Politic

Deputatul USR Stelian Ion consultă constănțenii cu privire la modificările Codului Penal. Vizată este neutralizarea abuzului în serviciu. Ce aveți de făcut? (document)

Săptămâna viitoare se anunță una crucială pentru modificările Codului Penal, iar vizat este abuzul în serviciu, susține deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Parlamentarul le cere constănțenilor să se implice şi să trimită opinia lor pe adresa comisie.coduri@cdep.ro, pentru a ajunge la toți membrii comisiei juridice. „În momentul abrogării OUG nr. 13/2017, am realizat că aceasta este doar o victorie «de etapă» a societății civile și că PSD-ul se va regrupa, abordând o altă tactică pentru slăbirea justiției“, precizează acesta.
 
„Au afirmat atunci că societatea civilă a fost nemulțumită în special pentru lipsa unei dezbateri publice. În realitate, fondul acelor reglementări (neutralizarea abuzului în serviciu, dezincriminarea neglijenței în serviciu, modificarea conflictului de interese, modificarea instituției denunțului, care s-a dovedit eficientă în ultimii ani) fusese problema principală și abia după aceea modalitatea de adoptare a lor («noaptea, ca hoții»). Acum, «odioasa coaliție» a revenit în forță cu laitmotivul care o preocupă în mod obsedant: anihilarea abuzului în serviciu. Au reușit deja să elimine conflictul de interese, dar, pentru a-și desăvârși opera, au creat în cadrul Parlamentului o comisie specială intitulată pompos Comisia specială comună a Camerei Deputaților pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
 
Pretextul înființării acestei comisii este sugerat de însăși denumirea sa. Motivul real este însă inserarea, printre multe modificări necesare, a celor care îi interesează cel mai mult și pentru care sunt dispuși să arunce în haos o țară întreagă: neutralizarea abuzului în serviciu, «rezolvarea» problemei confiscării extinse și, mult mai grav, promovarea unei legislații care să subjuge întreaga justiție. Dovada că PSD-ul nu dorește o dezbatere publică reală este aceea că ne-a respins solicitarea USR de efectuare a unei astfel de dezbateri în cadrul comisiei, cu participarea inclusiv a reprezentanților societății civile.
 
A nu se înțelege greșit: la ședințe sunt prezenți și câțiva reprezentanți ai unor asociații profesionale care activează în domeniul justiției și care au puncte de vedere pertinente, dar nu este de ajuns. În atare situație, USR-ul a organizat o dezbatere publică pe tema modificării abuzului în serviciu, însă cred că ar fi de bun augur ca membrii acestei comisii să afle nemijlocit care este părerea oamenilor despre subiectele discutate“, apreciază deputatul USR de Constanța.
 
Stelian Ion mai afirmă că într-o ședință anterioară s-a refuzat și solicitarea pe care a făcut-o ca Parlamentul să trimită Comisiei de la Veneția un set de întrebări referitoare la legătura dintre Raportul din 2013 invocat ca argument de CCR pentru impunerea unui prag valoric și reglementarea abuzului în serviciu. Solicitarea a fost respinsă pe motivul exprimat de Florin Iordache, potrivit căruia Ministerul Justiției a făcut deja o astfel de solicitare. „L-am întrebat direct pe ministrul Justiției dacă a făcut o asemenea solicitare și a infirmat. Cum se numește asta? Nu pot scrie aici, nu se cade...“, menționează deputatul.
 
Revenind, pentru a facilita dialogul, dezbaterea, exprimarea punctelor de vedere venite din partea cetățenilor, ONG-urilor, mediului academic, persoanelor care activează în sistemul judiciar etc., constănțenii interesați de subiect au la dispoziție adresa de email a acestei comisii, unde pot trimite opiniile personale referitoare la aceste propuneri: comisie.coduri@cdep.ro.

