Politic

Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

 

Încă din anul 2005, se tot discuta despre posibilitatea construirii unui spital regional la Constanţa. La vremea respectivă, fostul deputat PSD Corneliu Dida declara că grupul parlamentar de Constanţa „nu prea este luat în seamă la Bucureşti” şi susţinea că înfiinţarea unei unităţi spitaliceşti regionale nu se va concretiza.
 
Spitalul urma să fie realizat pe un teren de şapte hectare din zona Km 4-5, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Unitatea, care ar fi fost cea mai mare din zonă, trebuia să deservească judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Vrancea, iar pentru construirea acesteia, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aloce 116 milioane de euro… cel puţin aşa se estima în anul 2009.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga nu renunţă la acest vis al constănţenilor şi al cadrelor medicale deopotrivă, iar pe 17 mai a înaintat prim-ministrului Dacian Julien Cioloş un document cu referire la „necesitatea şi oportunitatea construirii unei unităţi sanitare publice de mare importanţă umanitară, economică şi strategică”. Este vorba despre Spitalul Regional Universitar de Urgenţă Constanţa, ce va deservi locuitorii din Regiunea 2 Sud-Est, aproximativ trei milioane de suflete.
 
Demersul parlamentarului constănţean se bazează pe faptul că realizarea acestui obiectiv reprezintă „o necesitate socială” şi ar rezolva multiple aspecte. Senatorul Nicolae Moga a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care până în septembrie nu se fac demersuri pentru realizarea Spitalului Regional, pierdem fonduri europene. „Noi trebuie să facem doar proiectul. Mă interesează ca acest spital regional să se facă la Constanţa. Acum se vrea spital regional la Cluj, Iaşi şi Craiova. La Iaşi există probleme în instanţă încă neclarificate, iar dacă nu acţionăm până în septembrie, urgent, pierdem banii europeni alocaţi în exerciţiul financiar europen 2014-2020.
 
Am discutat pe această temă şi cu europarlamentarul Corina Creţu. Am putea obţine 50 milioane de euro pentru spital, suma totală alocată fiind de 156 de milioane de euro, bani nerambursabili. Am discutat şi cu prefectul Nicolaescu pe această temă. Toţi parlamentarii de Constanţa sunt de acord, dar trebuie să forţăm nota, pentru că acum e momentul. Nu ne mai permitem să pierdem niciun euro din sumele alocate României. Cred că la Iaşi nu se va rezolva problema juridică existentă, iar la Craiova nu este afluxul de turişti de pe litoral. O analiză serioasă confirmă necesitatea spitalului la Constanţa”, a menţionat senatorul.
 
În documentul trimis premierului, Moga enumeră câteva motive care, în opinia sa, ar trebui să determine factorii decidenţi să susţină realizarea unui spital regional la Constanţa. Senatorul subliniază, printre altele, că acesta ar fi reprezenta un „platou tehnic modern pentru dezvoltarea ştiinţifică” şi ar avea inclusiv „influenţă economică în zonă”. Moga susţine că astfel apare şi o oportunitate economică, în sensul finanţării construcţiei cu fonduri europene, iar în perioada sezonului estival, când numărul turiştilor români şi străini veniţi pe litoral şi în zonele adiacente creşte covârşitor, solicitările la Unitatea de Primiri Urgenţă a SCJU Constanţa ajungând şi la 500, s-ar putea efectua „un act medical adecvat”.
 
„Dacă e nevoie, voi aduce şi alte argumente. Cu riscul de a se plictisi de mine la Guvern, nu voi lua piciorul de pe acceleraţie pe această problemă. Este în interesul constănţenilor şi trebuie insistat. Constanţa este a doua regiune ca mărime a ţării, cu o populaţie numeroasă, ceea ce reprezintă argumente care sper să convingă. Dacă nu am un răspuns rapid, mă voi duce personal la premier şi la vicepremier, pentru a grăbi lucrurile, având în vedere că termenul este limitat”, a concluzionat senatorul Nicolae Moga.  

