Despre „dragoste“ şi alţi demoni Ce politicieni din Constanţa au cultivat relaţii cu Elena Udrea

Elena Udrea este, poate, unul dintre cei mai controversaţi politicieni de după 1989. Fost consilier de stat al Cancelariei prezidenţiale, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea a fost considerată cel mai apropiat om al fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi unul dintre contestatarii lui Vasile Blaga, cu acesta din urmă disputându-şi la un moment dat conducerea centrală a PDL.

Numele Elenei Udrea a fost strâns legat, în ultimii ani, de Constanţa. Mai exact, de politicienii din Constanţa, care au numit-o, în funcţie de interese, de relaţiile pe care le-au cultivat, fie „tanti Nuţi“, fie „Elena“, fie, simplu, doar „doamna“.

Unul dintre politicienii constănţeni care au întreţinut o relaţie profesională apropiată cu Elena Udrea este fostul deputat PDL Zanfir Iorguş. Pe timpul mandatului său de parlamentar, Iorguş analiza cu Elena Udrea, la vremea aceea ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, planul de investiţii al MDRT în ceea ce priveşte infrastructura staţiunilor din sudul litoralului. Desigur, Iorguş avea un interes direct în această problemă: era fost primar al municipiului Mangalia, sub „umbrela“ căruia intră localităţile din sudul litoralului şi spera, la acel moment, să recâştige Primăria Mangalia în contextul alegerilor locale din 2012; el speră şi acum să se întoarcă la conducerea administraţiei locale din Mangalia, de data aceasta însă din partea PSD, căci a trădat fără ezitare PDL-ul, revenind în rândul social-democraţilor, unde, de altfel, mai activase; de asemenea, Zanfir Iorguş era, atunci, deputat al Colegiului 5, care include şi municipiul Mangalia, iar un Master Plan pentru turismul românesc care să nu uite de sudul litoralului românesc nu putea fi decât şi în interesul său.

„O s-o pârăsc pe tanti Nuţi Comisiei Europene“

Cât timp a fost ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a avut numeroase divergenţe de opinie cu Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa. Deşi au fost situaţii când, principial, dădeau impresia că sunt de acord pe o temă sau alta, în cele din urmă, lucrurile se terminau cu edilul-şef luând-o peste picior pe fosta democrat-liberală, pe care o „alinta“ „tanti Nuţi“. Udrea nu rămânea însă datoare, răspunzând aproape de fiecare dată criticilor lui Mazăre fie în presă, fie direct pe blogul său.

În septembrie 2011, cu ocazia inaugurării lucrărilor la parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mazăre declara: „Singurul lucru care nu-mi place la acest proiect este faptul că a trebuit să aşteptăm cu el şase luni la Ministerul Dezvoltării, până când a fost aprobat. Am semnat finanţarea cu tanti Nuţi şi cu Boc acum patru luni de zile, iar proiectul a fost depus la minister cu şase luni înainte“. Liderul PSD Constanţa susţinea că municipalitatea ar fi depus mai multe proiecte care „zac la minister“. „O s-o pârăsc pe tanti Nuţi atât prim-ministrului, cât şi Comisiei Europene, pentru că mai avem proiecte care sunt depuse, asemenea celui cu parcarea, toate gata... avize... licitaţii, tot ce trebuie, până la autorizaţie de construcţie, dar care zac la minister“, critica primarul.

Tensiuni între Udrea şi Mazăre au existat şi pe subiectul pasarelei din staţiunea Mamaia, obiectiv finanţat cu bani de la MDRT (80%) şi din bugetul municipiului Constanţa (20%). La scurt timp după inaugurarea pasarelei situate între hotelurile Flora şi Victoria, Elena Udrea comenta pe blogul personal: „Astăzi a avut loc inaugurarea uneia dintre numeroasele investiţii în infrastructura turistică pe care le-am iniţiat în timpul mandatului meu de ministru. De această dată este vorba despre pasarela din staţiunea Mamaia, din faţa Hotelului Victoria, care permite accesul turiştilor la un debarcader pentru ambarcaţiuni de agrement. Este o investiţie cu atât mai importantă pentru mine cu cât banii, 4 milioane de lei, i-am dat lui Mazăre, care ţipă permanent împotriva mea.“ Replica primarului Constanţei nu a întârziat: „Eu ieri am spus că am făcut pasarela cu 80% bani de la minister, pe vremea când mă înţelegeam cu madam Udrea. Acum asta e culmea: vine tanti Nuţi să mă înveţe pe mine cum să fac turism şi ce trebuie făcut pentru ambarcaţiuni“, declara Radu Mazăre.

