După împădurirea făcută de Regele Carol I, erau 855 de hectare. Senatorul USR Remus Negoi, un nou semnal pe tema Comorova - „Dispare jumătate din pădurea din Neptun”!

  • Senatorul USR de Constanța Remus Negoi a participat la dezbaterea publică organizată de Primăria Mangalia pe marginea aprobării proiectului de hotărâre privind registrul spaţiilor verzi din Mangalia şi staţiuni
  • Parlamentarul spune că documentaţia pusă la dispoziţia cetăţenilor nu include decât un mic procent al spaţiilor verzi reale, iar domeniul privat din Pădurea Comorova nu va intra în acest registru
  • Vă reamintim, pe 2 septembrie 2022, reprezentanții USR au depus la Primăria Mangalia semnăturile pentru inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova
  • Au fost depuse 2046 de semnături, care au fost strânse timp de 3 luni
  • Prin acest demers, USR Mangalia cere trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și, ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege
 

 
Senatorul USR de Constanța Remus Negoi a participat la dezbaterea publică organizată de Primăria Mangalia pe marginea aprobării proiectului de hotărâre privind registrul spaţiilor verzi din Mangalia şi staţiuni.

Parlamentarul spune că din partea primăriei au participat doar trei angajați ai Serviciului de urbanism, care, la întrebările esențiale, răspundeau cu „nu știm, nu vă putem răspunde, ne vom interesa, etc.”.

„Nici primarul, dar nici viceprimarul sau vreun consilier local al puterii PNL nu au participat la dezbatere. Primarul am înțeles că nu participă nici la ședințele de Consiliu Local, darămite la o dezbatere publică”, afirmă Negoi.


Remus Negoi, senator USR Constanța


După ce a studiat documentaţia pusă la dispoziţia cetăţenilor de către administraţia locală în privinţa registrului, senatorul susține că aceasta nu include decât un mic procent al spaţiilor verzi reale, iar domeniul privat din Pădurea Comorova nu va intra în acest registru.

„Asta pentru că, aşa cum au recunoscut angajații primăriei prezenţi la dezbatere, nu există un cadastru pe această porţiune. Hectarele de pădure din proprietatea privată a Mangaliei vor putea fi parcelate, vândute şi exploatate de dezvoltatorii imobiliari.


De fapt, asta e intenția primăriei Mangalia – să dea liber la construcții în porțiunea din pădurea Comorova care nu va apărea în Registrul Spațiilor Verzi.

La Mangalia sunt incluse în registrul spaţiilor verzi doar porţiunile neinteresante pentru rechinii imobiliari, restul terenurilor nu au încă intabulare şi cadastrare.

O mare ilegalitate ascunsă de autorităţi în spatele unui document care acoperă doar o mică parte din spaţiile verzi existente”, este de părere parlamentul, care dă asigurări că se va apleca mai adânc pe acest subiect.

Vă reamintim, pe 2 septembrie 2022, reprezentanții USR au depus la Primăria Mangalia semnăturile pentru inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova. Au fost depuse 2046 de semnături, care au fost strânse timp de 3 luni. Prin acest demers, USR Mangalia cere trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și, ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege.

Președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, a declarat la acel moment că „pădurea Comorova a fost sistematic defrișată și acum este ultima șansă de salvare a cea mai rămas din ea”.

Abdurefi, care între timp a devenit consilier județean din partea USR, a mai afirmat că la Mangalia s-a adoptat și o Hotărâre de Consiliu Local, care permite construcții de P+9 și mai mult în Comorova.

Scurt istoric

În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.

În anul 1971 o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.

Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2660

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

Surpriză în politică! Dan Diaconescu candidează la europarlamentare din partea partidului Alianța Românilor Digitali (surse)

23 Mar 2024 626

Este oficial! Primarul comunei Castelu, județul Constanța, Nicolae Anghel a intrat în PSD (GALERIE FOTO

23 Mar 2024 866

95% dintre candidații PSD la alegerile locale, validați! Care este situația la Constanța

21 Mar 2024 1052

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 488

Peste 95% dintre candidaţii la consilii judeţene şi primării de municipii reşedinţă de judeţ, validați de Consiliul Politic Naţional al PSD

21 Mar 2024 692

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 603

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 739

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 728

BPN al PNL a validat candidații pe lista comună cu PSD la europarlamentare. Consiliul Național, convocat pe 24 martie

21 Mar 2024 525

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 679

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu - „Împreună vom învinge un oraş bolnav şi-l vom face sănătos“

20 Mar 2024 380

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a delegației Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak

20 Mar 2024 328

MAEComunicat comun de presă al Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria cu prilejul marcării unui an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între România și Republica Bulgaria

15 Mar 2024 451