Directorul Statiunii din Valu, audiat de comisia de irigatii

Comisia parlamentară de anchetă privind cercetarea modului în care sunt gestionate amenajările de irigaţii şi fondurile alocate în sistem a debutat, ieri, cu audierile directorilor Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, celei din judeţul Teleorman şi Staţiunii pentru Cultura Plantelor de Nisipuri Dăbuleni.

În această lună, membrii comisiei de irigaţii ar trebui să finalizeze raportul referitor la starea sistemului actual de irigaţii din România. Acesta trebuie să conţină un plan de refacere a sistemului naţional de irigaţii în funcţie de necesităţile fiecărei zone a ţării. După cum ne-a declarat deputatul Constantin Chirilă, membru al comisiei, audierile de la faţa locului şi cele din aceste zile - care durează de mai bine de două luni - încearcă să formeze o viziune globală asupra stării actuale a sistemului de irigaţii din România. „Se spune că există posibilităţi de irigare a un milion de hectare de teren agricol, în vreme ce noi irigăm acum doar 200.000 de hectare. Cum se face că înainte de 1989 eram pe locul doi în Europa, după Franţa, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, iar acum suntem pe ultimele locuri?! Noi am fost şi pe teren, am văzut la faţa locului cum stau lucrurile şi i-am chemat şi la discuţii", a precizat deputatul.

Maxim 5.000 de euro pe hectar

Primul pe lista audiaţilor a fost directorul Institutului de cercetare constănţean, Ion Bulică, care s-a plâns de faptul că în zona Dobrogei se obţin producţii agricole viabile economic doar în doi - trei ani din zece, irigaţiile fiind de altfel indispensabile în această zonă a ţării. „În judeţul Constanţa există amenajări de irigaţii pe 150.000 de hectare, dar în 2009, doar o mică suprafaţă a fost irigată, în jur de 15 - 17.000 hectare. În general, apa pentru irigaţii este folosită pentru culturile de păioase, care ocupă o suprafaţă considerabilă, de 40 - 45%, şi care sunt total nerentabile în momentul de faţă", a spus Bulică. Acesta a precizat că în zona Dobrogei se impune modificarea structurii culturilor prin creşterea ponderii culturii porumbului la peste 35%, a culturii de soia şi reducerea păioaselor la 20 - 22%. Potrivit celor declarate de director, în afară de modificarea structurii culturilor, ar fi necesară utilizarea mai multor soiuri hibride, creşterea necesarului de îngrăşăminte şi modernizarea echipamentelor de pompare pentru creşterea randamentelor în sistemul de irigaţii, precum şi excluderea de irigaţii a suprafeţelor distruse. Directorul Staţiunii a precizat că ar fi momentul ca subvenţiile din sectorul de irigaţii pentru judeţul Constanţa să fie date diferenţiat, pe trepte de pompare. Mai mult, el a venit cu o alternativă: energia electrică ar trebui să fie furnizată de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, pentru că este mai ieftină. „De şase ani se vorbeşte de acest lucru, dar încă nu s-a rezolvat nimic", a mai spus directorul staţiunii de cercetare. Cât despre sumele care urmează a fi investite pentru refacerea sistemului de irigaţii, instituţiile abilitate să dea date exacte au precizat doar că este nevoie de 2.000 - 5.000 de euro pentru fiecare hectar, însă nu s-au stabilit tarife în funcţie de zona unde se vor face investiţiile în sistem.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul va porni de la Agigea, județul Constanța

24 Apr 2024 306

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Georgianei Ivan, secretarul general al comunei Limanu (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 210

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 353

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 316

Polaris M Holding Un viitor mai verde, alături de Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța și Școala Generală "Gheorghe Titeica" nr. 30 (FOTO)

24 Apr 2024 311

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 202

Vești bune pentru pensionari! Pensiile ar putea fi livrate înainte de Paște

24 Apr 2024 415

Indemnizaţia de 4.950 lei pe lună Au fost numiți administratorii provizorii pentru Consiliul de Administraţie al SC Termica Distribuţie Năvodari SRL

24 Apr 2024 369

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 348

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 248

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

24 Apr 2024 177

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 11 și DEX 12

24 Apr 2024 171

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

24 Apr 2024 171

Infotrafic Atenție, șoferi! Ploaie torențială pe Autostrada A2 București - Constanța

23 Apr 2024 335

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 800