Argumente pentru construirea Spitalului Regional

În altă ordine de idei, senatorul social-democrat îl atenţionează pe premierul Dacian Cioloş că „absenţa în judeţul Constanţa a unui spital de pediatrie generează perturbări în tratarea medicală profesională a copiilor”. De asemenea, numai la nivelul judeţului există numeroase obiective de maximă importanţă naţională şi internaţională - CNE Cernavodă, Portul Constanţa, Portul MIdia Năvodari, Portul Mangalia, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu etc. -, care impun existenţa unei unităţi spitaliceşti de anvergură, unde să se asigure un act medical de calitate, într-un mediu adecvat.
 
Pentru a fi mai convingător, Nicolae Moga a preluat datele publicate anul trecut de Institutul Naţional de Statistică potrivit cărora, la nivelul judeţului Constanţa (cu 770.000 de locuitori)  sunt 11 unităţi sanitare publice (USP), în contextul în care judeţe precum Cluj sau Iaşi, cu o populaţie mai mică, beneficiază de 19 astfel de unităţi, iar în Dolj (judeţ cu 646.445 de locuitori) funcţionează 13 USP-uri.
 
„Epistola” senatorului Colegiului 2 a fost însoţită de o notă de fundamentare, ce poartă semnătura directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Cristina Mihaela Schipor. În document se menţionează faptul că, prin HG 427/09.05.2007, locaţia Spitalului Regional Universitar de Urgenţă s-a stabilit pe strada Viilor nr. 1, prin transmiterea unui imobil ce a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale către Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), preluarea fiind realizată în acelaşi an.
 
Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească ar urma să dispună de 878 de paturi şi va cuprinde toate specialităţile chirurgicale şi medicale, toate urmând a fi găzduite într-o structură de clădiri în sistem semipavilionar. 

Ce spune DSP Constanţa

„Singura unitate sanitară a judeţului clasificată în categoria I A este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, care are în structura sa 27 de secţii, însumând: 1.300 de paturi de spitalizare continuă şi 78 de paturi cu spitalizare de zi, laboratoare, servicii, cabinet medicale. Aceste secţii sunt permanent şi în mod direct la dispoziţie cu serviciile medicale curative pentru circa 770.000 de locuitori ai judeţului Constanţa. Aici avem în vedere şi preluarea cazurilor ce depăşesc competenţele spitalelor teritoriale din restul judeţului. De asemenea, se asigură asistenţă medical de urgenţă şi pentru pacienţii judeţelor limitrofe: Tulcea, Călăraşi, Brăila”, menţionează directorul executiv al DSP Constanţa.
 
În aceeaşi notă de fundamentare se subliniază faptul că absenţa unui spital de pediatrie  generează o suprasolicitare a Secţiei de Nou-născuţi a SCJU Constanţa, mai ales în Secţia de Terapie Intensivă, unde sunt primiţi inclusiv micuţii din judeţul Tulcea. Afluenţa de pacienţi este confirmată de datele statistice pe anul precedent.
 
„Numărul total de consultaţii din unităţile sanitare cu paturi la nivelul judeţului Constanţa pe anul 2015 sunt 468.307, iar 50% sunt numai consultaţii acordate în regim de urgenţă, fapt din care rezultă că adresabilitatea pacienţilor este şi din zonele limitrofe”, explică Cristina Mihaela Schipor.
 
În finalul documentului, directorul DSP Constanţa menţionează că, ulterior transmiterii imobilului în administrarea MSP, au fost întreprinse demersurile pentru obţinerea avizelor necesare demarării lucrărilor de construire. Astfel, prin Certificatul de Urbanism nr. 3913 din 3 octombrie 2007, au fost obţinute avize de specialitate de la Enel, RAJA, Romtelecom şi DSP. Mai mult, Schipor susţine că, în perioada 2014-2016, „au fost finalizate lucrările de construire a unui alt obiectiv (P+1Ep, Punct de Operare Aeromedicală SMURD) pe o suprafaţă din incinta imobilului alocat SRUU, dar care nu afectează desfăşurarea lucrărilor de construire a unui spital regional de urgenţă”. 

Citeşte şi


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2253

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2442

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 468

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 984

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1583

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 683

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1626

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1259

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1451

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2015

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 517

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 1940

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1117

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1056

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2658