la Primăria Mangalia din partea PSD

07 Apr 2024 620

Deputata Cristina Rizea, aleasă oficial președinte al organizației PSD Valu lui Traian

06 Apr 2024 748

Palatul Parlamentului găzduiește reuniunea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni

06 Apr 2024 458

Directorul Neptun Olimp SA este candidatul PSD la primăria Eforie

06 Apr 2024 940

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida pentru funcţia de preşedinte al României“

05 Apr 2024 548