Politic

Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

 

Încă din anul 2005, se tot discuta despre posibilitatea construirii unui spital regional la Constanţa. La vremea respectivă, fostul deputat PSD Corneliu Dida declara că grupul parlamentar de Constanţa „nu prea este luat în seamă la Bucureşti” şi susţinea că înfiinţarea unei unităţi spitaliceşti regionale nu se va concretiza.
 
Spitalul urma să fie realizat pe un teren de şapte hectare din zona Km 4-5, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Unitatea, care ar fi fost cea mai mare din zonă, trebuia să deservească judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Vrancea, iar pentru construirea acesteia, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aloce 116 milioane de euro… cel puţin aşa se estima în anul 2009.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga nu renunţă la acest vis al constănţenilor şi al cadrelor medicale deopotrivă, iar pe 17 mai a înaintat prim-ministrului Dacian Julien Cioloş un document cu referire la „necesitatea şi oportunitatea construirii unei unităţi sanitare publice de mare importanţă umanitară, economică şi strategică”. Este vorba despre Spitalul Regional Universitar de Urgenţă Constanţa, ce va deservi locuitorii din Regiunea 2 Sud-Est, aproximativ trei milioane de suflete.
 
Demersul parlamentarului constănţean se bazează pe faptul că realizarea acestui obiectiv reprezintă „o necesitate socială” şi ar rezolva multiple aspecte. Senatorul Nicolae Moga a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care până în septembrie nu se fac demersuri pentru realizarea Spitalului Regional, pierdem fonduri europene. „Noi trebuie să facem doar proiectul. Mă interesează ca acest spital regional să se facă la Constanţa. Acum se vrea spital regional la Cluj, Iaşi şi Craiova. La Iaşi există probleme în instanţă încă neclarificate, iar dacă nu acţionăm până în septembrie, urgent, pierdem banii europeni alocaţi în exerciţiul financiar europen 2014-2020.
 
Am discutat pe această temă şi cu europarlamentarul Corina Creţu. Am putea obţine 50 milioane de euro pentru spital, suma totală alocată fiind de 156 de milioane de euro, bani nerambursabili. Am discutat şi cu prefectul Nicolaescu pe această temă. Toţi parlamentarii de Constanţa sunt de acord, dar trebuie să forţăm nota, pentru că acum e momentul. Nu ne mai permitem să pierdem niciun euro din sumele alocate României. Cred că la Iaşi nu se va rezolva problema juridică existentă, iar la Craiova nu este afluxul de turişti de pe litoral. O analiză serioasă confirmă necesitatea spitalului la Constanţa”, a menţionat senatorul.
 
În documentul trimis premierului, Moga enumeră câteva motive care, în opinia sa, ar trebui să determine factorii decidenţi să susţină realizarea unui spital regional la Constanţa. Senatorul subliniază, printre altele, că acesta ar fi reprezenta un „platou tehnic modern pentru dezvoltarea ştiinţifică” şi ar avea inclusiv „influenţă economică în zonă”. Moga susţine că astfel apare şi o oportunitate economică, în sensul finanţării construcţiei cu fonduri europene, iar în perioada sezonului estival, când numărul turiştilor români şi străini veniţi pe litoral şi în zonele adiacente creşte covârşitor, solicitările la Unitatea de Primiri Urgenţă a SCJU Constanţa ajungând şi la 500, s-ar putea efectua „un act medical adecvat”.
 
„Dacă e nevoie, voi aduce şi alte argumente. Cu riscul de a se plictisi de mine la Guvern, nu voi lua piciorul de pe acceleraţie pe această problemă. Este în interesul constănţenilor şi trebuie insistat. Constanţa este a doua regiune ca mărime a ţării, cu o populaţie numeroasă, ceea ce reprezintă argumente care sper să convingă. Dacă nu am un răspuns rapid, mă voi duce personal la premier şi la vicepremier, pentru a grăbi lucrurile, având în vedere că termenul este limitat”, a concluzionat senatorul Nicolae Moga.  

Argumente pentru construirea Spitalului Regional

În altă ordine de idei, senatorul social-democrat îl atenţionează pe premierul Dacian Cioloş că „absenţa în judeţul Constanţa a unui spital de pediatrie generează perturbări în tratarea medicală profesională a copiilor”. De asemenea, numai la nivelul judeţului există numeroase obiective de maximă importanţă naţională şi internaţională - CNE Cernavodă, Portul Constanţa, Portul MIdia Năvodari, Portul Mangalia, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu etc. -, care impun existenţa unei unităţi spitaliceşti de anvergură, unde să se asigure un act medical de calitate, într-un mediu adecvat.
 
