Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță – „Toată Europa este impresionată de efortul voluntar pe care îl face România în criza ucraineană“

Cristina Rizea, Nicu Ștefănuță, Stelian Ion, în cadrul conferinței de presă
  • Europarlamentarul a susținut o conferință de presă la Constanța ieri, 25 martie 2022, în care au fost abordate mai multe subiecte de interes general, dar și local.
  • Legat de criza refugiaților din Ucraina, europarlamentarul USR a precizat că, în gestionarea acesteia, România va avea nevoie de sprijinul Uniunii Europene.
  • „Credem că este posibil ca războiul să continue, iar fără sprijin din partea UE nu se va putea. Vor veni 500 milioane de euro pentru gestionarea acestei situaţii şi este important ca şi România să beneficieze de o parte din aceşti bani, să nu treacă sau să suporte singură această criză“, a spus europarlamentarul.
 
„Toată Europa este foarte impresionată de efortul voluntar pe care îl face România în această criză, de modul în care s-a mobilizat pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina“, sunt cuvintele europarlamentarului USR Nicu Ștefănuță, acesta subliniind, totodată, că implicarea de care dă dovadă România cu privire la această situație va avea urmări favorabile pentru țara noastră.
 
Informațiile au fost furnizate în cadrul unei conferințe de presă susținute de europarlamentar la Constanța ieri, 25 martie 2022, conferință la care au luat parte și colegii săi de partid.
 
Astfel, au fost prezenți, de asemenea, deputații Cristina Rizea și Stelian Ion, Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și Semiran Abdurefi, președintele USR Mangalia.
 
Legat de criza refugiaților din Ucraina, europarlamentarul USR a precizat că, în gestionarea acesteia, România va avea nevoie de sprijinul Uniunii Europene.
 
„Credem că este posibil ca războiul să continue, iar fără sprijin din partea UE nu se va putea. Vor veni 500 milioane de euro pentru gestionarea acestei situaţii şi este important ca şi România să beneficieze de o parte din aceşti bani, să nu treacă sau să suporte singură această criză“, a spus europarlamentarul.
 
De asemenea, pe parcursul conferinței, acesta a subliniat că este important ca atât persoanele care vin din Ucraina în România, cât și cetățenii României să își cunoască drepturile în legătură cu această situație, românii ce găzduiesc sau au găzduit de la izbucnirea conflictului ruso-ucrainean refugiați putând să se adreseze autorităților pentru decontarea cheltuielilor.
 
Un alt subiect important ce a fost atins în cadrul conferinței este cel al situației privind Pădurea Comorova, legat de care membrii USR Mangalia fac eforturi pentru reîntoarcerea în proprietatea statului.
 
Mai exact, USR Mangalia va începe strângerea semnăturilor din partea locuitorilor din Mangalia pentru proiectul de hotărâre prin care pădurea să revină în domeniul public al statului, în prezent aceasta aflându-se, în parte, în proprietatea privată a UAT Mangalia, dar și, în anumite procente, în proprietatea unor persoane fizice ori a unor persoane juridice.

 
„Pentru mine, chestiunea Pădurii Comorova este una esenţială. În contextul deşertificării, este important să reţinem ceea ce avem şi să nu distrugem“, a declarat europarlamentarul USR.
 

În acest sens, acesta a făcut un apel către toți locuitorii Mangaliei să se alăture demersului privind situația pădurii.
 
În cursul zilei de ieri, Nicu Ștefănuță a vizitat locurile defrișate din pădurea Comorova de la Neptun, în calitatea sa de europarlamentar membru în Comisia de Mediu.
 
Tot în cadrul conferinței de presă, europarlamentarul a precizat că este alături de colegii săi de la USR Agigea în demersurile privind referendumul din comună.
 
Deputatul Cristina Rizea a atras atenția, la rândul său, că „această pădure dispare hectar cu hectar în fiecare an“.
 
„Acești oameni nu sunt turiști“
 
Totodată, deputatul Stelian Ion a vorbit, pe parcursul conferinței, despre faptul că „bunicii noştri au fost în situaţia în care se află acum refugiaţii din Ucraina. Să ne purtăm cu aceşti oameni cum am vrea să se poarte alţii cu noi sau cu copiii noştri, dacă ar fi o situaţie similară. Aceşti oameni nu sunt turişti. Au fost goniţi la propriu de bombe“.
 
Acesta a continuat, spunând că „la Pavilionul Expoziţional, propunem un Centru comunitar de sprijin pentru refugiaţi, ce presupune 100 de paturi pentru persoanele ce au nevoie urgentă de sprijin. Este nevoie de duşuri şi o masă caldă, să asigurăm nevoile primare“.
 
De asemenea, deputatul a precizat că este nevoie de o aplicaţie care să fie un ghid pentru cei din Ucraina, să se poată orienta mai uşor.
 
„Toate eforturile trebuie coordonate, iar oamenii trebuie ghidaţi. Sunt copii ce au nevoie să își desfăşoare în continuare activităţile de instruire, pentru că nu ştim cât va dura războiul. Este nevoie de a le facilita angajarea oamenilor, în colaborare cu CCINA și IMM-urile s-ar putea găsi soluţii“, a pus Stelian Ion.
 
Legat de situația Pădurii Comorova, Semiran Abdurefi, președintele USR Mangalia a atras atenția că, dată fiind dezvoltarea imobiliară din Mamaia și Năvodari, este vizibil faptul că interesele imobiliare vor migra spre sudul litoralului.


 
„Sperăm ca măcar hectarele din pădure ce au rămas în proprietatea CL să treacă în proprietatea statului. Este nevoie de circa 1700 - 1800 de semnături, iar noi vom face tot posibilul pentru a le putea strânge. Nu suntem împotriva dezvoltării, dar suntem pentru o dezvoltare sustenabilă, nu pentru o pădure de betoane. Sunt hoteluri abandonate ce pot fi refăcute“, a precizat președintele USR Mangalia.
    
Tot în cadrul conferinței a luat cuvântul și Petre Enciu, vicepreședinte CJC, acesta arștând, legat de criza refugiaților din Ucraina că „ la Consiliul Județean Constanța s-a constituit un grup-suport pentru CJSU, suntem un grup de suport pentru refugiaţii din Ucraina. Am înfiinţat deja o linie de suport pentru toate persoanele refugiate. Am început transformarea Pavilionului într-un hub umanitar. Ne gândim să propunem deschiderea cantinei din cadrul Pavilionului pentru refugiaţi. Este nevoie de alimente pentru refugiaţi“
 
Totodată, vicepreședintele CJC a precizat că „așteptăm deschiderea fondurilor europene pentru această criză. Constanţa nu va rata aceste finanţări“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
LIVE VIDEO-TEXT
Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță susține o conferință de presă. Ce subiecte se discută

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, Stelian Ion - „Și așa cum am gândit alianța, ea este formula cu care noi intenționăm să câștigăm primăria” (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 245

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 607

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 692

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 542

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 856

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 930

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1336

28.000 de oameni au semnat pentru ca Dreapta Unită să poată participa la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie

27 Mar 2024 402

Dorin Sărăcilă, candidatul ales de ADU pentru Primăria Tuzla, în județul Constanța

23 Mar 2024 553

Curtea Constituţională a României (CCR) Proiectul de lege care permite devansarea alegerii preşedintelui României este constituțional

20 Mar 2024 370

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 729

Oficial! Stelian Ion și Claudiu Iorga Palaz, candidații din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța

20 Mar 2024 707

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2290

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 425

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 426