Politic

Deputatul USR Stelian Ion consultă constănțenii cu privire la modificările Codului Penal. Vizată este neutralizarea abuzului în serviciu. Ce aveți de făcut? (document)

Săptămâna viitoare se anunță una crucială pentru modificările Codului Penal, iar vizat este abuzul în serviciu, susține deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Parlamentarul le cere constănțenilor să se implice şi să trimită opinia lor pe adresa comisie.coduri@cdep.ro, pentru a ajunge la toți membrii comisiei juridice. „În momentul abrogării OUG nr. 13/2017, am realizat că aceasta este doar o victorie «de etapă» a societății civile și că PSD-ul se va regrupa, abordând o altă tactică pentru slăbirea justiției“, precizează acesta.
 
„Au afirmat atunci că societatea civilă a fost nemulțumită în special pentru lipsa unei dezbateri publice. În realitate, fondul acelor reglementări (neutralizarea abuzului în serviciu, dezincriminarea neglijenței în serviciu, modificarea conflictului de interese, modificarea instituției denunțului, care s-a dovedit eficientă în ultimii ani) fusese problema principală și abia după aceea modalitatea de adoptare a lor («noaptea, ca hoții»). Acum, «odioasa coaliție» a revenit în forță cu laitmotivul care o preocupă în mod obsedant: anihilarea abuzului în serviciu. Au reușit deja să elimine conflictul de interese, dar, pentru a-și desăvârși opera, au creat în cadrul Parlamentului o comisie specială intitulată pompos Comisia specială comună a Camerei Deputaților pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
 
Pretextul înființării acestei comisii este sugerat de însăși denumirea sa. Motivul real este însă inserarea, printre multe modificări necesare, a celor care îi interesează cel mai mult și pentru care sunt dispuși să arunce în haos o țară întreagă: neutralizarea abuzului în serviciu, «rezolvarea» problemei confiscării extinse și, mult mai grav, promovarea unei legislații care să subjuge întreaga justiție. Dovada că PSD-ul nu dorește o dezbatere publică reală este aceea că ne-a respins solicitarea USR de efectuare a unei astfel de dezbateri în cadrul comisiei, cu participarea inclusiv a reprezentanților societății civile.
 
A nu se înțelege greșit: la ședințe sunt prezenți și câțiva reprezentanți ai unor asociații profesionale care activează în domeniul justiției și care au puncte de vedere pertinente, dar nu este de ajuns. În atare situație, USR-ul a organizat o dezbatere publică pe tema modificării abuzului în serviciu, însă cred că ar fi de bun augur ca membrii acestei comisii să afle nemijlocit care este părerea oamenilor despre subiectele discutate“, apreciază deputatul USR de Constanța.
 
Stelian Ion mai afirmă că într-o ședință anterioară s-a refuzat și solicitarea pe care a făcut-o ca Parlamentul să trimită Comisiei de la Veneția un set de întrebări referitoare la legătura dintre Raportul din 2013 invocat ca argument de CCR pentru impunerea unui prag valoric și reglementarea abuzului în serviciu. Solicitarea a fost respinsă pe motivul exprimat de Florin Iordache, potrivit căruia Ministerul Justiției a făcut deja o astfel de solicitare. „L-am întrebat direct pe ministrul Justiției dacă a făcut o asemenea solicitare și a infirmat. Cum se numește asta? Nu pot scrie aici, nu se cade...“, menționează deputatul.
 
Revenind, pentru a facilita dialogul, dezbaterea, exprimarea punctelor de vedere venite din partea cetățenilor, ONG-urilor, mediului academic, persoanelor care activează în sistemul judiciar etc., constănțenii interesați de subiect au la dispoziție adresa de email a acestei comisii, unde pot trimite opiniile personale referitoare la aceste propuneri: comisie.coduri@cdep.ro.