Pentru a fi mai convingător, Nicolae Moga a preluat datele publicate anul trecut de Institutul Naţional de Statistică potrivit cărora, la nivelul judeţului Constanţa (cu 770.000 de locuitori)  sunt 11 unităţi sanitare publice (USP), în contextul în care judeţe precum Cluj sau Iaşi, cu o populaţie mai mică, beneficiază de 19 astfel de unităţi, iar în Dolj (judeţ cu 646.445 de locuitori) funcţionează 13 USP-uri.
 
„Epistola” senatorului Colegiului 2 a fost însoţită de o notă de fundamentare, ce poartă semnătura directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Cristina Mihaela Schipor. În document se menţionează faptul că, prin HG 427/09.05.2007, locaţia Spitalului Regional Universitar de Urgenţă s-a stabilit pe strada Viilor nr. 1, prin transmiterea unui imobil ce a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale către Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), preluarea fiind realizată în acelaşi an.
 
Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească ar urma să dispună de 878 de paturi şi va cuprinde toate specialităţile chirurgicale şi medicale, toate urmând a fi găzduite într-o structură de clădiri în sistem semipavilionar. 

Ce spune DSP Constanţa

„Singura unitate sanitară a judeţului clasificată în categoria I A este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, care are în structura sa 27 de secţii, însumând: 1.300 de paturi de spitalizare continuă şi 78 de paturi cu spitalizare de zi, laboratoare, servicii, cabinet medicale. Aceste secţii sunt permanent şi în mod direct la dispoziţie cu serviciile medicale curative pentru circa 770.000 de locuitori ai judeţului Constanţa. Aici avem în vedere şi preluarea cazurilor ce depăşesc competenţele spitalelor teritoriale din restul judeţului. De asemenea, se asigură asistenţă medical de urgenţă şi pentru pacienţii judeţelor limitrofe: Tulcea, Călăraşi, Brăila”, menţionează directorul executiv al DSP Constanţa.
 
În aceeaşi notă de fundamentare se subliniază faptul că absenţa unui spital de pediatrie  generează o suprasolicitare a Secţiei de Nou-născuţi a SCJU Constanţa, mai ales în Secţia de Terapie Intensivă, unde sunt primiţi inclusiv micuţii din judeţul Tulcea. Afluenţa de pacienţi este confirmată de datele statistice pe anul precedent.
 
„Numărul total de consultaţii din unităţile sanitare cu paturi la nivelul judeţului Constanţa pe anul 2015 sunt 468.307, iar 50% sunt numai consultaţii acordate în regim de urgenţă, fapt din care rezultă că adresabilitatea pacienţilor este şi din zonele limitrofe”, explică Cristina Mihaela Schipor.
 
În finalul documentului, directorul DSP Constanţa menţionează că, ulterior transmiterii imobilului în administrarea MSP, au fost întreprinse demersurile pentru obţinerea avizelor necesare demarării lucrărilor de construire. Astfel, prin Certificatul de Urbanism nr. 3913 din 3 octombrie 2007, au fost obţinute avize de specialitate de la Enel, RAJA, Romtelecom şi DSP. Mai mult, Schipor susţine că, în perioada 2014-2016, „au fost finalizate lucrările de construire a unui alt obiectiv (P+1Ep, Punct de Operare Aeromedicală SMURD) pe o suprafaţă din incinta imobilului alocat SRUU, dar care nu afectează desfăşurarea lucrărilor de construire a unui spital regional de urgenţă”. 

Citeşte şi


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1070

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 1737

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 389

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 1659

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1058

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 971

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2376

UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

23 Mar 2018 969

Intervenţie la premier pentru concesionarea serviciului public de distribuţia gazelor naturale la Limanu, 2 Mai şi Vama Veche (document)

22 Feb 2018 620

Zona Ion Corvin-Rasova, greu încercată de ninsoarea din această după amiază (video)

22 Feb 2018 1063

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 1959

Imagini de la eveniment Nicolae Moga, raportul de activitate pe anul 2017. Precizări importante (galerie foto)

28 Dec 2017 1266

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8922

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3987

Delegaţie chineză la Primăria Cumpăna Primarul Mariana Gâju a înmânat lui Liu Yunshan o ie românească, un ştergar şi cheia comunei (galerie foto)

