Demers în Parlament pentru înlesnirea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap (document)

Un grup de 79 de parlamentari susţine o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre semnatari se regăsesc şi câţiva parlamentari de Constanţa - deputaţii Cristina Dumitrache (PSD), Radu Babuş (PSD), Manuela Mitrea (PSD), Victor Manea (PNL) şi senatorul Marian Vasiliev (UNPR). Proiectul se află la Senat încă din luna martie şi până la ora actuală a primit avize favorabile de la membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi de la cei ai Comisiei pentru egalitate de şanse, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
 
Demersul parlamentar a pornit de la faptul că foarte puţine persoane cu dizabilităţi îşi găsesc un loc de muncă în mediul privat sau la stat. Situaţia survine atât din cauza dezinteresului instituţiilor publice de a angaja persoane cu dizabilităţi, cât şi a lipsei unui cadru metodologic de adaptare a concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile specifice persoanelor respective.
 
În acest context, se solicită modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „în sensul stabilirii premiselor legale, de obligativitate pentru domeniul public, de angajare a persoanelor cu handicap în procent de 4% din numărul total de angajaţi de la nivelul instituţiei“. Iniţiatorii susţin că „propunerea legislativă reprezintă un pas important în crearea unui stat modern cu o administraţie «inclusivă», guvernată de principiile egalităţii de şanse şi participării depline a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii“.

Propuneri concrete 

Prima modificare a Legii nr. 488/2006 vizează articolul 78, alineatul 3, prin care firmele care nu angajează persoane cu handicap pot opta pentru una dintre cele două variante puse la dispoziţie de legiuitor. Concret, dacă propunerea de modificare a normativului va trece, angajatorul fie va plăti lunar către bugetul de stat o sumă care să reprezinte 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu dizabilităţi, fie să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, echivalente cu suma respectivă. Singurele exceptate de la aceste prevederi sunt instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională şi cele care activează în domeniul medical.
 
Modificări ar putea apărea şi la articolul 78, după alineatul 4 urmând să se introducă alte cinci alineate noi. Unul dintre ele stipulează că „persoanele juridice de drept public au obligaţia organizării unor concursuri de angajare în funcţia publică dedicate persoanelor cu handicap. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare derulate de către instituţia publică“.
 
Măsurile de adaptare a cerinţelor de concurs şi a condiţiilor de administrare a probelor la nevoile persoanei cu handicap se vor acorda la cererea persoanei care va fi testată.
Metodologia-cadru privind adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanei cu handicap va fi întocmită de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în şase luni de la publicarea legii în noua sa formă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegeriparlamentare2020 Cristina Dumitrache (PSD) - „Sistemul de sănătate este foarte rigid și nu se apleacă asupra nevoilor pacientului”

06 Nov 2020 988

#alegeriparlamentare2020 Cristina Dumitrache, candidat PSD la alegerile parlamentare, vine la ZIUA Electorală

05 Nov 2020 1063

Pandemia a suspendat viața culturală. Deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache cere soluții Ministrului Culturii

03 Nov 2020 3303

Echipa PSD Constanța a depus candidaturile pentru alegerile parlamentare. Liste complete

22 Oct 2020 2947

Deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache s-a adresat ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID

22 Oct 2020 2101

UPDATE Listele PSD Constanța pentru Parlament, modificate pe ultima sută de metri au fost validate!

21 Oct 2020 3500

UPDATE Modificări importante pe listele PSD Constanța pentru alegerile parlamentare!

20 Oct 2020 4102

Se fac listele pentru parlamentare. Președintele PSD, Marcel Ciolacu așteptat la Constanța

13 Oct 2020 2792

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 iulie 2020

30 Jul 2020 712

În 2017 a depus mai multe amendamente Deputatul Cristina Dumitrache (PSD) anunţă că nu va vota legea vaccinării obligatorii!

04 Mar 2020 1193

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 noiembrie 2019

05 Nov 2019 975

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 882

LIVE TEXT Parlamentarii PSD de Constanţa vorbesc despre atmosfera de la moțiune (galerie foto+video)

11 Oct 2019 1304

Aceasta este componența noului Birou Județean al PSD Constanța

30 Aug 2019 1455

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 august 2019

14 Aug 2019 1123