Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa este de acord cu clasarea clădirii Bar Orient ca monument istoric


 
Direcţia pentru Cultură a confirmat că Bar Orient din staţiunea Mamaia corespunde cerințelor și criteriilor legale de clasare, aşa cum am arătat în solicitarea trimisă.
 
În răspunsul primit de la DJC se mai precizează că această construcţie este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.


 





În 2019, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imbilului, a înaintat o cerere către această instituţie pentru avizarea documentaţiei de desfiinţare a Bar Orient. În răspunsul trimis de DJC, se arată că această clădire prezintă valoare arhitecturală şi memorială şi necesită protecţie şi s-a solicitat proprietarului să vină cu soluţii pentru păstrarea, restaurarea, şi înglobarea acesteia în ansamblul care urma să fie construit.
 
Ulterior, Comisia zonală a monumentelor istorice Constanţa a respins desfiinţarea clădirii Bar Orient, considerând că aceasta are valoare istorică.
 
Pentru clasarea clădirii ca monument, conform legii, procedura se poate declanşa de către:
Proprietarul clădirii; Primarul municipiului Constanţa sau preşedintele Consiliului Judeţean;
Comisia Naţională a Monumentelor Istorice;Asociaţii legal constituite cu activitate în acest domeniu sau Instituţii publice cu atribuţii în domeniu.
 
Sunt destule persoane şi instituţii care pot solicita clasarea ca monument istoric a clădirii Bar Orient astfel încât să fie declanşată procedura legală.

„Fac apel către cei responsabili să facă demersurile necesare pentru protejarea acestei clădiri de importanţă istorică şi arhitecturală.
Patrimoniul face parte din identitatea noastră naţională şi trebuie conservat şi protejat pentru a rămâne generaţiilor viitoare", susține inițiatorul acestui demers, senatorul USR, Remus Negoi.


Citește și:

Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.