Politic

Din 21, doar şase au „stresat“ miniştrii în aprilie „Curiozităţi“ şi intervenţii ale parlamentarilor de Constanţa


 
După ce parlamentarii şi-au luat liber cu prilejul Paştelui catolic, deşi majoritatea sunt ortodocşi, acum vor avea parte de o nouă minivacanţă, prilejuită de sărbătorile pascale. Dacă la zile libere nu-i întrece nimeni, am considerat oportun să vedem şi cât efort depun în Camera Deputaţilor şi în Senat sau cât de ancoraţi sunt în realitatea circumscripţiilor în care şi-au obţinut mandatele. 
 
În diverse circumstanţe, parlamentarii au afirmat că pârghiile pe care le au la îndemână pentru a interveni în soluţionarea unor probleme sunt limitate şi adesea ineficiente. Interpelarea şi întrebarea sunt „armele“ lor şi, folosite la timp, cred că ar putea avea câtuşi de puţin efectul scontat. Chiar şi faptul că miniştrilor de resort li se aduc la cunoştinţă diverse situaţii problematice din teritoriu şi tot cred că poate fi considerat un câştig. Iată de ce am aruncat o privire pe site-ul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, pentru a vedea dacă pe parcursul acestei luni, înainte de minivacanţă, ai noştri reprezentanţi din Parlament au înaintat vreo interpelare şi care au fost temele abordate.
 
Menţionăm că unii parlamentari de Constanţa au avut, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, mai multe interpelări, în timp ce alţii nu mai „activează“ în acest domeniu de ani. De aceea, ne-am limitat la a vă prezenta doar tematicile ultimelor interpelări adresate de deputaţi sau de senatori de Constanţa.

Centru pentru imigranţi în Vama Veche?

Din cei 15 parlamentari trimişi de constănţeni în Camera Deputaţilor, doar patru au adresat întrebări unor membri ai Guvernului Cioloş pe parcursul acestei luni. 13 aprilie pare să fi fost o zi cu multă inspiraţie pentru unii deputaţi constănţeni. Spre exemplu, Cristina Ileana Dumitrache, deputat PSD al Colegiului uninominal nr. 3, a fost interesată de situaţia centrului pentru imigranţi de la Vama Veche. Parlamentarul PSD îi solicită ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, mai multe informaţii, „pentru lămurirea unor aspecte vehiculate în mass-media din ţară legate de probabila cazare a unor emigranţi sirieni, care vor pătrunde în ţară pe la graniţa de sud a României, într-o fostă unitate militară aflată la un kilometru distanţă de satul Vama Veche, staţiune de vacanţă la malul mării“.

Atent la organizarea olimpiadelor şcolare 

În aceeaşi zi cu noua sa colegă de partid, deputatul PSD Florin Gheorghe s-a adresat ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Demersul său a avut la bază semnalele primite de la părinţi potrivit cărora olimpiadele organizate la nivelul judeţului Constanţa „nu decurg întotdeauna în cele mai bune condiţii“. În acest context, deputatul Gheorghe i-a solicitat demnitarului o serie de precizări. Parlamentarul vrea să afle dacă ministrul Curaj are în vedere „o evaluare şi, eventual, o reformare a modului în care se desfăşoară olimpiadele şcolare“. Totodată, Florin Gheorghe vrea să afle dacă şeful de la Educaţie nu consideră oportun ca „dascălii care se dedică pregătirii elevilor pentru participarea la competiţii interne şi internaţionale să fie remuneraţi superior, în funcţie de performanţele elevilor lor“.                                

Proiect european, în pericol şi radioterapia, „decedată“

 Dublă curiozitate a avut deputatul Colegiului uninominal nr. 1, liberalul Mihai Tararache, pe 13 aprilie, iar miniştrii luaţi la întrebări au fost cel al Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu, şi cel al Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.
 
Prima temă abordată de deputatul PNL a vizat finalizarea proiectului „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe - Piaţa de peşte şi produse din peşte (Fish Tourism CBC)“ de la Năvodari. Tararache îi explică demnitarului faptul că Primăria Năvodari, în parteneriat cu Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka“, Bulgaria, a lansat în anul 2013 proiectul respectiv, care urma să fie realizat cu finanţare din fonduri europene. „Prin finalizarea acestui proiect, Năvodariul ar deveni un centru pescăresc veritabil şi un punct de afaceri care ar putea contribui serios la dezvoltarea accelerată a oraşului. Proiectul trebuia finalizat la sfârşitul lunii mai a anului 2015, însă autorităţile locale susţin că tocmai constructorul nu şi-a ţinut promisiunea asumată prin contract, iar consecinţele sunt dintre cele mai grave. Proiectul avea o perioadă de implementare de 15 luni, iniţial a costat 1.469.161,14 euro, iar contribuţia administraţiei Năvodari era, în cazul derulării proiectului conform graficului stabilit, de doar 2,18%“, explică deputatul Mihai Tararache.
 