Care sunt modificările propuse pentru amendarea Codului Penal 

Potrivit deputatului Stelian Ion, modificarea Codului Penal vizează:
- Art. 5 Cod Penal - Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei (decizia CCR 265/2014)
- Art. 35 Cod Penal - Unitatea infracțiunii continuate și a celei complexe (decizia CCR 368/2017)
- Art. 1121 Cod Penal - Confiscarea extinsă (decizia CCR 11/2015, Directiva Europeană 2014/42/UE)
- Art. 159 Cod Penal - Împăcarea (decizia CCR 508/2014)
- Art. 297 Cod Penal - Abuzul în serviciu (decizia CCR 405/2016, 392/2017)
- Art. 298 Cod Penal - Neglijența în serviciu (decizia CCR 518/2017)
- Art. 335 Cod Penal - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (decizia CCR 224/2017)
- Art. 336 Cod Penal - Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (decizia CCR 732/2014)
- Art. 36 Cod Penal - Pedeapsa pentru infracțiunea continuată 
- Art. 39 Cod Penal - pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni
- Art. 173 Cod Penal - legea penală
- Art. 231 - Plângerea prealabilă și împăcarea
- Art. 334 - Punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.
 
Referitor la abuzul în serviciu, întrebările care se pun sunt următoarele: să fie impus sau nu un prag valoric peste care fapta să fie considerată infracțiune? Care ar putea fi acest prag? Sunt preferabile, evident, opiniile argumentate.

Până acum au fost formulate următoarele propuneri:

- Asociația Procurorilor din România - înaintea oricărei astfel de modificări, este necesară efectuarea unui studiu al cazuisticii interne și a unui studiu de drept comparat având ca obiect legislația altor state UE.
- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a propus introducerea unui prag valoric.
- Prof. univ. dr. Ilie Pascu critică intenția de introducere a unui prag, subliniază că dispozitivul celor două decizii CCR nu impune soluția introducerii unui prag și că trebuie să se țină seama de partea din considerente care explică și sprijină dispozitivul, critică intenția de reducere substanțială a limitelor de pedeapsă și mai ales eliminarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. De asemenea, remarcă împrejurarea că Raportul Comisiei de la Veneția din 2013 se referă a răspunderea politică și penală a miniștrilor, nicidecum la cea a tuturor funcționarilor publici.
- Prof. univ. dr. Ion Ristea nu susține introducerea unui prag valoric.
- Prof . univ. dr. Constantin Sima (secretar de stat în Ministerul Justiției, condus de dl Florin Iordache) a rămas consecvent ideilor sale care s-au regăsit în OUG 13/2017, propunând un prag valoric de 200.000 de lei, micșorarea drastică a pedepselor și eliminarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică (!)
- Uniunea Națională a Judecătorilor din România propune introducerea unui prag valoric echivalent cu zece salarii minime pe economie (aprox. 14.500 de lei), iar vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice să aibă sau să poată avea consecințe de natură nepatrimonială grave sau deosebit de grave.
- Uniunea Națională a Barourilor din România a susținut prin reprezentantul său în ședința din data de 18.10.2017 că „este exclus orice prag pentru că în felul acesta se încalcă articolul 1 din Protocolul nr. 12 la CEDO...“. Ulterior, UNBR a depus în scris și a susținut prin același distins reprezentant introducerea unui prag valoric de 100.000 de lei (!) O ciudată schimbare de optică la 180 de grade, formulată mai mult din perspectiva avocatului acuzatului, nu a părții vătămate.
- UDMR a propus o variantă apropiată de cea din OUG 13, cu mențiunea că pragul este „coborât“ la 100.000 de lei, dar cu scăderea pedepselor și eliminarea interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
- PMP nu a propus un prag valoric, ci modificarea normei incriminatoare prin separarea în două alineate distincte, unul care ave în vedere cauzarea unei vătămări efective a drepturilor fundamentale sau a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice și altul vizând cauzarea unei pagube însemnate și efective care să pună în pericol grav desfășurarea activității unei autorități publice, instituții publice ori a unei regii autonome, societăți comerciale ori altei persoane juridice sau fizice. 
- USR a propus în principal să nu fie introdus niciun prag valoric, față de contradicția dintre dispozitivul deciziei CCR 392/2017 și considerente și față de alte argumente juridice; în cazul în care se va forța introducerea unui prag valoric, am propus ca acesta să fie echivalent cu un salariu lunar minim net pe economie, respectiv suma de 1.000 de lei (rotunjit). Norma trebuie să ocrotească nu doar entitățile juridice (spre ex., interesele UE referitoare la cheltuirea fondurilor europene sunt protejate prin stabilirea unui prag de 10.000 de euro, potrivit Directivei UE nr. 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului UE privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal), ci și persoanele fizice, iar în România foarte mulți oameni trăiesc cu un venit minim (3,13 milioane din totalul de 5,2 milioane de asigurați cu contract de muncă cu normă întreagă, parțială sau fără contract de muncă primeau la sfârșitul anului trecut au salariu net egal sau mai mic de 1.450 de lei).

