Demers parlamentar la transparenţă Un proiect „fierbinte“ pentru „abonaţii“ la CA-uri

 

Pe ordinea de zi a plenului Senatului de ieri au fost înscrise mai multe iniţiative legislative care urmau să fie dezbătute şi apoi supuse votului final. Unele propuneri legislative cărora urma să li se decidă soarta erau adevărate teste pentru parlamentarii giraţi de partidele ale căror interese trebuie să le slujească, dacă mai vor un loc eligibil la alegerile din toamnă, astfel încât să-şi asigure prelungirea mandatelor.
 
Însă, după mai bine de o lună de „activitate în teritoriu“, se pare că senatorilor le este greu să revină la „locul de muncă“. Ieri au preferat să absenteze din plenul Senatului, pentru a nu „rata“ negocierile care se poartă în această perioadă în teritoriu în vederea realizării majorităţilor care permit preluarea conducerii administraţiilor publice locale. Aşa se face că, deşi de opt ori a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice nu a fost supusă votului nici ieri. Motivul: nu a fost cvorum, iar şedinţa plenului Senatului a fost suspendată.
 

„Şi de data asta am fost acelaşi grup de fraieri care vin la serviciu, dar degeaba. Majoritatea colegilor au preferat să participe la negocierile politice care se derulează acum în teritoriu pentru formarea majorităţilor şi împărţirea funcţiilor în administraţia publică locală“, ne-a mărturisit senatorul UNPR de Constanţa Marian Vasiliev.

 
De altfel, parlamentarul constănţean este şi iniţiatorul unei propuneri legislative menţionate anterior, a cărei soartă, ce va fi decisă de Senat, va demonstra cât de dispuşi sunt politicienii la transparenţă. Iniţiativa a fost, iniţial, respinsă de Camera Deputaţilor. Membrii comisiei de fond - Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări - a elaborat un raport de respingere, punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, în timp ce parlamentarii din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au dat aviz favorabil. Fiind o lege cu caracter organic, ieri, senatorii urmau să dea verdictul final, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.

Test pentru clasa politică 

Esenţa propunerii legislative constă în redactarea articolului unic al Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice astfel: „Membrii consiliilor de administraţie, ai comisiilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, al companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, al societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar“, precum şi „guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administraţie, angajaţii cu funcţii de conducere ai Băncii Naţionale a României, precum şi personalul din conducerea băncilor la care statul este acţionar“ să depună declaraţii de avere indiferent de numărul acţiunilor deţinute de stat la acele companii, regii etc. 
 
Iniţiatorul propunerii legislative, senatorul UNPR de Constanţa Marian Vasiliev, susţine că solicitarea sa „are ca scop mărirea transparenţei în exercitarea atribuţiilor autorităţilor locale şi în domeniul bancar, precum şi o creştere a responsabilităţii factorilor decizionali din cadrul acestor autorităţi. Chiar şi în cazul în care statul este acţionar minoritar, este vorba, în general, de bugete foarte mari, iar termenul semnificativ utilizat în lege este, din punctul mei de vedere, irelevant“, a menţionat senatorul progresist.
 
Practic, prin publicarea declaraţiilor de avere a celor menţionaţi anterior, opinia publică va putea afla unde ajung indemnizaţiile plătite din bani publici, dar şi cine sunt cei care îşi câştigă existenţa şi îşi sporesc influenţa prin activarea în multiple consilii de administraţie, comisii etc.  „Acest proiect va scoate la iveală situaţii pe care românii nu şi le închipuiau. Avem foarte mulţi oameni care s-au îmbogăţit din diferite activităţi în instituţiile statului şi sunt ascunşi. Tindem să arătăm cu degetul către Parlament, îi vedem pe cei cu averile la vedere, dar, în fapt, toţi cei care sunt angajaţi la stat să nu fie scutiţi de a-şi prezenta banii încasaţi de acolo. Avem membri în consilii de administraţie care apar în alte zece asemenea structuri, cu câte 1.000 de euro, şi nu se ştie nimic despre ei, sub pretextul că nu este statul acţionar majoritar. Dacă tot iau bani de la stat, de la cel mai mic până la cel mai mare, să spună fiecare câţi bani încasează“, este de părere iniţiatorul propunerii legislative, senatorul UNPR Marian Vasiliev.
 
Ieri, proiectul era la poziţia cinci pe ordinea de zi a plenului Senatului, însă, dacă tot s-a amânat şedinţa din lipsă de cvorum, Vasiliev este decis să discute cu ceilalţi senatori constănţeni, în speranţa că îi va convinge să susţină propunerea sa. „Voi vorbi cu ceilalţi senatori de Constanţa, poate îi voi convinge. Oricum, votul ce urmează a fi dat va fi relevant. Acum se va vedea clar ce indicaţii vor primi parlamentarii de la liderii de partid din teritoriu şi din conducerile centrale. Este un cartof fierbinte pentru întreaga clasă politică“, a subliniat senatorul UNPR.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 ianuarie 2024

18 Jan 2024 771

Fostul parlamentar Marian Vasiliev și-a deschis două firme noi care vor activa pe piața construcțiilor metalice și din plastic

08 Oct 2022 1531

Are o diplomă în jurnalism. Fostul parlamentar Marian Vasiliev și-a făcut o firmă de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune

05 Aug 2022 1963

Un fost parlamentar constănțean a fost cooptat într-un SRL cu obiect de activitate, construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale

14 Apr 2022 1540

Fostul senator Marian Vasiliev îi cere daune lui Constantin Nițe. Procesul, pe rolul Curții de Apel Constanța

18 Feb 2021 3085

Unul dintre candidații la Primăria comunei Murighiol s-a stins din viață, în județul Constanța

17 Aug 2020 2312

Un membru al PMP Constanța l-a înlocuit pe Marian Vasiliev în conducerea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

07 May 2020 4562

Fostul senator PPDD Marian Vasiliev, la judecată cu Guvernul Orban. A pierdut (minută)

09 Apr 2020 1770

Marian Vasiliev, la judecată cu Guvernul Orban, după ce a fost demis de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului

05 Feb 2020 3951

Constănțeanul Marian Vasiliev, demis din funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

30 Dec 2019 2644

Vă amintiţi de propunerea de lege pentru castrarea chimică a violatorilor şi a pedofililor? Iată ce spune unul dintre iniţiatori!

09 Jan 2018 3507

Procesul de fuziune dintre PMP şi UNPR. Un nou termen, pe 19 ianuarie 2018!

11 Dec 2017 3925

Foşti parlamentari de Constanţa, angajaţi de Guvern. Ce fac acum

25 Mar 2017 7622

Constănțeanul Marian Vasiliev vice la Administrarea Activelor Statului. Oana Schmidt-Hăineală la Justiție

17 Jan 2017 4833

UPDATE Fuziunea PMP - UNPR se va rupe? În ce funcţie a fost numit senatorul de Constanța Marian Vasiliev

01 Nov 2016 3822