Din 21, doar şase au „stresat“ miniştrii în aprilie „Curiozităţi“ şi intervenţii ale parlamentarilor de Constanţa


 
După ce parlamentarii şi-au luat liber cu prilejul Paştelui catolic, deşi majoritatea sunt ortodocşi, acum vor avea parte de o nouă minivacanţă, prilejuită de sărbătorile pascale. Dacă la zile libere nu-i întrece nimeni, am considerat oportun să vedem şi cât efort depun în Camera Deputaţilor şi în Senat sau cât de ancoraţi sunt în realitatea circumscripţiilor în care şi-au obţinut mandatele. 
 
În diverse circumstanţe, parlamentarii au afirmat că pârghiile pe care le au la îndemână pentru a interveni în soluţionarea unor probleme sunt limitate şi adesea ineficiente. Interpelarea şi întrebarea sunt „armele“ lor şi, folosite la timp, cred că ar putea avea câtuşi de puţin efectul scontat. Chiar şi faptul că miniştrilor de resort li se aduc la cunoştinţă diverse situaţii problematice din teritoriu şi tot cred că poate fi considerat un câştig. Iată de ce am aruncat o privire pe site-ul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, pentru a vedea dacă pe parcursul acestei luni, înainte de minivacanţă, ai noştri reprezentanţi din Parlament au înaintat vreo interpelare şi care au fost temele abordate.
 
Menţionăm că unii parlamentari de Constanţa au avut, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, mai multe interpelări, în timp ce alţii nu mai „activează“ în acest domeniu de ani. De aceea, ne-am limitat la a vă prezenta doar tematicile ultimelor interpelări adresate de deputaţi sau de senatori de Constanţa.

Centru pentru imigranţi în Vama Veche?

Din cei 15 parlamentari trimişi de constănţeni în Camera Deputaţilor, doar patru au adresat întrebări unor membri ai Guvernului Cioloş pe parcursul acestei luni. 13 aprilie pare să fi fost o zi cu multă inspiraţie pentru unii deputaţi constănţeni. Spre exemplu, Cristina Ileana Dumitrache, deputat PSD al Colegiului uninominal nr. 3, a fost interesată de situaţia centrului pentru imigranţi de la Vama Veche. Parlamentarul PSD îi solicită ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, mai multe informaţii, „pentru lămurirea unor aspecte vehiculate în mass-media din ţară legate de probabila cazare a unor emigranţi sirieni, care vor pătrunde în ţară pe la graniţa de sud a României, într-o fostă unitate militară aflată la un kilometru distanţă de satul Vama Veche, staţiune de vacanţă la malul mării“.

Atent la organizarea olimpiadelor şcolare 

În aceeaşi zi cu noua sa colegă de partid, deputatul PSD Florin Gheorghe s-a adresat ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Demersul său a avut la bază semnalele primite de la părinţi potrivit cărora olimpiadele organizate la nivelul judeţului Constanţa „nu decurg întotdeauna în cele mai bune condiţii“. În acest context, deputatul Gheorghe i-a solicitat demnitarului o serie de precizări. Parlamentarul vrea să afle dacă ministrul Curaj are în vedere „o evaluare şi, eventual, o reformare a modului în care se desfăşoară olimpiadele şcolare“. Totodată, Florin Gheorghe vrea să afle dacă şeful de la Educaţie nu consideră oportun ca „dascălii care se dedică pregătirii elevilor pentru participarea la competiţii interne şi internaţionale să fie remuneraţi superior, în funcţie de performanţele elevilor lor“.                                

Proiect european, în pericol şi radioterapia, „decedată“

 Dublă curiozitate a avut deputatul Colegiului uninominal nr. 1, liberalul Mihai Tararache, pe 13 aprilie, iar miniştrii luaţi la întrebări au fost cel al Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu, şi cel al Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.
 
Prima temă abordată de deputatul PNL a vizat finalizarea proiectului „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe - Piaţa de peşte şi produse din peşte (Fish Tourism CBC)“ de la Năvodari. Tararache îi explică demnitarului faptul că Primăria Năvodari, în parteneriat cu Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka“, Bulgaria, a lansat în anul 2013 proiectul respectiv, care urma să fie realizat cu finanţare din fonduri europene. „Prin finalizarea acestui proiect, Năvodariul ar deveni un centru pescăresc veritabil şi un punct de afaceri care ar putea contribui serios la dezvoltarea accelerată a oraşului. Proiectul trebuia finalizat la sfârşitul lunii mai a anului 2015, însă autorităţile locale susţin că tocmai constructorul nu şi-a ţinut promisiunea asumată prin contract, iar consecinţele sunt dintre cele mai grave. Proiectul avea o perioadă de implementare de 15 luni, iniţial a costat 1.469.161,14 euro, iar contribuţia administraţiei Năvodari era, în cazul derulării proiectului conform graficului stabilit, de doar 2,18%“, explică deputatul Mihai Tararache.
 