Alte divergenţe de opinie între cei doi au existat pe tema Cazinoului din Constanţa şi a Planului de Urbanism Zonal al staţiunii Mamaia.

Ridica lampioane cu... Elena

Un alt politician constănţean care a cultivat relaţii cu Elena Udrea este deputatul Florin Gheorghe. Fost consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Florin Gheorghe a fost unul dintre cei care au susţinut-o pe Udrea atunci când aceasta a candidat împotriva lui Vasile Blaga pentru funcţia de preşedinte al PDL. E drept, la acea vreme, Florin Gheorghe era deja deputat PDL.

Aşa-numita loialitate a lui Gheorghe pentru Udrea era de notorietate. Cei doi politicieni se înţelegeau bine şi în afara partidului, astfel că, într-una dintre „escapadele“ sale pe litoral, Udrea a fost ajutată să lanseze lampioane de colegul său de partid, Florin Gheorghe.

Acesta din urmă a crezut atât de mult în Udrea încât, atunci când aceasta a părăsit PDL-ul, a urmat-o, devenind şi el membru al PMP. Gheorghe a făcut campanie intensă la alegerile europarlamentare din 2014 pentru partidul condus atunci de cea căreia îi spunea, simplu, Elena.
Cu toate acestea, loialitatea pentru Elena Udrea n-a mai durat foarte mult, astfel că, în acelaşi an în care a devenit membru PMP, Florin Gheorghe a devenit şi membru UNPR, doar că a făcut-o câteva luni mai târziu. În septembrie 2014, deputatul s-a înscris în UNPR.

L-a învestit în funcţia de prefect

Claudiu Palaz, preşedintele PMP Constanţa, este, poate, cel mai apropiat politician constănţean al Elenei Udrea. Palaz a fost învestit în funcţia de prefect chiar de către Elena Udrea, pe data de 2 octombrie 2009, atunci când aceasta era în plin avânt al mandatului de ministru al Turismului. Încă de la învestire, cei doi au început să dezvolte relaţii politice şi administrative apropiate.


Apropierea de Udrea l-a adus însă pe Palaz în situaţia de a nu avea, în vara lui 2012, sprijinul conducerii centrale a PDL pentru o candidatură la şefia Consiliului Judeţean Constanţa, fapt pentru care fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu s-a reorientat şi a candidat din partea UNPR la Primăria Constanţa.

Nu puţine au fost ocaziile în care vizitele în judeţul Constanţa ale Elenei Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, erau puse la punct de fostul prefect.

După eşecul suferit la alegerile locale din 2012, Palaz s-a retras, pentru doar câteva luni, din viaţa politică. S-a reactivat însă în 2013, atunci când a preluat conducerea Organizaţiei Judeţene a PMP Constanţa, funcţie în care a fost reconfirmat în vara anului trecut, în contextul unor alegeri interne la care a fost invitată, evident, Elena Udrea.

Palaz şi-a asumat colaborarea cu Udrea, nefăcând un secret din acest aspect. Privind retrospectiv însă, pare cumva că apropierea de fostul ministru i-a adus mai multe probleme, decât beneficii de imagine.

Nicuşor Constantinescu, în apărarea Elenei Udrea

În mod surprinzător, în apărarea Elenei Udrea a sărit, zilele trecute, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean şi prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa. „Sunt unii care sar să o omoare, să o sugrume pe această femeie. Şi pe bună dreptate se întreabă unde sunt marii bărbaţi ai ţării care apără democraţia, care iau poziţie. Are dreptate, că nu prea sunt“, a declarat, săptămâna trecută, Nicuşor Constantinescu. Acesta înclina să creadă că Udrea va fi arestată.
Iată, aşadar, că uneori relaţiile dintre politicieni, indiferent că sunt din provincie sau de la Centru ţin de o oarecare "dragoste". Platonică, din interes sau asumată. De cele mai multe ori ţin însă de "demoni", în funcţie de context, de simpatii de conjunctură, de campanii şi momente electorale.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.