Politic

Discursul susținut de premierul Ludovic Orban, adresat Parlamentului României pentru votul de învestire a noului Guvern

Discursul susținut de premierul Ludovic Orban, adresat Parlamentului României pentru votul de învestire a noului Guvern este umătorul: 
 
„Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus.
Guvernul României a acționat ferm și cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere și a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Coronavirus în țara noastră. 
Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situații de carantină și autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcțiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reușit să limiteze și să țină sub control evoluția infecțiilor cu Coronavirus din țara noastră.
În continuare, însă, România rămâne expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID- 19 și are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale și constituționale la dispoziție pentru a face față evoluțiilor impredictibile în plan international și national generate de această pandemie.

Doamnelor și domnilor,
Partidul Național Liberal și-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru țară și cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuși să gestioneze cât mai bine situația provocată de pandemia COVID-19.
Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.
În același timp, instituțiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale și umane disponibile pentru controlul, monitorizarea și sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecție cu COVID-19.
Fac un apel, și cu această ocazie, la implicarea tuturor, instituții publice, centrale și locale, societăți comerciale și organizații neguvernamentale, cetățeni de toate vârstele, să demonstrăm cu toții că suntem o țară de oameni responsabili, uniți în lupta cu o amenințare nouă și necunoscută.

Doamnelor și domnilor,
Mai devreme sau mai târziu, noi sperăm cât mai devreme, pandemia de Coronavirus va trece dar efectele sociale și economice negative imediate pot fi de durată în absența unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice pentru companiile și angajații din România.
La nivelul Guvernului, împreună cu Administrația Prezidențială și cu celelalte instituții publice cu compentențe în domeniul economic și financiar, a fost realizată o consultare amplă și o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus și în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în țara noastră.
Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene, rambursabile și nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus.
Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. 
În același timp, obligațiile de plată ale statului către cetățeni și companii vor fi onorate fără întărziere și fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităților, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligații fiscale și bugetare datorate de persoanele fizice și juridice din România. 
Niciun cetățean român, nicio companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID-19.

Doamnelor și domnilor,
Toate își au vremea lor și fiecare lucru își are timpul lui. 
În aceste momente dificile pentru țară, este timpul ca bătăliile politice să înceteze și responsabilitatea fiecăruia dintre noi să primeze în fața intereselor personale sau de partid. 
Responsabilitatea noastră politică individuală și a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecțiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate și votul de învestitură pentru a trece împreună țara prin această criză.
Vă mulțumesc!”
 Ludovic Orban , Prim-Ministru desemnat

Sursă foto: Facebook/ Guvernul României
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Live VIDEO. Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni „Respectați măsurile impuse de autorități, împreună vom trece peste această perioadă grea“

31 Mar 2020 422

Klaus Iohannis participă la ședința de evaluare în contextul epidemiei de coronavirus

31 Mar 2020 549

Text integral A fost publicată în Monitor Ordonanţa privind acordarea de facilități la creditele acordate anumitor categorii de debitori

31 Mar 2020 1243

LIVE VIDEO. Ionel Dancă. Precizări despre șomajul tehnic, carduri de sănătate, bilete de trimitere

30 Mar 2020 632

LIVE VIDEO-TEXT. Ședință la Guvernul României Izolarea în cazul şoferilor ce efectuează curse de transport durează până la plecarea într-o nouă deplasare

30 Mar 2020 985

Klaus Iohannis, ședință de evaluare în contextul epidemiei de coronavirus, urmată de declarații

30 Mar 2020 722

Ședință de Guvern, programată astăzi în regim de videoconferință

30 Mar 2020 494

Preşedintele României, vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II

28 Mar 2020 1152

Primele 15 izolete produse în România, recepţionate de Ministerul Apărării Naționale

27 Mar 2020 519

Premierul Ludovic Orban a anunţat consultări cu partidele politice pe tema alegerilor locale

27 Mar 2020 545

LIVE VIDEO Ludovic Orban, întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății

27 Mar 2020 482

Decizii semnate de Ludovic Orban de numiri şi schimbări din funcţii cheie. Doi nominalizaţi sunt constănţeni

27 Mar 2020 2280

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, declarații după ce ministrul Sănătății și-a depus demisia

26 Mar 2020 728

LIVE VIDEO Ludovic Orban, declarații de presă la Palatul Victoria - „Urmărim în continuare apărarea spitalelor”

26 Mar 2020 897

Ministrul Sănătății Victor Costache și-a dat demisia! Cine îi ia locul

26 Mar 2020 990