Politic

Din 21, doar şase au „stresat“ miniştrii în aprilie „Curiozităţi“ şi intervenţii ale parlamentarilor de Constanţa


 
După ce parlamentarii şi-au luat liber cu prilejul Paştelui catolic, deşi majoritatea sunt ortodocşi, acum vor avea parte de o nouă minivacanţă, prilejuită de sărbătorile pascale. Dacă la zile libere nu-i întrece nimeni, am considerat oportun să vedem şi cât efort depun în Camera Deputaţilor şi în Senat sau cât de ancoraţi sunt în realitatea circumscripţiilor în care şi-au obţinut mandatele. 
 
În diverse circumstanţe, parlamentarii au afirmat că pârghiile pe care le au la îndemână pentru a interveni în soluţionarea unor probleme sunt limitate şi adesea ineficiente. Interpelarea şi întrebarea sunt „armele“ lor şi, folosite la timp, cred că ar putea avea câtuşi de puţin efectul scontat. Chiar şi faptul că miniştrilor de resort li se aduc la cunoştinţă diverse situaţii problematice din teritoriu şi tot cred că poate fi considerat un câştig. Iată de ce am aruncat o privire pe site-ul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, pentru a vedea dacă pe parcursul acestei luni, înainte de minivacanţă, ai noştri reprezentanţi din Parlament au înaintat vreo interpelare şi care au fost temele abordate.
 
Menţionăm că unii parlamentari de Constanţa au avut, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, mai multe interpelări, în timp ce alţii nu mai „activează“ în acest domeniu de ani. De aceea, ne-am limitat la a vă prezenta doar tematicile ultimelor interpelări adresate de deputaţi sau de senatori de Constanţa.

Centru pentru imigranţi în Vama Veche?

Din cei 15 parlamentari trimişi de constănţeni în Camera Deputaţilor, doar patru au adresat întrebări unor membri ai Guvernului Cioloş pe parcursul acestei luni. 13 aprilie pare să fi fost o zi cu multă inspiraţie pentru unii deputaţi constănţeni. Spre exemplu, Cristina Ileana Dumitrache, deputat PSD al Colegiului uninominal nr. 3, a fost interesată de situaţia centrului pentru imigranţi de la Vama Veche. Parlamentarul PSD îi solicită ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, mai multe informaţii, „pentru lămurirea unor aspecte vehiculate în mass-media din ţară legate de probabila cazare a unor emigranţi sirieni, care vor pătrunde în ţară pe la graniţa de sud a României, într-o fostă unitate militară aflată la un kilometru distanţă de satul Vama Veche, staţiune de vacanţă la malul mării“.

Atent la organizarea olimpiadelor şcolare 

În aceeaşi zi cu noua sa colegă de partid, deputatul PSD Florin Gheorghe s-a adresat ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Demersul său a avut la bază semnalele primite de la părinţi potrivit cărora olimpiadele organizate la nivelul judeţului Constanţa „nu decurg întotdeauna în cele mai bune condiţii“. În acest context, deputatul Gheorghe i-a solicitat demnitarului o serie de precizări. Parlamentarul vrea să afle dacă ministrul Curaj are în vedere „o evaluare şi, eventual, o reformare a modului în care se desfăşoară olimpiadele şcolare“. Totodată, Florin Gheorghe vrea să afle dacă şeful de la Educaţie nu consideră oportun ca „dascălii care se dedică pregătirii elevilor pentru participarea la competiţii interne şi internaţionale să fie remuneraţi superior, în funcţie de performanţele elevilor lor“.                                

Proiect european, în pericol şi radioterapia, „decedată“

 Dublă curiozitate a avut deputatul Colegiului uninominal nr. 1, liberalul Mihai Tararache, pe 13 aprilie, iar miniştrii luaţi la întrebări au fost cel al Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu, şi cel al Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.
 
Prima temă abordată de deputatul PNL a vizat finalizarea proiectului „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe - Piaţa de peşte şi produse din peşte (Fish Tourism CBC)“ de la Năvodari. Tararache îi explică demnitarului faptul că Primăria Năvodari, în parteneriat cu Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka“, Bulgaria, a lansat în anul 2013 proiectul respectiv, care urma să fie realizat cu finanţare din fonduri europene. „Prin finalizarea acestui proiect, Năvodariul ar deveni un centru pescăresc veritabil şi un punct de afaceri care ar putea contribui serios la dezvoltarea accelerată a oraşului. Proiectul trebuia finalizat la sfârşitul lunii mai a anului 2015, însă autorităţile locale susţin că tocmai constructorul nu şi-a ţinut promisiunea asumată prin contract, iar consecinţele sunt dintre cele mai grave. Proiectul avea o perioadă de implementare de 15 luni, iniţial a costat 1.469.161,14 euro, iar contribuţia administraţiei Năvodari era, în cazul derulării proiectului conform graficului stabilit, de doar 2,18%“, explică deputatul Mihai Tararache.
 
