Efecte greu de anticipat și cuantificat Rezultatul Brexit, în interpretarea politicienilor

Rezultatul referendumului organizat în Marea Britanie a pus pe jar politicienii tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Totuși, în rândul parlamentarilor constănțeni am semnalat un oarecare calm.
 
Această atitudine a deputaților și senatorilor de Constanța cu care am stat de vorbă este motivată prin faptul că procesul de ieșire din UE al Marii Britanii este unul de durată și presupune o serie de negocieri. Unica teamă a politicienilor vine din faptul că demersul britanicilor ar putea reprezenta deschiderea Cutiei Pandorei sau o „sursă de inspirație” și pentru cetățenii altor state membre UE. Parlamentarii de Constanța nu au rămas indiferenți la aflarea rezultatului Brexit. Reacția lor este firească, având în vedere efectele pe care le poate avea atât asupra economiei autohtone, cât mai ales asupra românilor plecați în Regatul Unit la studii sau la muncă.

„Nu îmi convine, dar respectăm decizia britanicilor”

„În primul rând, mă interesează efectele pe care le-ar putea avea asupra economiei României, iar pe termen scurt, se vor vedea în privința cursului valutar. Deocamdată, din discuțiile purtate între președintele Iohannis și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a rezultat că nu ar fi un impact foarte mare. Vom vedea pe parcurs. Pentru cetățenii români din Anglia, nu este o problemă foarte gravă, întrucât această ieșire a UK din UE se va face treptat, în aproximativ doi ani, și presupune niște negocieri între statele membre UE și cu fiecare în parte. Nu doar noi avem forță de muncă în Anglia… Să vedem dacă nu se va face referendum în Irlanda, în Scoția, în Irlanda de Nord, ca să rămână în UE și să se rupă de Anglia… Personal, nu îmi convine, dar respectăm decizia cetățenilor din statul respectiv”, a declarat deputatul PSD și purtătorul de cuvânt al organizației județene PSD Constanța, Mircea Titus Dobre.

„Un eveniment nedorit pentru statele membre UE”

Pentru președintele organizației județene PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, vestea ieșirii UK din UE a picat ca un trăsnet, pentru că nu se aștepta câtuși de puțin la o decizie de acest gen. „Sunt îngrijorat de ceea ce s-a întâmplat. Sincer, credeam că nu se va întâmpla acest lucru. Nu ne putem aștepta la lucruri care să ne impresioneze plăcut, ba din contră. Totul va depinde de poziția tuturor celorlalte state membre UE, cât de mult vor strânge rândurile și cu câtă seriozitate vor aborda toate subiectele care sunt generate de această ruptură. Oricum, această ieșire nu se întâmplă peste noapte și nu se va realiza fără costuri de ambele părți. Sper ca acest fenomen să nu degenereze și să ne trezim cu tendințe de același gen și în celelalte state din UE. Sper să nu fie, cum mulți spun, «începutul sfârșitului». Sunt îngrijorat și îmi doresc ca pierderile să nu fie uriașe. Sigur, vor avea de suferit toți cei care sunt în Marea Britanie, care muncesc acolo, dar și englezii plecați în restul Europei. Regret un eveniment nedorit pentru statele membre UE”, a opinat deputatul PNL Gheorghe Dragomir.

„Vom fi afectați pe zona românilor care muncesc în UK”

Senatorul ALDE Christian Gigi Chiru a confirmat că a fost „o veste proastă pentru UE și, în egală măsură, o decizie greșită și pentru Marea Britanie”. „Vom fi afectați pe zona românilor care muncesc în Marea Britanie. Este o problemă mare, pe care România va trebui să o gestioneze cumva. Acei oameni care își stabiliseră, fără forme finale, reședința în Anglia și își desfășurau activitatea acolo vor trebui susținuți de Ministerul Afacerilor Externe fie să-și definitiveze actele, fie să fie relocați în spațiul European pentru a-și desfășura activitatea. Cred că efectele se vor vedea în cel mai scurt timp și nu pot fi anticipate și cuantificate. Clar, vom fi afectați și pe zona forței de muncă, și pe partea firmelor britanice care își desfășurau activitatea în România”, este de părere senatorul ALDE Christian Gigi Chiru.

„E posibil ca sentimentul de solidaritate europeană să scadă”

În opinia senatorului UNPR de Constanța Marian Vasiliev, UE și implicit România vor traversa un moment greu, avantajul fiind că totul „nu se va petrece mâine”. „Toate schimbările lor vor dura un an jumătate, doi. Pentru românii de acolo, mare lucru spre rău nu are cum să se întâmple, mai ales dacă sunt cu forme legale, iar companiile nu-și permit să piardă angajați care sunt acolo de ani. Românii sunt foarte bine cotați. Va fi o perioadă de adaptare… Principalul perdant este UE, deoarece Marea Britanie nu înseamnă doar o țară, Marea Britanie înseamnă Commonwealth, adică 52 - 53 de state mai mari sau mai mici, înseamnă vreo 50 de țări al căror lider este Marea Britanie, înseamnă o țară cu o politică financiară importantă”, a atenționat senatorul progresist.
 
