Deputaţii au votat prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020


Deputaţii au dat, luni, vot favorabil proiectului de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020, scrie Agerpres.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

S-au înregistrat 204 de voturi în favoarea proiectului, trei împotriva acestuia, iar 66 de deputaţi s-au abţinut.

Proiectul de lege prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

"Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării", prevede proiectul.

Propunerea legislativă mai stipulează că "Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale".

Deputaţii au respins un amendament, susţinut de deputatul PNL Gabriel Andronache, care dorea ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să fie stabilită prin Hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, şi nu prin lege organică, aşa cum prevede proiectul de lege.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat, în plen, că acest "punct de vedere" nu este constituţional.


"Se fac derogări la derogări şi cred că se deschide din nou Cutia Pandorei, în care o majoritate parlamentară, la un moment dat, care poate fi conjuncturală, ia din atribuţiile preşedintelui, ia din atribuţiile Guvernului şi începem o chestiune care încalcă separaţia puterilor în stat. Să nu uităm că majorităţile se modifică. (...) Cred că era corect să lăsăm lucrurile aşa cum sunt", a spus Florin Roman.

"Noi astăzi trebuie să dăm un vot final pe această lege, să respectăm toate termenele constituţionale, astfel încât de duminică 21 (iunie - n.r.), administraţiile să fie cu mandatul prelungit. Din ceea ce cunosc eu, şi am citit motivarea CCR, am dedus faptul că atât Guvernul cât şi Parlamentul pot să dea data alegerilor", a completat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a acuzat "jocurile politicianiste" care au stat la baza acestui proiect de lege.

"S-a jucat politicianist inacceptabil de mult. (...) Vă jucaţi cu anticipatele în timp ce COVID-ul bătea la uşa României. La fel de inacceptabil, de politicianist şi amatoresc a fost tratat şi subiectul acestor prelungiri de mandate, întâi de către Guvern, apoi prin acest proiect de către Parlament, ambele declarate neconstituţionale. De fapt aici avem imaginea cum se face legislaţie, cum se face administraţie în România cu vechea clasă politică", a susţinut Drulă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport EFOR Cea mai bună reprezentare a femeilor în politică este în Dobrogea. Județul Constanța cele mai multe primărițe după alegerile din 2020

24 Aug 2023 1305

Fosta șefă de la THR Marea Neagră, în prezent consilier local la Mangalia, în proces cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2819

Constanța Consilierul județean Gianina Ionela Topolov, găsit în incompatibilitate de ANI

07 Jun 2023 2621

Liga Aleșilor Locali a PNL Constanța și-a ales conducerea pentru următorii patru ani

12 Nov 2022 4332

UPDATE. LIVE VIDEO Peste 1200 de aleşi locali PMP, aşteptaţi astăzi la Parlament! Participă 40 de delegați de la Constanța (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

29 Oct 2022 2582

Rapoartele de activitate ale consilierilor locali PSD Claudia Dobre și Cristian Tincu la un an de mandat (documente)

05 Nov 2021 2474

Fostul consilier, Nicușor Nistorache continuă procesele împotriva Partidului Național Liberal, filiala Constanța

29 Jun 2021 1411

Senatorii USR PLUS au respins definitiv pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene

07 May 2021 4363

Ordin pe unitate. Primarii și viceprimarii liberali, promotori ai campaniei de vaccinare împotriva Covid 19

27 Apr 2021 3067

Facem parc sau o nouă vendetă politică? USR PLUS vrea exproprierea de utilitate publică a terenului din zona Lupoaică din Constanța?

01 Mar 2021 4419

Ce averi și interese au aleșii județeni constănțeni din actualul mandat? (II)

23 Jan 2021 2591

Program de sterlizare pentru câinii comunitari. Proiect de hotărâre la mapa consilierilor locali constănțeni

28 Dec 2020 2464

Astăzi se constituie Consiliul local al Comunei Albești. Lista consilierilor validați de Judecătoria Mangalia

02 Nov 2020 2550

Mâine se constituie Consiliul Local Municipal Mangalia. Lista consilierilor și supleanților validați de judecătorie

31 Oct 2020 3234

Alianța USR PLUS îl propune pe Florin Cocargeanu pentru postul de viceprimar al municipiului Constanța

31 Oct 2020 6021