În situaţia actuală, el a solicitat o informare despre situaţia actuală a proiectului menţionat, iar dacă finalizarea sa va greva bugetul local al oraşului Năvodari, ce soluţii ar avea specialiştii ministerului „pentru a preveni acest deznodământ“.
 
Cealaltă „curiozitate“ a deputatului PNL a vizat situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa, a cărei activitate a fost sistată din data de 4 aprilie a acestui an, în pofida demersurilor pe care managerul spitalului şi reprezentanţi ai CJ Constanţa susţin că le-au făcut. Neîncrezător, probabil, în vorbele acestora, deputatul Tararache a cerut ministrului Sănătăţii să pună la dispoziţia publicului corespondenţa pe ultimii doi ani purtată între conducerea SCJU Constanţa şi minister privind starea aparatului de radioterapie din spital, precum şi „o soluţie urgentă de rezolvare a situaţiei ce pune în pericol de moarte, la propriu, mii de oameni“.

Situaţia Radioterapiei constănţene, precedent ce poate fi preîntâmpinat în alte zone?!

Rămânem tot în domeniul sănătăţii, deoarece situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa nu a trecut neobservată nici de deputatul independent Remus Cernea. La 6 aprilie, ministrului Sănătăţii îi erau adresate trei întrebări punctuale: „Ce demersuri au fost întreprinse în perioada 2012-2016 de către Ministerul Sănătăţii pentru a rezolva problema semnalată de la Secţia de Radioterapie a SCJU Constanţa? Ce măsuri sunt avute în vedere pe termen scurt, mediu şi lung pentru a asigura bolnavilor de cancer din Constanţa tratamentul adecvat şi a nu-i pune în situaţia de a-l întrerupe temporar ori definitiv? În ce spitale din ţară sunt situaţii asemănătoare, în sensul că aparate necesare în tratarea cancerului urmează să fie oprite în viitorul apropiat (până la finalul anului 2018 inclusiv) şi ce măsuri şi investiţii sunt avute în vedere la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a nu se ajunge la situaţii precum cea de la Constanţa?“

Preocupat de „privatizările“ din sistemul sanitar

Din cei şase senatori pe care îi are electoratul constănţean în Parlamentul României, în această lună doar doi au formulat interpelări sau întrebări. Luna aprilie a venit cu o „păcăleală“ dură pentru bolnavii de cancer din Dobrogea, iar soluţia salvatoare avansată de managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost concesionarea Serviciului de Radioterapie din spital. Situaţia a atras atenţia senatorului UNPR Marian Vasiliev. Astfel, pe 11 aprilie a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, întrebare ce avea ca obiect „concesionarea serviciilor medicale din spitalele judeţene către firme private“. „Având în vedere situaţia dezastruoasă în care se află multe spitale judeţene din România, care este poziţia dumneavoastră faţă de practica de a delega, de către consiliile judeţene, activitatea de management spitalicesc către firmele private?“, este întrebarea adresată de senatorul Vasiliev ministrului Sănătăţii.

Interesat de soarta delfinilor 

Pe 4 aprilie, senatorul PSD Nicolae Moga a înaintat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, o interpelare în care semnalează faptul că „pierderea delfinilor din Marea Neagră reprezintă un pericol pentru ecosistem“, totul din cauza poluării şi a pescuitului iresponsabil. Acesta îi solicita ministrului Palmer să-i comunice în scris: „Care sunt elementele strategice (dacă există!) de aplicare a Convenţiei privind protecţia Mării Negre?“ şi „Cum se conturează o soluţie fundamentată ştiinţific a problemei salvării delfinilor, soluţie care să subsumeze atât eforturile instituţiilor statului, ale cercetătorilor din domeniu, cât şi pe cele ale organizaţiilor neguvernamentale?“. Senatorul Colegiului uninominal nr. 2 aşteaptă acum soluţiile pe care ministrul Mediului, Carmen Paşca Palmer, le are în vedere pentru protejarea Mării Negre şi, implicit, a ecosistemului de aici.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1560

Primăria Constanța a eliberat autorizație de construire pentru Tracon SRL - stație de betoane!

21 Nov 2023 918

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 947

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2023

12 Jul 2023 1502

Dezbatere publică pentru extinderea depozitului ecologic deținut de Tracon SRL, la Ovidiu

24 Jun 2022 1667

Lacrimi și durere Cei trei frați - Radu, Alexandru și Mihai Mazăre - și-au condus mama pe ultimul drum. Fostul primar, adus sub escortă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 May 2022 6704

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 septembrie 2021

30 Sep 2021 1624

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 2276

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 4025

A fost inaugurată rețeaua de gaze naturale la Limanu (galerie foto)

14 Aug 2020 2850

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1990

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 3691

UPDATE Senatorul Nicolae Moga își prezintă raportul de activitate

24 Dec 2019 2269

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2089

Moga Uitaţi de spitalul regional la Constanţa!

11 Oct 2019 2120