Deputatul Robert Turcescu (PMP), demers la Ministerul Sănătăţii pentru decontarea integrală a radioterapiei (document)

Din data de 24 septembrie, MedEuropa, singurul centru de radioterapie din Dobrogea, care funcţiona în regim de spitalizare de zi şi utiliza echipamente de ultimă generaţie pentru tratarea pacienţilor oncologici, a introdus servicii de radioterapie cu plată pentru pacienţii noi, în timp ce pacienţii aflaţi în cursul tratamentului vor continua în sistem gratuit pană la încheierea şedinţelor.
 
Decizia a fost luată după ce au fost întreprinse de către clinică toate demersurile necesare pentru ca decontarea tratamentelor să se efectueze de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Naţional de Oncologie - Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Din păcate, demersurile nu s-au soldat cu niciun rezultat.
 
În zona Dobrogei, centrul de radioterapie de la Galaţi este închis temporar, iar cel de la Spitalul Judeţean Constanţa nu s-a redeschis încă.
În acest context, deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pe tema decontării integrale a tratamentului prin radioterapie.
 
„Am aflat din presa locală a judeţului Constanţa, pe care îl reprezint în Parlamentul României, că singurul centru de radioterapie din Dobrogea care funcţiona în regim de spitalizare de zi va introduce servicii de radioterapie cu plata pentru pacienţii noi. Având în vedere situaţia prezentată, vă rog să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Ce se va întâmpla cu pacienţii noi care nu îşi vor permite plata radioterapiei, având în vedere că la nivelul judeţului Constanţa sunt luaţi în evidenţă 30.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice, iar statisticile arată că anual sunt descoperite 2700 de noi cazuri?
2. De ce costul radioterapiei nu este suportat integral din fondul asigurărilor sociale de sănătate, prin Programul Naţional de Oncologie - subprogramul de radioterapie?
3. Care este soluţia ministerului pe care îl conduceţi pentru această problemă, având în vedere că centrul menţionat deserveşte toată zona Dobrogei, centrul din Galaţi fiind închis temporar?”, scrie deputatul în întrebarea adresată Sorinei Pintea.
 
Parlamentarul PMP a solicitat ministrului Sănătăţii răspuns în scris la această întrebare.
Menţionăm că de la deschiderea centrului au fost începute în mod gratuit tratamentele de radioterapie pentru un număr de 140 pacienţi, în cure de 10-30 de şedinţe, conform ghidurilor terapeutice, iar 83 de pacienţi au finalizat tratamentul cu rezultate clinice bune şi fără efecte secundare semnificative. Astfel, au fost efectuate 276 de consultaţii iniţiale în specialitatea radioterapie, 2.303 de şedinţe de radioterapie cu tehnici de iradiere IMRT/VMAT, 101 şedinţe de radioterapie cu tehnici de iradiere 3D conformaţional. 20 de pacienţi au beneficiat de servicii specifice de monitorizare a bolnavilor oncologici efectuate în regim de spitalizare de zi.
 
Facem precizarea că, zilele trecute, Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar putea fi redeschisă până la începutul anului viitor sau cel mai târziu în primăvara lui 2019.


Iniţial, Radioterapia ar fi trebuit să fie gata în această vară, însă procedurile ar fi întârziat redeschiderea secţiei, susţin oficiali de la Consiliul Judeţean. Vă reamintim că, pe 4 aprilie 2016, vechea secţie de radioterapie a fost închisă, iar de atunci bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care fac radioterapie sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru a se trata. Au trecut de atunci mai bine de doi ani şi nu există certitudini în acest moment nici pentru 2019.
 

Citeşte şi:

De doi ani, bolnavii oncologici sunt puşi pe drumuri Secţia de Radioterapie din Spitalul Judeţean Constanţa, redeschisă anul viitor?


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Tilea Corneliu

01 Oct, 2018 08:46

Felicitari dlui Robert Turcescu!

Articole asemanatoare

Până la data de 24 martie 2024 APIA primește cereri de plată pentru bunăstarea animalelor

28 Feb 2024 555

O nouă televiziune apare în România! Ce vedete vor apărea pe post

17 Jan 2024 936

APIA, în grevă, din decembrie. În activitatea instituției nu vor fi blocaje

14 Dec 2023 893

Robert Turcescu, fost parlamentar de Constanţa, coordonator la „Evenimentul Zilei“

20 Jan 2021 2138

Care sunt parlamentarii de la Constanța care nu se vor mai regăsi în viitorul legislativ?

21 Dec 2020 4744

Robert Turcescu (PMP) “Guvernul trebuie să discute și despre situația artiștilor români, să revină pe scenă și să-și plătească facturile”

20 May 2020 2951

Robert Turcescu, despre consecințele plafonării prețurilor la medicamente „Îmi repugnă specula, însă faptul că am putea muri, cu mai mulți bani în buget, mă revoltă și mai tare!”

02 Apr 2020 2790

Deputatul PMP de Constanța Robert Turcescu cere plafonarea salariilor și a pensiilor speciale plătite din bugetul de stat!

20 Mar 2020 3588

Deputatul Robert Turcescu îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să renunţe la ideea anticipatelor

11 Mar 2020 2456

Jazz-ul românesc este în doliu. A murit Garbis Dedeian. Relația pe care o avea cu Harry Tavitian (video)

14 Jan 2020 4411

Turcescu (PMP) - „Precampania electorală, un concurs de împânzit cu panouri oraşele şi satele, dar nimic... memorabil!“

02 Oct 2019 1651

Guvernul Dăncilă, sub semnul întrebării. Cum vor vota la moţiune parlamentarii de Constanţa!

25 Sep 2019 1968

Fără număr de la Ministerul Culturii Turcescu (PMP) - „Asociaţia condusă de Cumpănaşu a luat pe nişte broşurici despre Anul Centenar un milion de lei!“ (document)

12 Sep 2019 2053

Rovana Plumb, expresia puterii politice de la Bucureşti Robert Turcescu (PMP) - „A ajuns comisar european. Europo, te-ai scos!“

10 Sep 2019 2385

Robert Turcescu (PMP) - „Orice zi în plus cu Viorica, Arafat, miliţieni, procurori şi judecători lipsiţi de discernământ înseamnă crimă cu premeditare!“

29 Jul 2019 2449