Deputatul constănţean Istvan-Janos Antal, semnatar al proiectului de lege privind înfiinţarea regiunilor cu autonomie specială

UDMR a depus la începutul acestei săptămâni, la Parlament, un proiect de lege prin care vrea transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Deputatul UDMR de Constanţa Istvan-Janos Antal spune că acest proiect se bazează pe prevederile rezoluţiei din 1918, atunci când „populaţia română din Ardeal era minoritară. Acum noi suntem populaţie minoritară şi nu facem altceva decât să cerem ca acele realităţi să fie transpuse în lege pentru că totul se bazează pe nişte realităţi istorice. România nu va avea nimic de pierdut, din contră, va avea de câştigat”, spune Antal.
Menţionăm că parlamentarii UDMR invocă drept fundament al inițiativei legislative alineatul 1 al punctului III al Rezoluției, care stipulează: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.
UDMR cere adoptarea proiectului în regim de urgență, astfel încât minoritățile naționale să beneficieze de reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european și reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale.
Totodată, proiectul dă posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Mangalia închiriază toaletele ecologice de la firma președintelui UDMR Constanța, aflată în reorganizare judiciară (DOCUMENT)

10 Apr 2024 544

PSD va câștiga detașat alegerile locale, conform unui sondaj la nivel național

01 Apr 2024 837

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege ce prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României (VIDEO)

05 Mar 2024 702

Senat A fost adoptat proiectul referitor la modificarea datei alegerilor președintelui României

26 Feb 2024 663

Președintele UDMR, Kelemen Hunor ÎCCJ vrea să întoarcă roata istoriei şi să pună sub semnul întrebării dreptul la proprietate

11 Jan 2024 1538

Vești bune pentru părinții care au copii la creșă sau grădiniță! Cum pot beneficia de o deducere fiscală de până la 1.500 de lei

11 Jan 2024 1314

Senatul a respins trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc

29 Dec 2023 639

UPDATE. PNL le-a catalogat inacceptabile și contraproductive pentru România Camera Deputaților a respins cele trei proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc

28 Dec 2023 809

Ședință de plen la Camera Deputaților pentru proiectele referitoare la autonomia ținutului secuiesc

28 Dec 2023 784

Ședinţă a Camerei Deputaților pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc

27 Dec 2023 692

Partidul ARCA Naţiunii Române „Autonomia Ţinutului Secuiesc trebuie respinsă!”

26 Dec 2023 1001

USR și Forța Dreptei sesizează CCR pe legea prin care statul ia impozit de două ori pe unele terenuri agricole

20 Dec 2023 807

În supermarketuri şi hipermarketuri trebuie să existe cel puţin o casă de marcat dedicată familiilor

11 Oct 2023 744

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 780

Grupul deputaţilor neafiliaţi, membri ai REPER, au anunţat că au finalizat textul unei moţiuni de cenzură

24 Sep 2023 821