Dosarul Deltacons - Raiffaisen Bank, sucursala Tulcea va fi declinat la DIICOT

A inceput urmarirea penala in cazul licitatiei firmei lui Alexandru Stroie

Alexandru Stroie a preluat printr-o asociatie de tip PAS controlul firmei Deltacons - Tulcea, fosta societate de stat si a devenit in anii de glorie ai PSD un abonat al licitatiilor derulate in judetele Constanta si Tulcea, organizate de institutiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor * Conducerea Administratiei Canalelor Navigabile a descoperit ca Deltacons, care a castigat o licitatie in 2002 in valoare de 200 de miliarde, a garantat participarea la licitatie cu scrisori de garantie false eliberate de Raiffaisen Bank - sucursala Tulcea * IJP Tulcea a finalizat cercetarile si a declinat dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea cu propunerea de incepere a urmarii penale * Deoarece falsurile grosolane au dus la fraudarea statului roman, procurorul care a instrumentat cazul sustine ca va declina la randul sau dosarul catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)

Faptele de coruptie din timpul guvernarii PSD au inceput sa iasa la iveala. Una dintre societatile-clientela a PSD-ului, Deltacons SA Tulcea, condusa de Alexandru Stroie, un protejat al fostei guvernari, a reusit in ultimii ani de social-democratie sa acapareze un numar extrem de mare de lucrari de constructii hidrotehnice si de alta natura, din fonduri bugetare si europene.In anul 2002, firma tulceana a castigat o licitatie personalizata organizata de Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile si Ministerul Transporturilor privind efectuarea de lucrari de intretinere, consolidari si reparatii pe Canalul Dunare-Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba-Midia Navodari.Contractul a fost incredintat direct firmei lui Alexandru Stroie. Valoarea contractului era de aproximativ 200 de miliarde de lei. Pentru preluarea lucrarilor, Deltacons a avut nevoie de scrisori de garantie din partea unei banci bine statuate pe piata, astfel incat ACN-ul sa poata interveni in cazul in care societatea nu si-ar fi indeplinit obiectivele din contract.Odata cu schimbarea conducerii Administratiei Canalelor Navigabile, noul director, Valentin Zeicu si-a facut curatenie in ograda contractelor si a dat peste numeroase deficiente in intelegerea contractuala incheiata cu firma tulceana.Prin luna iunie a acestui an, ACN le-a solicitat celor de la Deltacons sa opereze prelungiri ale scrisorilor de garantie cu care au girat la preluarea contractului.Firma a refuzat sa efectueze prelungirea, motiv pentru care ACN s-a adresat Raiffaisen Bank-sucursala Tulcea pentru verificari. In momentul in care s-a luat legatura cu reprezentantii bancii a reiesit o megaescrocherie pusa la cale de SC Deltacons. Scrisorile de garantie erau false si nu aveau acoperire, iar la prima strigare Raiffaisen Bank, sucursala Tulcea a sustinut ca nu are nici o legatura cu cele intamplate. Directorul ACN, Valentin Zeicu a anulat imediat contractul si a sesizat Inspectoratul Judetean de Politie Tulcea, care a demarat cercetarile in acest caz. Seful compartimentului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Tulcea, comisar-sef Oltu ne-a declarat ca cercetarile in dosar au fost finalizate de lucratorii de politie, iar dosarul a fost declinat Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea cu propunerea de incepere a urmarii penale. Dosarul Deltacons-Raiffaisen Bank Tulcea a ajuns pe 15 septembrie la Parchet, iar procurorul care a instrumentat cazul sustine ca-l va declina la randul sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), intrucat prejudiciul este foarte mare, depasind 550 de mii de euro la nivelul anului 2002.Surse din cadrul IJP Tulcea sustin ca din cercetarile efectuate a reiesit faptul ca in caz sunt implicati si angajatii bancii, care in prima instanta si-au declinat orice implicare. Din cercetari a reiesit faptul ca semnaturile unor functionari ai bancii si antetele de pe scrisori erau autentice. Vom reveni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța amână dosarul în care Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL! Legături cu Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean

12 Apr 2024 1944

Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL, firmă controlată de Constructii Hidrotehnice SA, unde acționar este Mihai Lupu, președintele CJ Constanța!

06 Feb 2024 2574

Port Constanța - Tranzacție importantă Proprietarii Șantierului din Giurgiu au vândut afacerea din Portul Constanța

06 Dec 2023 8571

In memoriam Petre Covacef, scriitorul și profesorul care trecea în neființă în urmă cu opt ani

04 Feb 2023 1589

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Radu Prișcu, creatorul Școlii românești de baraje

01 Mar 2021 2830

Bernhard Hoflinger, administrator unic la trei firme din Constanța, a convocat mai multe ședințe în martie

01 Mar 2021 1051

Funcția de președinte al CJ Constanța a venit la pachet cu “sacrificii”. Mihai Lupu s-a retras din societatea cu care a făcut cele mai importante afaceri

12 Jan 2021 3417

Insolvența firmei Argos SA, condusă de familia Lazia, amânată pentru 15 iunie

05 May 2020 2104

Compania de Construcţii şi Comunicaţii Hidrotehnice îşi realege administratorul. Cine este acesta

25 Feb 2019 1470

Firme Constanța, rezultate financiare Argos SA, cifră de afaceri în scădere și pierdere față de anul de referință anterior (document)

15 Jan 2018 2182

Fostul deputat de Constanţa Mihai Lupu a devenit administrator unic al International Petroleum Services SRL

13 Jan 2018 5664

Vrei o afacere pe apă? Un executor judecătoresc vinde două nave ale firmei IRCH SA din Tulcea

08 Jun 2016 3167

A murit Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din timpul lui Ceauşescu (video)

01 Sep 2014 5759

Cecuri fără acoperire la CLIF SA Societate cu tradiţie în domeniul construcţiilor, pe lista neagră a băncilor

06 Aug 2014 6945

Şeful de la ISC Constanţa, Harry Michelle Boiagian, la ceas aniversar

23 Jul 2014 7253