De asemenea, Vasiliev a avertizat că ceea ce s-a petrecut în UK ar putea fi un semnal care poate fi dat în Europa. Deja a vorbit Olanda despre plecare, Franța abia aștepta… E posibil ca sentimentul de solidaritate europeană să scadă”, a concluzionat senatorul UNPR.

„Studenţii beneficiază de anumite condiţii, de granturi“

„Cu siguranţa, efectele Brexit-ului vor afecta toată lumea, dar mai ales pe cei care lucrează în Marea Britanie. Noile condiţii vor face mult mai dificil ca românii să îşi găsească de lucru“, a declarat senatorul ALDE Mircea Banias, pentru ZIUA de Constanţa. Întrebat cum crede că va afecta această ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii situaţia studenţilor români din UK, parlamentarul constănţean a declarat: „Fiica mea studiază în Marea Britanie. Şi sper să nu aibă de suferit nici ea şi nici alţi cetăţeni din UE. Studenţii beneficiază de anumite condiţii, de granturi şi, cel puţin pentru perioada imediat următoare, nu vor fi modificări. Însă, pentru cei care doresc să studieze, este prematur de văzut cum vor evolua lucrurile“, a conchis Banias.
 
La rândul său, senatorul PSD Nicolae Moga spune că Marea Britanie poate fi un exemplu negativ pentru alte ţări UE destabilizate. „Nu îmi doresc să afecteze oamenii de bună-credinţă care lucrează în Marea Britanie. Dar nu a depins de noi, ci de poporul englez. Din nefericire, acest lucru poate fi un exemplu pentru dezmembrarea UE, şi asta nu e bine. Partidele naţionaliste din ţările UE se bucură acum de acest precedent pe care vor să îl folosească. Eu sper ca politicienii români să înţeleagă ce s-a întâmplat, pentru că lucrurile au degenerat, iar politicienii din toate ţările ar trebui să îşi pună un mare semn de întrebare. Trebuie luate măsurile de rigoare, ca să nu degenereze. Sper ca românii noştri să nu aibă de suferit. Sper ca această ieşire din UE a Marii Britanii să fie singulară“, a declarat senatorul Nicolae Moga.

„Deciziile politice strategice trebuie luate de o clasă politică competentă“

Unul dintre parlamentarii constănţeni care au analizat Brexit-ul şi în context european este senatorul PNL Puiu Haşotti. Acesta a spus că decizia Marii Britanii dovedeşte că electoratul votează în necunoştinţă de cauză în situaţia unor astfel de consultări populare.
 
„Într-un fel, decizia este surprinzătoare. Pe de altă parte, englezii ne-au obişnuit să găsească de cuviinţă să spună că trăiesc pe o insulă, şi nu în Europa. Chiar dacă instituţiile UE au cedat la solicitări extravagante ale Marii Britanii, cetăţenii au votat Brexit-ul. Se dovedeşte, încă o dată, că referendumul popular, care este folosit de demagogi sau dictatori, e un instrument la care electoratul nu răspunde în totală cunoştinţă de cauză. Deciziile politice strategice trebuie luate de o clasă politică competentă“, a explicat Puiu Haşotti.
 
„România, la fel ca celelalte ţări UE şi non-UE, va fi afectată într-o măsură pe care nu o pot preciza. În orice caz, nu atât de mare cât se bănuieşte. Mi-a plăcut astăzi atitudinea domnului Junker, care a arătat un semn de solidaritate şi de fermitate a celorlalte 27 de ţări UE. Personal, cred în Proiectul European, la care România trebuie să joace un rol pe măsura potenţialului, dimensiunii şi valorii ei“, a conchis senatorul constănţean.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 489

În județul Constanța Autoturism, căutat de autoritățile din Marea Britanie, descoperit de poliţiştii de frontieră din Vama Veche

25 Mar 2024 500

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1652

Fraţii Tate, reţinuţi de autorităţile române, într-un dosar de exploatare pe teritoriul Marii Britanii

12 Mar 2024 506

Oficial! DIICOT Constanța anunță reținerea a două persoane pentru trafic de droguri

22 Feb 2024 823

Portul Constanța are un nou director executiv! Date din CV, averea și interesele (DOCUMENT)

15 Feb 2024 1590

Marcel Ciolacu „Nu este cazul să ne pregătim de război!”

26 Jan 2024 712

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară din Marea Britanie

26 Jan 2024 662

Preocupările comune privind situația de securitate la Marea Neagră, analizate în cadrul vizitei în Marea Britanie a secretarului de stat Iulian Fota

24 Jan 2024 602

Poliția Română - Pe numele său, Judecătoria Brăila a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea

17 Jan 2024 331

Fugar condamnat la închisoare, adus de polițiști în România din Marea Britanie

17 Jan 2024 597

Polițiștii au adus în țară patru urmăriți la nivel international. Printre ei, un tânăr de 18 ani

12 Jan 2024 605

Poliția Română - Polițiștii au adus în țară patru urmăriți la nivel internațional

12 Jan 2024 388

Bărbat din județul Tulcea, condamnat pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere, adus în țară din Marea Britanie

10 Jan 2024 605

O femeie din Breaza și un bărbat din Cluj-Napoca, urmăriți internațional, depistați de polițiști

09 Jan 2024 691