Care sunt modificările propuse pentru amendarea Codului Penal 

Potrivit deputatului Stelian Ion, modificarea Codului Penal vizează:
- Art. 5 Cod Penal - Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei (decizia CCR 265/2014)
- Art. 35 Cod Penal - Unitatea infracțiunii continuate și a celei complexe (decizia CCR 368/2017)
- Art. 1121 Cod Penal - Confiscarea extinsă (decizia CCR 11/2015, Directiva Europeană 2014/42/UE)
- Art. 159 Cod Penal - Împăcarea (decizia CCR 508/2014)
- Art. 297 Cod Penal - Abuzul în serviciu (decizia CCR 405/2016, 392/2017)
- Art. 298 Cod Penal - Neglijența în serviciu (decizia CCR 518/2017)
- Art. 335 Cod Penal - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (decizia CCR 224/2017)
- Art. 336 Cod Penal - Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (decizia CCR 732/2014)
- Art. 36 Cod Penal - Pedeapsa pentru infracțiunea continuată 
- Art. 39 Cod Penal - pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni
- Art. 173 Cod Penal - legea penală
- Art. 231 - Plângerea prealabilă și împăcarea
- Art. 334 - Punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.
 
Referitor la abuzul în serviciu, întrebările care se pun sunt următoarele: să fie impus sau nu un prag valoric peste care fapta să fie considerată infracțiune? Care ar putea fi acest prag? Sunt preferabile, evident, opiniile argumentate.

Până acum au fost formulate următoarele propuneri:

- Asociația Procurorilor din România - înaintea oricărei astfel de modificări, este necesară efectuarea unui studiu al cazuisticii interne și a unui studiu de drept comparat având ca obiect legislația altor state UE.
- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a propus introducerea unui prag valoric.
- Prof. univ. dr. Ilie Pascu critică intenția de introducere a unui prag, subliniază că dispozitivul celor două decizii CCR nu impune soluția introducerii unui prag și că trebuie să se țină seama de partea din considerente care explică și sprijină dispozitivul, critică intenția de reducere substanțială a limitelor de pedeapsă și mai ales eliminarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. De asemenea, remarcă împrejurarea că Raportul Comisiei de la Veneția din 2013 se referă a răspunderea politică și penală a miniștrilor, nicidecum la cea a tuturor funcționarilor publici.
- Prof. univ. dr. Ion Ristea nu susține introducerea unui prag valoric.
- Prof . univ. dr. Constantin Sima (secretar de stat în Ministerul Justiției, condus de dl Florin Iordache) a rămas consecvent ideilor sale care s-au regăsit în OUG 13/2017, propunând un prag valoric de 200.000 de lei, micșorarea drastică a pedepselor și eliminarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică (!)
- Uniunea Națională a Judecătorilor din România propune introducerea unui prag valoric echivalent cu zece salarii minime pe economie (aprox. 14.500 de lei), iar vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice să aibă sau să poată avea consecințe de natură nepatrimonială grave sau deosebit de grave.
- Uniunea Națională a Barourilor din România a susținut prin reprezentantul său în ședința din data de 18.10.2017 că „este exclus orice prag pentru că în felul acesta se încalcă articolul 1 din Protocolul nr. 12 la CEDO...“. Ulterior, UNBR a depus în scris și a susținut prin același distins reprezentant introducerea unui prag valoric de 100.000 de lei (!) O ciudată schimbare de optică la 180 de grade, formulată mai mult din perspectiva avocatului acuzatului, nu a părții vătămate.
- UDMR a propus o variantă apropiată de cea din OUG 13, cu mențiunea că pragul este „coborât“ la 100.000 de lei, dar cu scăderea pedepselor și eliminarea interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
- PMP nu a propus un prag valoric, ci modificarea normei incriminatoare prin separarea în două alineate distincte, unul care ave în vedere cauzarea unei vătămări efective a drepturilor fundamentale sau a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice și altul vizând cauzarea unei pagube însemnate și efective care să pună în pericol grav desfășurarea activității unei autorități publice, instituții publice ori a unei regii autonome, societăți comerciale ori altei persoane juridice sau fizice. 
- USR a propus în principal să nu fie introdus niciun prag valoric, față de contradicția dintre dispozitivul deciziei CCR 392/2017 și considerente și față de alte argumente juridice; în cazul în care se va forța introducerea unui prag valoric, am propus ca acesta să fie echivalent cu un salariu lunar minim net pe economie, respectiv suma de 1.000 de lei (rotunjit). Norma trebuie să ocrotească nu doar entitățile juridice (spre ex., interesele UE referitoare la cheltuirea fondurilor europene sunt protejate prin stabilirea unui prag de 10.000 de euro, potrivit Directivei UE nr. 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului UE privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal), ci și persoanele fizice, iar în România foarte mulți oameni trăiesc cu un venit minim (3,13 milioane din totalul de 5,2 milioane de asigurați cu contract de muncă cu normă întreagă, parțială sau fără contract de muncă primeau la sfârșitul anului trecut au salariu net egal sau mai mic de 1.450 de lei).