Iată şi modelul adresei pe care o puteți depune la Comisia Juridică! 

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor care doresc să trimită opinia lor membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul Stelian Ion, de profesie jurist, a întocmit şi un model de sesizare pe care îl puteți utiliza.
 
„Către PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției
În atenția tuturor membrilor acestei comisii
DOAMNELOR ȘI DOMNILOR PARLAMENTARI,
 
Subsemnata/ul _____, identificat/ă prin actul de identitate C.I. seria ___ nr. ______ domiciliat/ă în România, județul ______, în calitate de cetățean român, vă rog să nu introduceți în legislație un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Nu susțin introducerea unui prag pentru această infracțiune deoarece magistratul este cel care trebuie să determine, de la caz la caz, dacă fapta este suficient de gravă pentru a constitui infracțiune și a fi pedepsită penal. De asemenea, în cele mai multe state europene, printre care Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria nu există în legislație un prag pentru abuzul în serviciu sau pentru infracțiunile similare, iar România ar trebui să continue să urmeze acest model.

Dacă totuși veți decide introducerea unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, susțin ca acesta să fie echivalent cu un salariu lunar minim net pe economie, respectiv suma de 1.000 de lei. Legea trebuie să protejeze toți cetățenii români, inclusiv pe cei cu venituri modeste, de aceea consider că reglementarea trebuie să fie raportată la venitul minim din România.
 
Vă mulțumesc! Cu stimă, nume și prenume“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe, precizări referitoare la relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

20 Apr 2018 195

Avarie RAJA în Constanţa. Ce abonaţi sunt afectaţi de lipsa apei potabile

20 Apr 2018 236

Deputatul Stelian Ion, despre modificările codurilor „CCR primeşte o putere extraordinară, efectele unor decizii deja pronunţate se vor răsfrânge şi cu privire la condamnările anterioare!“

20 Apr 2018 511

Doliu în lumea artistică! Un celebru dirijor s-a stins din viață

19 Apr 2018 495

SSC Farul Constanţa l-a transferat pe atacantul Momodou Lamin Jallow

19 Apr 2018 1258

Avarie RAJA în municipiul Constanța. Locuitorii din mai multe zone au rămas fără apă la robinete

19 Apr 2018 475

Ambasadorul României în Costa Rica, demis din funcție. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis. Ce a condus la această decizie

18 Apr 2018 537

PUZ-ul iniţiat de Five-Holding SA, din nou pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei tehnice de urbanism (galerie foto+document)

18 Apr 2018 479

Deputatul Stelian Ion a propus încetarea de mandat pe conflict de interese Aleşii locali, sancţionaţi cu diminuarea indemnizaţiei pe maximum şase luni (galerie foto)

18 Apr 2018 806

Dosarul Revoluției. Doi ofițeri militari în rezervă și fostul președinte Ion Iliescu urmăriți penal. Ce acuzații li se aduc

17 Apr 2018 373

Fostul președinte Ion Iliescu citat la Parchetul General în dosarul Revoluției

17 Apr 2018 322

Un garaj de pe strada Cuza Vodă va fi transformat în cabinet medical

17 Apr 2018 807

Proiecte ambiţioase Iluminat public stradal modernizat în Saligny şi alimentare extinsă cu apă în Făclia

17 Apr 2018 642

Taxa de pod plătită prin SMS, păcăleală Deputatul USR Stelian Ion, la judecată cu CNAIR!

17 Apr 2018 2125

Alertă la pompieri. Un incendiu a izbucnit în localitatea Ciobanu, județul Constanța

16 Apr 2018 814

Actrița Carmen Stănescu a fost înmormântată. Ce mari artiști au condus-o pe ultimul drum

14 Apr 2018 1188

Reacţia lui Ion Iliescu după ce Klaus Iohannis a semnat avizul pentru urmărirea penală – ”Stau cu capul sus la judecata istoriei”

13 Apr 2018 396

Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi urmăriți penal în dosarul Mineriada. Ce a decis președintele Klaus Iohannis

13 Apr 2018 488

Accident rutier pe DN3 între Băneasa și Ion Corvin, județul Constanța. Două persoane au fost rănite (galerie foto)

11 Apr 2018 4557

Petiţie online împotriva intervenţiei fără autorizaţie asupra monumentelor istorice!

11 Apr 2018 446

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!