În situaţia actuală, el a solicitat o informare despre situaţia actuală a proiectului menţionat, iar dacă finalizarea sa va greva bugetul local al oraşului Năvodari, ce soluţii ar avea specialiştii ministerului „pentru a preveni acest deznodământ“.
 
Cealaltă „curiozitate“ a deputatului PNL a vizat situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa, a cărei activitate a fost sistată din data de 4 aprilie a acestui an, în pofida demersurilor pe care managerul spitalului şi reprezentanţi ai CJ Constanţa susţin că le-au făcut. Neîncrezător, probabil, în vorbele acestora, deputatul Tararache a cerut ministrului Sănătăţii să pună la dispoziţia publicului corespondenţa pe ultimii doi ani purtată între conducerea SCJU Constanţa şi minister privind starea aparatului de radioterapie din spital, precum şi „o soluţie urgentă de rezolvare a situaţiei ce pune în pericol de moarte, la propriu, mii de oameni“.

Situaţia Radioterapiei constănţene, precedent ce poate fi preîntâmpinat în alte zone?!

Rămânem tot în domeniul sănătăţii, deoarece situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa nu a trecut neobservată nici de deputatul independent Remus Cernea. La 6 aprilie, ministrului Sănătăţii îi erau adresate trei întrebări punctuale: „Ce demersuri au fost întreprinse în perioada 2012-2016 de către Ministerul Sănătăţii pentru a rezolva problema semnalată de la Secţia de Radioterapie a SCJU Constanţa? Ce măsuri sunt avute în vedere pe termen scurt, mediu şi lung pentru a asigura bolnavilor de cancer din Constanţa tratamentul adecvat şi a nu-i pune în situaţia de a-l întrerupe temporar ori definitiv? În ce spitale din ţară sunt situaţii asemănătoare, în sensul că aparate necesare în tratarea cancerului urmează să fie oprite în viitorul apropiat (până la finalul anului 2018 inclusiv) şi ce măsuri şi investiţii sunt avute în vedere la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a nu se ajunge la situaţii precum cea de la Constanţa?“

Preocupat de „privatizările“ din sistemul sanitar

Din cei şase senatori pe care îi are electoratul constănţean în Parlamentul României, în această lună doar doi au formulat interpelări sau întrebări. Luna aprilie a venit cu o „păcăleală“ dură pentru bolnavii de cancer din Dobrogea, iar soluţia salvatoare avansată de managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost concesionarea Serviciului de Radioterapie din spital. Situaţia a atras atenţia senatorului UNPR Marian Vasiliev. Astfel, pe 11 aprilie a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, întrebare ce avea ca obiect „concesionarea serviciilor medicale din spitalele judeţene către firme private“. „Având în vedere situaţia dezastruoasă în care se află multe spitale judeţene din România, care este poziţia dumneavoastră faţă de practica de a delega, de către consiliile judeţene, activitatea de management spitalicesc către firmele private?“, este întrebarea adresată de senatorul Vasiliev ministrului Sănătăţii.

Interesat de soarta delfinilor 

Pe 4 aprilie, senatorul PSD Nicolae Moga a înaintat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, o interpelare în care semnalează faptul că „pierderea delfinilor din Marea Neagră reprezintă un pericol pentru ecosistem“, totul din cauza poluării şi a pescuitului iresponsabil. Acesta îi solicita ministrului Palmer să-i comunice în scris: „Care sunt elementele strategice (dacă există!) de aplicare a Convenţiei privind protecţia Mării Negre?“ şi „Cum se conturează o soluţie fundamentată ştiinţific a problemei salvării delfinilor, soluţie care să subsumeze atât eforturile instituţiilor statului, ale cercetătorilor din domeniu, cât şi pe cele ale organizaţiilor neguvernamentale?“. Senatorul Colegiului uninominal nr. 2 aşteaptă acum soluţiile pe care ministrul Mediului, Carmen Paşca Palmer, le are în vedere pentru protejarea Mării Negre şi, implicit, a ecosistemului de aici.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 322

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 1573

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1019

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 946

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2285

UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

23 Mar 2018 933

Intervenţie la premier pentru concesionarea serviciului public de distribuţia gazelor naturale la Limanu, 2 Mai şi Vama Veche (document)

22 Feb 2018 590

Zona Ion Corvin-Rasova, greu încercată de ninsoarea din această după amiază (video)

22 Feb 2018 1038

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 1931

Imagini de la eveniment Nicolae Moga, raportul de activitate pe anul 2017. Precizări importante (galerie foto)