Iată şi modelul adresei pe care o puteți depune la Comisia Juridică! 

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor care doresc să trimită opinia lor membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul Stelian Ion, de profesie jurist, a întocmit şi un model de sesizare pe care îl puteți utiliza.
 
„Către PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției
În atenția tuturor membrilor acestei comisii
DOAMNELOR ȘI DOMNILOR PARLAMENTARI,
 
Subsemnata/ul _____, identificat/ă prin actul de identitate C.I. seria ___ nr. ______ domiciliat/ă în România, județul ______, în calitate de cetățean român, vă rog să nu introduceți în legislație un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Nu susțin introducerea unui prag pentru această infracțiune deoarece magistratul este cel care trebuie să determine, de la caz la caz, dacă fapta este suficient de gravă pentru a constitui infracțiune și a fi pedepsită penal. De asemenea, în cele mai multe state europene, printre care Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria nu există în legislație un prag pentru abuzul în serviciu sau pentru infracțiunile similare, iar România ar trebui să continue să urmeze acest model.

Dacă totuși veți decide introducerea unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, susțin ca acesta să fie echivalent cu un salariu lunar minim net pe economie, respectiv suma de 1.000 de lei. Legea trebuie să protejeze toți cetățenii români, inclusiv pe cei cu venituri modeste, de aceea consider că reglementarea trebuie să fie raportată la venitul minim din România.
 
Vă mulțumesc! Cu stimă, nume și prenume“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Două meciuri în aceeași etapă, la Liga a 5-a, încheiate cu scorul de 5-4. Într-unul s-au impus gazdele, în celălalt oaspeții

25 Sep 2018 268

Cât va plăti Nuclearelectrica pentru întreținerea echipamentelor de înaltă tensiune de la CNE Cernavodă (document)

25 Sep 2018 151

Eşec usturător la Târgovişte SSC Farul Constanţa e din nou pe loc de retrogradare

24 Sep 2018 1182

Post vacant la Școala Gimnazială "Mircea Dragomirescu", Medgidia, județul Constanța. Când este programat concursul

23 Sep 2018 1392

Chindia Târgovişte a învins SSC Farul Constanţa cu 5-1 în Liga a 2-a. În opt meciuri, „marinarii“ au primit 22 de goluri!

23 Sep 2018 1367

Un nou început Petre Grigoraș și Marian Dinu debutează la SSC Farul în Liga a 2-a. Meci contra Chindiei Târgoviște

22 Sep 2018 1761

Judeţul Constanţa Peste 60 kilograme de peşte fără documente, depistate într-un autoturism

21 Sep 2018 239

În meciul Speranţa Castelu II - Unirea Topraisar s-au marcat 14 goluri

21 Sep 2018 467

ALDE va merge pe negociere politică pentru păstrarea funcţiei de vicepreşedinte al CJC

21 Sep 2018 444

Mai multe străzi din localitatea Făclia, comuna Saligny, asfaltate. Ce spune primarul Ion Beiu

21 Sep 2018 359

UPDATE. PSD Constanța merge pe mâna lui Liviu Dragnea la CEx-ul de mâine (galerie foto+video)

20 Sep 2018 1510

Ciprian Marica, prezent astăzi la SSC Farul Constanța. Petre Grigoraș şi Marian Dinu, noii antrenori (galerie foto)

20 Sep 2018 8227

Prioritățile ALDE în actuala sesiune parlamentară

20 Sep 2018 261

Constanţa Autovehicul căutat în Belgia, depistat de poliţiştii de frontieră

19 Sep 2018 236

Evoluţia pestei porcine. Care este zona cu cele mai multe focare

19 Sep 2018 555

Decese Constanţa 19 septembrie 2018

19 Sep 2018 537

Ion Stelian (USR) - „Dacă OUG 6/2016 e respinsă, va exista posibilitatea ca toate probele din dosare să fie revizuite“

19 Sep 2018 286

Ion Iliescu a ajuns de urgență la spital, din cauza unor probleme de sănătate. În ce stare este fostul președinte al României

18 Sep 2018 707

Cine sunt noii campioni naționali ai disciplinei Triatlon Sprint, desemnați în cadrul TriChallenge Mamaia

18 Sep 2018 377

Ce antrenor va fi înscăunat la SSC Farul Constanţa?