În situaţia actuală, el a solicitat o informare despre situaţia actuală a proiectului menţionat, iar dacă finalizarea sa va greva bugetul local al oraşului Năvodari, ce soluţii ar avea specialiştii ministerului „pentru a preveni acest deznodământ“.
 
Cealaltă „curiozitate“ a deputatului PNL a vizat situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa, a cărei activitate a fost sistată din data de 4 aprilie a acestui an, în pofida demersurilor pe care managerul spitalului şi reprezentanţi ai CJ Constanţa susţin că le-au făcut. Neîncrezător, probabil, în vorbele acestora, deputatul Tararache a cerut ministrului Sănătăţii să pună la dispoziţia publicului corespondenţa pe ultimii doi ani purtată între conducerea SCJU Constanţa şi minister privind starea aparatului de radioterapie din spital, precum şi „o soluţie urgentă de rezolvare a situaţiei ce pune în pericol de moarte, la propriu, mii de oameni“.

Situaţia Radioterapiei constănţene, precedent ce poate fi preîntâmpinat în alte zone?!

Rămânem tot în domeniul sănătăţii, deoarece situaţia Secţiei de Radioterapie a SCJU Constanţa nu a trecut neobservată nici de deputatul independent Remus Cernea. La 6 aprilie, ministrului Sănătăţii îi erau adresate trei întrebări punctuale: „Ce demersuri au fost întreprinse în perioada 2012-2016 de către Ministerul Sănătăţii pentru a rezolva problema semnalată de la Secţia de Radioterapie a SCJU Constanţa? Ce măsuri sunt avute în vedere pe termen scurt, mediu şi lung pentru a asigura bolnavilor de cancer din Constanţa tratamentul adecvat şi a nu-i pune în situaţia de a-l întrerupe temporar ori definitiv? În ce spitale din ţară sunt situaţii asemănătoare, în sensul că aparate necesare în tratarea cancerului urmează să fie oprite în viitorul apropiat (până la finalul anului 2018 inclusiv) şi ce măsuri şi investiţii sunt avute în vedere la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a nu se ajunge la situaţii precum cea de la Constanţa?“

Preocupat de „privatizările“ din sistemul sanitar

Din cei şase senatori pe care îi are electoratul constănţean în Parlamentul României, în această lună doar doi au formulat interpelări sau întrebări. Luna aprilie a venit cu o „păcăleală“ dură pentru bolnavii de cancer din Dobrogea, iar soluţia salvatoare avansată de managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost concesionarea Serviciului de Radioterapie din spital. Situaţia a atras atenţia senatorului UNPR Marian Vasiliev. Astfel, pe 11 aprilie a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, întrebare ce avea ca obiect „concesionarea serviciilor medicale din spitalele judeţene către firme private“. „Având în vedere situaţia dezastruoasă în care se află multe spitale judeţene din România, care este poziţia dumneavoastră faţă de practica de a delega, de către consiliile judeţene, activitatea de management spitalicesc către firmele private?“, este întrebarea adresată de senatorul Vasiliev ministrului Sănătăţii.

Interesat de soarta delfinilor 

Pe 4 aprilie, senatorul PSD Nicolae Moga a înaintat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, o interpelare în care semnalează faptul că „pierderea delfinilor din Marea Neagră reprezintă un pericol pentru ecosistem“, totul din cauza poluării şi a pescuitului iresponsabil. Acesta îi solicita ministrului Palmer să-i comunice în scris: „Care sunt elementele strategice (dacă există!) de aplicare a Convenţiei privind protecţia Mării Negre?“ şi „Cum se conturează o soluţie fundamentată ştiinţific a problemei salvării delfinilor, soluţie care să subsumeze atât eforturile instituţiilor statului, ale cercetătorilor din domeniu, cât şi pe cele ale organizaţiilor neguvernamentale?“. Senatorul Colegiului uninominal nr. 2 aşteaptă acum soluţiile pe care ministrul Mediului, Carmen Paşca Palmer, le are în vedere pentru protejarea Mării Negre şi, implicit, a ecosistemului de aici.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 546

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2483

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2561

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 501

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 1030

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1647

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 714

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1662

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1318

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1540

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2063

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 552

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2017

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1136

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1103