28 Dec 2017 1236

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8890

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3882

Delegaţie chineză la Primăria Cumpăna Primarul Mariana Gâju a înmânat lui Liu Yunshan o ie românească, un ştergar şi cheia comunei (galerie foto)

17 Jul 2017 1946

Judecătorii din Constanţa şi-au motivat decizia prin care au anulat definitiv „taxa Al Capone“ 2015

21 Nov 2016 2265

Moga, raport de activitate, într-un nou volum Spitalul regional, universitatea multiculturală şi simplificarea legislaţiei, deziderate

05 Nov 2016 2071

PSD Constanţa a depus listele electorale la BEJ

26 Oct 2016 3759

UPDATE 2 Raed Arafat, prezent în Constanţa

05 Oct 2016 2676

Ce răspunsuri a primit senatorul Moga de la forurile europene Ne putem lua adio de la Spitalul Regional Constanţa!

22 Sep 2016 1870

Nicolae Moga, conferință despre Spitalul Regional la Constanța (document)

21 Sep 2016 1798

„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“ Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)

14 Sep 2016 9518

Exclusiv - UPDATE Taxa de liniște din Constanța, anulată definitiv de judecători! Ce mesaj transmite Decebal Făgădău

13 Sep 2016 17508

Firma senatorului PSD Constanţa Nicolae Moga a câştigat un contract cu ABADL (document)

06 Sep 2016 2697

UPDATE 5 Iată ce a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Pavilionul Expozițional din Constanța (galerie foto)

25 Aug 2016 2518

Parlamentarii, în vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce-i recomandă pe senatorii de Constanţa!?

19 Jul 2016 2033

Ce găseşti în declaraţiile de avere actualizate ale senatorilor de Constanţa (documente)

21 Jun 2016 3266

Senatorul Nicolae Moga nu lasă din mâini proiectul Spitalului Regional Constanţa. „În timpul sezonului estival, constănţenii, turiştii mor cu zile!“

16 Jun 2016 1823

Senatorul Moga susţine stimularea personalului universitar de cercetare

16 Jun 2016 1534

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

16 Jun 2016 1787

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1658

Credeaţi că aţi scăpat? Taxa de linişte din Constanţa se va achita în continuare. Cel puţin până în septembrie (document)

07 Jun 2016 2186

Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

20 May 2016 4720

UPDATE-Dacă până în septembrie nu se fac demersuri pentru un spital regional, pierdem fonduri europene

19 May 2016 1484

Proiect PSD cu amendamente benefice într-un an electoral Parlamentul a legalizat neplata datoriilor partidelor!?

01 Apr 2016 1912

Interesat de soarta delfinilor Senatorul Moga vrea măsuri de protecţie a Mării Negre

12 Mar 2016 2402

România îşi păstrează pavilionul maritim! Verdict final, luat de trei judecători din Constanţa

08 Mar 2016 2393

Exclusiv Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

07 Mar 2016 2807

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral

02 Mar 2016 2128

Ce soluții au găsit politicienii pentru ca datoriile partidelor să nu-i afecteze în campanie...

01 Mar 2016 905

Senatorului PSD de Constanţa Nicolae Moga- „Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor”

24 Feb 2016 1018

Proiect legislativ pentru sport în… natură protejată Senatorul Moga îmbină utilul cu plăcutul

17 Feb 2016 1697

Senatorul Moga vrea mai multe femei în administraţia publică locală

30 Jan 2016 1780

Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari Cât s-au spetit senatorii de Constanța

16 Jan 2016 1880

Din ciclul „preocupările parlamentarilor noștri“ Senatorul Moga susține Statutul personalului de la SAJ (document)

04 Jan 2016 1772

Parlamentarul constănţean „constituţional“ Senatorul Nicolae Moga, singurul care şi-a prezentat activitatea pe 2015

24 Dec 2015 2404

Nouă miliarde de euro pentru şoseaua expres Constanţa - Brăila

23 Dec 2015 1078

Camera Deputaţilor a respins definitiv iniţiativa PNL Liber la construcţia de depozite pentru deşeuri pe litoral

14 Dec 2015 3042

Să trăiţi, să înfloriţi, cadouri multe să primiţi! Constănţeni care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae

06 Dec 2015 3173

Proiect legislativ sortit eşecului?! Indiferenţa sau ranchiuna politică poate afecta turismul de pe litoral (galerie foto)

04 Dec 2015 10719

Veste proastă pentru agenţii economici din turism Traseu legislativ stagnat… momentan

23 Nov 2015 1791

O iniţiativă PNL susţinută transpartinic doar pe hârtie Absenteismul parlamentar dăunează grav proiectelor de votat

04 Nov 2015 2386