18 Sep 2018 2338

Ce decizii au fost luate în cadrul Adunării Generale a Acționarilor societății CI-CO. Cine au fost aleși ca membri în CA

18 Sep 2018 228

Constanţa Autovehicul căutat în Marea Britanie, depistat de poliţiştii de frontieră (galerie foto)

18 Sep 2018 449

Cine a condus antrenamentul de astăzi al SSC Farul, în absența lui Ion Barbu (galerie foto)

17 Sep 2018 2148

Tecuci Șoferi sub influența alcoolului depistați în trafic de polițiști. Au fost întocmite dosare penale

17 Sep 2018 249

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la înfiinţarea Cenaclului Flacăra

17 Sep 2018 427

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 septembrie 2018

17 Sep 2018 334

Stelian Ion (USR) - „Procurorul-şef al DIICOT laudă mizeria de modificare a legislaţiei penale concepute de infractori, pentru infractori!“

17 Sep 2018 538

SSC Farul, a cincea înfrângere. Ion Barbu renunţă! „Faţă de unii, care se dau farişti, dar nu-i interesează, eu chiar sufăr”

17 Sep 2018 2633

Ion Barbu şi-a anunţat decizia de renunţare la funcţia de antrenor al SSC Farul Constanţa

16 Sep 2018 2402

Au trecut 9 ani de la moartea marelui actor, Nicu Constantin (video)

15 Sep 2018 478

Turistă de 28 de ani, găsită moartă în masivul Piatra Craiului

15 Sep 2018 748

Delegaţia Comisiei de la Veneţia vs membrii Comisiei Iordache. Deputatul Stelian Ion a atras atenţia experţilor asupra încălcărilor Constituţiei

15 Sep 2018 518

CCINA Dezvoltarea relaţiilor economice dintre firme din judeţul Constanţa şi Belarus. Ce temă s-a discutat

13 Sep 2018 432

Decizie importantă în cazul tablourilor de la Topalu Judecătorii vor documentele care au permis scoaterea şi circulaţia unor lucrări din Colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“

13 Sep 2018 1005

Sute de șoferi sancționați de polițiștii locali din Constanța pentru oprire și staționare în loc nepermis (galerie foto-video)

12 Sep 2018 402

Decese Constanţa 12 septembrie 2018

12 Sep 2018 552

Patru partide şi 26 de organizaţii civice au lansat strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească de reformă electorală

12 Sep 2018 675

Doi primari din judeţul Constanţa, trimiși în judecată de DNA. Azi, un nou termen

10 Sep 2018 2493

Doliu în Poliţia Constanţa. Un CV impresionant. Cel plecat dintre noi a lucrat la Crimă Organizată şi la Serviciul Investigaţii

10 Sep 2018 10987

Cisternă încărcată cu diluant, răsturnată. Circulaţia este oprită

09 Sep 2018 272

UPDATE. Județul Constanța. Accident rutier grav între localitățile Ion Corvin și Negureni. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto)

08 Sep 2018 4224

Se împlinesc 14 ani de la dispariția unui cunoscut cântăreț de muzică ușoară. A locuit la Medgidia

08 Sep 2018 427

Legea offshore şi legea lobby-ului în România, priorităţile ALDE în actuala sesiune parlamentară

08 Sep 2018 493

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

08 Sep 2018 1142

Orient Cargo Control SRL, controlată de patru constănţeni, şi-a schimbat sediul social

07 Sep 2018 560

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 998

Oenologul dr. Ion Pușcă s-a stins din viaţă!

06 Sep 2018 759

Cumpăna. Omul Centenar Veteran din cel de-al Doilea Război Mondial, Ion Ceapă, decorat cu Medalia „Serviciul Credincios“ cu spade, clasa I

06 Sep 2018 1022

Sancţiune pentru deputaţii indisciplinaţi. USR atacă regulamentul la Curtea Constituţională!

06 Sep 2018 599

UPDATE. Atenționări cod portocaliu și galben de ploi în judeţele Tulcea și Constanța. Când expiră atenționările meteo

05 Sep 2018 817