07 Apr 2018 1312

Mai multe puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Aqualand SA, firma care deţine parcul de distracţii Aqua Magic

06 Apr 2018 416

Incendiu violent la Istanbul. Un spital public a fost cuprins de flăcări. Toți pacienții au fost evacuați

05 Apr 2018 410

Ion Vărgău, fost prefect al judeţului Tulcea, revocat din funcţia de secretar general al Senatului

05 Apr 2018 652

Guvernul a decis. Bugetul MAI a fost suplimentat pentru achiziția de autovehicule pentru Poliția Română și Poliția de Frontieră

04 Apr 2018 304

Ofițer din Armata Română anchetat pentru evaziune fiscală. Militarul și-a recunoscut fapta. Ce pedeapsă a primit

04 Apr 2018 543

Atenţie constănţeni! Sirenele de alarmare vor suna astăzi. Semnificaţia semnalelor acustice (video)

04 Apr 2018 1069

PUZ-ul iniţiat de Five-Holding SA, la mâna Comisiei tehnice de urbanism Cartier rezidenţial în zona magazinului Brick, cu blocuri de 11 etaje (document)

04 Apr 2018 1741

Alertă la Constanța. Un bărbat de 76 de ani a dispărut de câteva zile de acasă. Rudele au cerut ajutorul polițiștilor

03 Apr 2018 789

Cererea procurorului general Augustin Lazăr de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Revoluţiei a ajuns la Administrația Prezidențială

02 Apr 2018 272

Dosarul Revoluţiei. Procurorul general cere aviz preşedintelui pentru urmărirea penală faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu

02 Apr 2018 484

Bastimente turcești în Portul Constanța. Participă la exerciții comune în Marea Neagră. Astăzi pot fi vizitate de curioși

31 Mar 2018 1770

Fără penali în funcţii publice USR strânge semnături privind proiectul iniţiat de deputatul USR Stelian Ion

31 Mar 2018 954

UPDATE. USR Constanţa strânge semnături pentru modificarea Constituției României (galerie foto)

30 Mar 2018 389

Două nave de luptă ale Forţelor Navale ale Turciei vor acosta în Portul Constanţa. Militarii vor participa la un exerciţiu militar

30 Mar 2018 353

Suspecți de trafic de droguri de risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce acuzații li se aduc și cum acționau suspecții

29 Mar 2018 473

Zeci de șoferi sancționați la Constanța de polițiștii locali. Ce regulă de circulație au încălcat conducătorii auto

29 Mar 2018 508

Primăria Constanţa cumpără foişoare pentru serviciul de salvamar. Prin achiziţie directă (document)

29 Mar 2018 413

Comunicat de presă Proiectul „Ascultă, educă-te, acţionează şi citeşte într-o reţea“, implementat de Primăria Ovidiu

29 Mar 2018 418

Trei afacerişti şi doi inspectori fiscali, trimişi în judecată de DIICOT Constanţa. Dosarul, amânat

28 Mar 2018 620

Doi primari din Constanţa, trimişi în judecată! Care sunt acuzaţiile celor de la Anticorupţie. Dosarul, la Curtea de Apel

27 Mar 2018 1417

Eveniment la MINAC. „Cu gândul și sufletul la Basarabia“, pentru că suntem datori să nu o uităm (galerie foto)

27 Mar 2018 621

Judecătorii s-au pronunţat în dosarul lui Daniel Linteş, fostul director general al companiei SOCEP

27 Mar 2018 812

„Este un abuz!“ Un specialist DNA, amendat de Poliţia Locală din Constanţa

27 Mar 2018 4203

La 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei RomâneSimpozionul „Contribuția Jandarmeriei Române la Marea Unire“, la Tulcea

26 Mar 2018 413

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. La ce metodă au apelat pentru a introduce substanțe interzise în țară

26 Mar 2018 426

Five-Holding SA, decizii importante privind societatea Mobitom SA, pe care o controlează

26 Mar 2018 953

Cine este Mirela Furtună, vicepreşedinte PSD responsabil din partea Biroului Permanent Naţional de organizaţia Constanţa? (documente)

26 Mar 2018 2075

Sute de trenuri controlate de către polițiști. Iată rezultatele

25 Mar 2018 458

25 Martie. Ziua Poliției Române. Fotografia care face cât mormane de arhive de la IPJ Constanța. Primul și actualul comandant împreună

25 Mar 2018 1504