#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei” anul III, nr.1, 1922 Marea, rană și balsam


Marea și fascinația ei au fost adesea sursă de inspirație pentru artiștii care au sosit pe țărm pentru a-și alina neliniștile sau a-și celebra bucuriile. Valurile neobosite, succedându-se fără oprire, indiferent de anotimp, au spălat de-a lungul vremii multe dureri de suflet bântuit, aducând alinare și pace.
La malul mării a venit și George Ulieru, doctorul scriitor venit de pe meleaguri muscelene, care a iubit însă Dobrogea și a lăsat pagini memorabile despre magia acestui pământ.

În urmă cu un secol, publica în revista Analele Dobrogei”  un fragment de introspecție literară, prilejuit de contemplarea mării și a zbuciumului ei ce consona, de această dată, cu agitația din sufletul său. Părăsit de iubită, dezamăgit și cu inima grea, autorul poposește pe marginea digului, trăgând pe nări „cu nesațiu” mireasma mării agitate, regăsindu-și în ea puterea și libertatea.
 

„Avusesem nopți nedormite, eram istovit și ca întotdeauna când s’abătea peste inima mea nourul întunecat, am pornit cu pas greu și cu amărăciune adâncă spre mare.
De trei zile Pluton, de mânie și ca să-și regăsiască coroana, de atâta timp pierdută, a deslănțuit vânturile, care au răscolit încă odată marea până’n adâncuri și acum, după atâta trudă, zadarnică și de data asta, ele s’au retras în liniște, pe țărm, prin golfuri și în umbre de stânci.
Se agită încă, într’o frământare fără astâmpăr, marea răscolită.
Mii de alge, roșii și verzi, desrădăcinate din fundul mării au ieșit la iveală și se legănă la suprafața apei negre, ca buruenile de leac în căldarea unui vraci.
Un miros pătrunzător și greu, de nămol, pește și raci fierți, îmbată atmosfera și-mi umple nările și gura, sărându-mi buzele.
M’așez pe marginea digului și sorb cu nesațiu, până’n fundul plămânilor, mireasma ce-mi dă putere.
Valurile ce isbesc digul se prefac în spumă, spărgându-se în miliarde de stropi, care se înalță până la mine și cad apoi în ploae fină pe lespedea dela piciorul digului.
Lanțurile care mă leagă și mă strâng, ținând în robie viața mea de atâtea zile, simt că mă lasă, că mă slăbesc și-mi redau libertatea.
Mă las pe spate, pe piatra digului și mă reazem în coate.
În depărtare un fum negru pătează zarea și aripi albe se sbat pe întinsul ce se frământă, ca niște gânduri candide pe o mare de patimi…

 

DESCARCĂ GRATUIT COLECȚIA „ANALELE DOBROGEI” ÎN FORMAT PDF!  

 

Gemi, inima mea, gemi însângerată!
Singură tu mă primești și-mi dai putere, mare nețărmurită!


Dar astăzi, tu eși tot așa de neagră ca și inima mea.
Nebunia unui stăpânitor, care și-a pierdut de atâta timp coroana, ți-a turburat înc’odată liniștea imperiului tău de ape.
Ce spun miile de voci de pe întinsul tău nețărmurit? Ce spun valurile sdrobite de dig, care se înalță până la mine în stropi nenumărați?

Ele strigă, ele gem.
Iar pescarii de ce aleargă speriați și țipă și cheamă?
Totul e frământare. Totul e luptă.
Un sunet de clopot trist și sbuciumat ca o inimă omenească îngrijorată vine pe ape și-mi lovește, din timp în timp, auzul.
E sunetul vestitor al clopotului dela geamandură.
Și tu te sbuciumi și tu vorbești!
O! de-aș putea fi ca tine: sbucium și semnal pe marea frământată a vieții!”
 

#citește mai departe în „Analele Dobrogei”, anul 3, no.1 (1922)
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

  
 Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

#citeşteDobrogea „Fluviul cerului se revarsă peste ţărmuri şi bucuria se revarsă în lume!“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, anul 1, no.2, 1920: „Vorba românească se întindea mereu şi fără temere”

#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei”: „Mâna e dascălul creerului şi, prin creer, al întregei făpturi omeneşti"

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, anul IV, nr.4, 1923: „Mai degrabă în voia lui Dumnezeu și a babelor descântătoare”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1021

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3193

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3272

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2960

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3080

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3004

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3193

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3397

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2279

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1989

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1889

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2176

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2120

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3566

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3399