17 Jul 2017 1971

Judecătorii din Constanţa şi-au motivat decizia prin care au anulat definitiv „taxa Al Capone“ 2015

21 Nov 2016 2280

Moga, raport de activitate, într-un nou volum Spitalul regional, universitatea multiculturală şi simplificarea legislaţiei, deziderate

05 Nov 2016 2089

PSD Constanţa a depus listele electorale la BEJ

26 Oct 2016 3781

UPDATE 2 Raed Arafat, prezent în Constanţa

05 Oct 2016 2689

Ce răspunsuri a primit senatorul Moga de la forurile europene Ne putem lua adio de la Spitalul Regional Constanţa!

22 Sep 2016 1904

Nicolae Moga, conferință despre Spitalul Regional la Constanța (document)

21 Sep 2016 1820

„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“ Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)

14 Sep 2016 9564

Exclusiv - UPDATE Taxa de liniște din Constanța, anulată definitiv de judecători! Ce mesaj transmite Decebal Făgădău

13 Sep 2016 17568

Firma senatorului PSD Constanţa Nicolae Moga a câştigat un contract cu ABADL (document)

06 Sep 2016 2748

UPDATE 5 Iată ce a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Pavilionul Expozițional din Constanța (galerie foto)

25 Aug 2016 2542

Parlamentarii, în vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce-i recomandă pe senatorii de Constanţa!?

19 Jul 2016 2057

Ce găseşti în declaraţiile de avere actualizate ale senatorilor de Constanţa (documente)

21 Jun 2016 3324

Senatorul Nicolae Moga nu lasă din mâini proiectul Spitalului Regional Constanţa. „În timpul sezonului estival, constănţenii, turiştii mor cu zile!“

16 Jun 2016 1854

Senatorul Moga susţine stimularea personalului universitar de cercetare

16 Jun 2016 1542

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

16 Jun 2016 1827

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1670

Credeaţi că aţi scăpat? Taxa de linişte din Constanţa se va achita în continuare. Cel puţin până în septembrie (document)

07 Jun 2016 2203

UPDATE-Dacă până în septembrie nu se fac demersuri pentru un spital regional, pierdem fonduri europene

19 May 2016 1494

Din 21, doar şase au „stresat“ miniştrii în aprilie „Curiozităţi“ şi intervenţii ale parlamentarilor de Constanţa

19 Apr 2016 2860

Proiect PSD cu amendamente benefice într-un an electoral Parlamentul a legalizat neplata datoriilor partidelor!?

01 Apr 2016 1915

Interesat de soarta delfinilor Senatorul Moga vrea măsuri de protecţie a Mării Negre

12 Mar 2016 2434

România îşi păstrează pavilionul maritim! Verdict final, luat de trei judecători din Constanţa

08 Mar 2016 2427

Exclusiv Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

07 Mar 2016 2817

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral

02 Mar 2016 2155

Ce soluții au găsit politicienii pentru ca datoriile partidelor să nu-i afecteze în campanie...

01 Mar 2016 913

Senatorului PSD de Constanţa Nicolae Moga- „Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor”

24 Feb 2016 1033

Proiect legislativ pentru sport în… natură protejată Senatorul Moga îmbină utilul cu plăcutul

17 Feb 2016 1708

Senatorul Moga vrea mai multe femei în administraţia publică locală

30 Jan 2016 1802

Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari Cât s-au spetit senatorii de Constanța

16 Jan 2016 1890

Din ciclul „preocupările parlamentarilor noștri“ Senatorul Moga susține Statutul personalului de la SAJ (document)

04 Jan 2016 1781

Parlamentarul constănţean „constituţional“ Senatorul Nicolae Moga, singurul care şi-a prezentat activitatea pe 2015

24 Dec 2015 2419

Nouă miliarde de euro pentru şoseaua expres Constanţa - Brăila

23 Dec 2015 1088

Camera Deputaţilor a respins definitiv iniţiativa PNL Liber la construcţia de depozite pentru deşeuri pe litoral

14 Dec 2015 3065

Să trăiţi, să înfloriţi, cadouri multe să primiţi! Constănţeni care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae

06 Dec 2015 3219

Proiect legislativ sortit eşecului?! Indiferenţa sau ranchiuna politică poate afecta turismul de pe litoral (galerie foto)

04 Dec 2015 10835