Deputatul Bola a depus un proiect de lege în sprijinul părinților care pot beneficia de concediu indemnizat pentru îngrijirea copilului bolnav

  • Potrivit propunerii legislative, de acest concediu și de indemnizație poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical
  • Afecțiunile grave sunt stabilite de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar lista lor se regăsește în Normele de aplicare a OUG 158/2005
 
 
Deoarece în spațiul public a fost ridicată o problemă referitoare la dificultatea cu care un părinte își poate lua zile libere de la locul de muncă, în ipoteza în care copilul său bolnav are o vârsta mai mare de 7 ani, în urma discuțiilor purtate cu medicii, vârsta de 12 ani reprezintă perioada vieții în care o persoană s-a dezvoltat suficient atât fizic cât și cognitiv pentru a începe să aibă grijă de sine.
 
Din acest motiv, deputatul Bogdan Bola a depus în Parlament o inițiativă legislativă de mărire a vârstei - de la șapte la 12 ani - până la care părinții asigurați pot beneficia de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav.

„În condiții normale, o astfel de propunere ar trebui să intre în comisiile parlamentare până la sfârșitul acestui an”, afirmă deputatul care face parte din grupul parlamentarilor independenți care aparțin partidului Forța Dreptei din Camera Deputaților.

Potrivit propunerii legislative, de acest concediu și de indemnizație poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical.

Dacă este vorba despre un copil cu handicap, atunci concediul poate fi acordat dacă are până in 18 ani.

Afecțiunile grave sunt stabilite de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar lista lor se regăsește în Normele de aplicare a OUG 158/2005. Printre aceste afectiuni se numără: sindromul Down, afecțiuni oncologice și mai multe tipuri de malformații congenitale.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Proiectul legislativ pentru stoparea traficului de deșeuri ilegale a ajuns în Comisia de Mediu a Senatului. Reprezentanții REMAT au cerut respingerea lui

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 350

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 482

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 317

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 396

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 524

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 364

Dumitru Bădrăgan a plecat din AUR și a preluat conducerea organizației PER Constanța. Cu cine va face tandem în alegerile locale?

11 Apr 2024 799

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 908

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot?

07 Apr 2024 889

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida pentru funcţia de preşedinte al României“

05 Apr 2024 536

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 685

Decizii de politică monetară ale BNR

04 Apr 2024 420

Achiziții publice în județul Constanța, nemenționate în declarațiile de interese. Consilierul local și „mecanismul” de succes (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 1352

Senatorul Felix Stroe (PSD) „Ne asumăm implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024!“

02 Apr 2024 763

Alegeri locale 2024 Eugen Voineagu, fost șef al Protecției Consumatorului Constanța, intră în lupta pentru primărie

02 Apr 2024 1405